A nudistrand nem szvingerklub

balaton, nudista, strand, stég rovat, Balatonberényi nudista kemping és strand
Vágólapra másolva!
Nudistrandon fürdőruhát viselni az etikett megszegését és a kezdeti bizalom lerombolását jelenti, a meztelenséget pedig mi már azért sem vállaltuk be, mert furcsán éreztük magunkat egy szál okostelefonnal és jegyzetfüzettel a kezünkben. Maradt a törölköző.
Vágólapra másolva!

Forrás: Balaton tourist

Nem igaz. hogy a nudistrandra csak német nyugdíjasok járnak, de a kukkolókat tényleg gyorsan kiszúrják és elküldik. A Balaton legnagyobb naturista kempingjét magas fal és néhány árnyas fa rejti el a 71-es úton közlekedők elől. Amikor elhagyjuk a Balatonberény végét jelző táblát, egy jobb kanyar után megtaláljuk a parkolót. A recepciónál határozottan közlik velünk, hogy mi lesz bent a dress code, és a biztonság kedvéért rákérdeznek még egyszer, hogy tisztában vagyunk-e azzal, hogy ez egy naturista kemping.

A bikini már a dress code felrúgását jelenti

Az 5 és fél és hektáros balatonberényi naturista kemping 1990 óta üzemel. A strandot külsősök is használhatják, a 217 kempinghely a motelszobák és az apartmanok összesen 1600 főt tudnak fogadni. A vízbe egy hatalmas napozóstégről lehet bemenni, a szörfösök és a horgászok a kemping stégjét használják. Mivel nem tartozunk a gyakorló nudisták közé, ezért egyáltalán nem volt egyszerű kitalálni, hogyan is mutatkozzunk. Fürdőruhát viselni az etikett megszegését és a kezdeti bizalom lerombolását jelentené, a meztelenséget pedig már csak azért sem vállaljuk be, mert nagyon furcsán éreznénk magunkat egy szál okostelefonnal és jegyzetfüzettel. A megoldás így az, hogy törülközőbe csavarva jelenünk meg a színen, mintha éppen kijöttünk volna a vízből. Az "öltözékhez" a napszemüveg is hozzátartozik, és persze nemcsak az UV sugárzás miatt. Nem vagyunk biztosak abban, hogy képesek vagyunk kontrollálni a saját szemmozgásunkat.

Miután sikeresen álcázzuk magunkat, kérünk a büfében egy sört. Enyhén zavart viselkedésünk természetesen mindent elárul, de azért tartjuk magunkat. Nemcsak a 32 fokban teljesen felesleges törülköző miatt lógunk ki a sorból, hanem azért is, mert a kemping közönsége viszonylag zárt közösség, mindenki ismer mindenkit, meséli a negyvenes éveiben járó Miklós. Az üzletember 2006 óta jár ide a családjával. Korábban a Szeged melletti Sziki Naturista Kemping volt a törzshelyük, de itt jobb a színvonal, szebb a stég.

A büfések ruhában dolgoznak

Tévhit, hogy a hazai nudista strandokat csak hetvenes osztrák és német nyugdíjasok látogatják. Sok a gyerek és a 25-35 éves korosztálynak is akadnak képviselői. Tinédzserek és a húszas éveik elején állók viszont szinte nincsenek."A tinik cikinek tartják a nudizást. Gyerekkorukban itt nyaralnak a szüleikkel, aztán 15 éves koruk után nem jönnek, szégyenlősek lesznek, 10 év múlva pedig újra elkezdenek idejárni" - világosít fel Miklós a generációs szokásokról.

Asztaltársa Németországból érkezett, 23 éve tölti itt a nyarakat, magyarul is egészen jól megtanult. Arról, hogy megengedhetne magának nagyobb luxust is, mint a kedvenc lakókocsija, a márkás órája és vastag nyaklánca tanúskodik. Kevesebb magyar jár ide, mint régen, már csak 50 százalék az arányuk, meséli. A külföldiek nagy része Ausztriából és Németországból érkezik, és jön néhány francia, holland és skandináv vendég is. A kempingezők száma csökken az utóbbi években, és ennek véleménye szerint inkább a válság, mint a horvát tengerpart csábítása az oka. 10 éve itt még telt ház volt, tavaly pedig még a főszezonban is voltak üres helyek.

Forrás: Balaton tourist

A személyzet természetesen ruhában dolgozik. A húszas évei elején járó Gábor már a második szezont tölti itt az étterem alkalmazottjaként. "Sokan nem értették, hogy vagyok képes itt dolgozni. Azt hiszik, ide degenerált emberek járnak, akik kukkolják a többieket, pedig semmi ilyesmiről nincs szó. Az első egy-két nap furcsa volt, de teljesen megszoktam, hogy meztelenül jönnek ebédelni".

A kukkolókat gyorsan kiszúrják

A fényképezés és a közszeméremsértés tilos - ez utóbbi itt is teljesen ugyanazt jelenti, mint más közterületen. Azt is azonnal kiszúrják, ha valaki kukkolni jön ide. Ha ilyesmi történne, a biztonsági személyzet intézkedik. "Ide orvosok, ügyvédek, cégvezetők járnak, nem volt eddig ilyen" - mondja Miklós. "A nudistrand nem szvingerklub, bár sokan ezt gondolják. Itt mindenki kulturált. Ha enni megyünk, visszük magunkkal a törülközőt, és leterítjük az ülésekre, mert ez így higiénikus." Miklós úgy gondolja, ezentúl is ide fognak járni nyaralni, a gyerekeik is megszokták a helyet. "Volt olyan ismerősünk, aki pszichológushoz vitte a gyereket, hogy megtudja, milyen hatással van a lelki fejlődésére a nudistrand. Hivatalos papírt kaptak róla, hogy a meztelen emberek látványának semmilyen káros következménye nincs".

A WC is csak szimbolikusan van elkülönítve

A strand egyetlen hiányossága a törzsvendég szerint az, hogy a kisgyerekek számára ideális rövid, sekély partszakasz nincs kiépítve és iszapos. A szolgáltatásokkal egyébként elégedettek. A strandon van vízimentő, a gyerekekkel animátor foglalkozik, szombat esténként pedig mindig tartanak valamilyen bulit. Felöltözni egyébként ilyenkor sem kötelező, de a szúnyogok miatt célszerű.

A balatonberényi kempingben egyébként teljesen ugyanúgy zajlik az élet, mint bárhol máshol. Igaz, a strand wc-jében a női és a férfi oldal csak szimbolikus, és a zuhanyzók sem zártak. Egy étterem, egy vízparti büfé és egy kisbolt is található itt. Az árak kissé alacsonyabbak, mint az északi part felkapottabb strandjain, az 1500 forintért sült oldalast, párolt káposztát, pirított burgonyát kínál az ebédmenüt hirdető tábla. Amellett, hogy ez az ország legnagyobb nudista létesítménye, itt megvan még a 20 évvel ezelőtti kempingek bája, ami valamiért még mindig nagyon vonzó a nyugat-európai turisták szemében.