Sportprogramok a Velencei-tónál

velencei tó, strand
Vágólapra másolva!
Bár az utóbbi időben egyre több nagy turisztikai beruházás valósul meg a Velencei-tó partján, a kisebbik tavunk még mindig csak a második a Balaton után. Pedig a fővárosból alig háromnegyed óra alatt idejuthatunk és a fekvés, valamint az uralkodó széljárások miatt a tó ideális vízisport-helyszín. Megnéztük, milyen sportprogramokkal csábít a nyárra a Velencei-tó.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP/Isza Ferenc

Kapu van, vízi focizni már lehet
A Velencei-tó déli partján sorakozó üdülő települések közül szinte bárhol ideális vízparti sportlehetőségek kínálkoznak. A hosszú szabad strandok és a kiépített fizetős strandok mindegyikén megtalálhatjuk a hagyományos strandsportokhoz szükséges tenisz-, lábtenisz-, strandfoci- és röplabdapályákat, ahol bárki gyakorolhat. A legtöbb strandon a hazai nyári fürdőkultúra egyik meghatározó eleméhez, a fejelgetéshez szükséges kapukat is előre kiépítették a vízben.

A strandolók mellett természetesen a szörfösök, kite-osok és a kishajós vitorlázók számára is első számú célpont a Velencei-tó, nem utolsó sorban a jó megközelíthetőség miatt. Utóbbiak számára mindegyik településen található sólyapálya, hajók és a szörfök könnyebb mozgatásához.

Vitorlásverseny itt is van
A part menti falvak strandjain egész nyáron folyamatosak az amatőrök számára kiírt sportprogramok, különböző csapatbajnokságok és kupák. Természetesen, ha valaki profi versenyekre és sportrendezvényekre kíváncsi a nyáron a tó környékén, ilyen eseményekből is talál majd bőven.

Június 21-én kezdődik például a Nemzetközi Velencei-tavi Vitorlás Hét, amelyet a Velencei-tavi Vízisport Szövetség szervez Agárdon. A versenyen hét hajóosztályban, Finn-dingiben, Laser 4.7-esben, Optimistben, Kielzugvogelben, Laser Radialban és Kalóz osztályban állhatnak rajthoz a versenyzők. Szintén Agárdon rendezik meg június 30-án és július 1-jén az OMT Kupa vitorlásversenyt is.

Gyertyát mindenki vigyen magával Szent Iván éjjelén
Legalábbis akkor, ha futni szeretne. Június 23-án szombaton, az agárdi szabadstrand parkolójából indul ugyanis a Szentivánéji futókaland. A rajtot 20.45 percre írták ki, és a szervezők azt kérik a futóktól, hogy mindenki hozzon magával fáklyát, gyertyát, vagy akár csak egy fejlámpát. Az éjszakai futáson két táv teljesíthető: a profibbaknak az Agárd-Velence (Bence hegy)- Agárd útvonalon kell megtenniük 21 kilométert, a rövidebb szakasz pedig 12 kilométer hosszú, és a futók Velencén, az öbölnél megfordulnak. Fontos, hogy minden résztvevő láthatósági mellényt, vagy legalább egy világító eszközt viseljen a ruházatán. A futás után éjszakai fürdőzés és hajnalig tartó evés-ivás vár a résztvevőkre.

A gárdonyi Sport Beachen rendezik a korábbi években is nagy sikerű Flinsteak Röplabda Kupát június 23-án és 24-én. Az idei kiírásban ezúttal 4 hétvégén csaphatnak össze a nevező csapatok, a következő forduló július 7-én, 8-án lesz.

Teljesítmény túrázni is éjszaka izgalmas
Július 7-én ismét megrendezik a Pázmándi Toporgók Éjszakája nevű éjszakai teljesítménytúrát. Mindkét teljesíthető útvonal a pázmándi Művelődési háztól indul. A résztvevőknek a hosszabb 28 kilométeres távon, 680 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük nyolc óra alatt, míg a rövidebb, 14 kilométeres távra öt óra áll rendelkezésre. A résztvevők meleg ételt, csokoládét, italt és egy kis meglepetést is kapnak a szervezőktől. A nagy túra nevezési díja 900, a kisebb túráé 700 forint.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Ezt a tavat is át lehet úszni
S bár a nagyobb testvér megint csak híresebb valamivel, a Velencei-tavon is rendeznek tó átúszást, idén harmadik alkalommal. A mezőny augusztus 11-én indul a gárdonyi Sport Beach-ről, és itt is két távot teljesíthetnek a versenyzők, a rövidebb szakasz 1500, a hosszabb 3000 méteres. A verseny igazi családi esemény, hiszen akár a vízből is szurkolhatnak a hozzátartozók. Rossz idő esetén a versenyt másnap, augusztus 12-én, vagy augusztus 19-én rendezik meg.