A bortúrák mellé hosztesz jár

Villányi borfesztivál, bor, balaton, fesztivál, kóstolás
Vágólapra másolva!
Az unalmas borkóstolók ideje lejárt, az idén egyre több élményt kapunk a borunk mellé. DJ-k, neonparádé, jazz és éjszakai vásárlás is lesz a balatoni boros rendezvényeken.   
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Németh György

Rizling Randevú DJ-vel

Mindenki unja már az olyan borkóstolást, amikor csendben végig kell hallgatnia a borászt, a kóstolás után pedig ugyanolyan csendben haza kell mennie. A sümegi Palota Pince és a Budapest Wine Lounge közös programján, a Rizling randevún (június 29.) DJ-vel, kötetlen hangulatban mutatkozik be a pincészet új Olaszrizlingje, a Vesperas. A meleg ellen a jégbehűtött Frizzantét ajánlják, ezenkívül olyan borokat lehet megkóstolni, mint a Csutorás-Csernus-féle Lelkifröccs, a Lelki Béke és a Bevállalom. A borok mellé sajtokat, tapasokat, grillfalatokat is kínálnak. Belépő nincs!

A bor összehoz Keszthelyen

A június 29. és július 1. között látogatható program a Történelmi Borvidékek Találkozása a Keszthelyi Belvárosban alcímet viseli, ennek jegyében többek között zalai, villányi, szekszárdi, tokaji, badacsonyi, dél-balatoni, és egri borokat lehet kóstolni. Lesz reneszánsz- és cigányzene, ezenkívül fellép a BOOMBATUCADA ütősegyüttes is. Június 30-án a Night Shopping keretében a belvárosi üzletek meghosszabbított nyitva tartással és akciókkal készülnek.

Borhetek és bornapok

2012. július 11-14 között kerül sor a balatonboglári Jazz és Bor Fesztiválja nevű rendezvényre, minden este 20 órától kezdődnek a programok. A helyszín egy mediterrán hangulatú udvar, ahol esténként két jazz koncert és 4-6 borász várja a látogatókat.

Ezalatt már elkezdődnek a Zánkai Bornapok a strandon néptánccal, utcabálokkal, latin, ír zenével és számos programmal. A program egészen július 29-ig tart. A Badacsonyi Borhetek (július 14-31.) a badacsonyi bor és termelőinek ünnepe, kulturális és szakmai műsorokkal, előadásokkal, folklór és könnyűzenei programokkal, kézműves bemutatókkal.

A Gyenesdiási Bornapokat (július 12-15.) az idén új helyszínen, a Kárpáti korzón rendezik meg. Tűzzsonglőrök, gyerekműsorok, komoly- és világzenei koncertek is lesznek, 14-én pedig a PASO is fellép. A rendezvények látogatása ingyenes.

Balatonfüreden a Tagore sétány ad otthont a Borheteknek, augusztus 4-26. között. Bornapok és borhetek még számos balatoni településen lesznek, további információkat itt talál.

Borok és rock and roll

Hasonló programokkal készülnek a Balaton közeli városok is. A Zalakarosi Bornapokon (augusztus 9-12.) a gyerekeket középkori lovagi játékokkal várják, a felnőttek pedig letesztelhetik a karosi dombok termését. A Hévízi Borünnep (augusztus 13-20) társrendezvénye a Hévízi Neonparádé és Rock'n' roll Fesztivál, olyan fellépőkkel, mint a Tátrai Band, a KFT vagy az EDDA. Az életérzést olyan programok fokozzák, mint az amerikai autók felvonulása, az orsós magnókiállítás vagy a mixerverseny. A szezont a Tapolcai Ünnepi Napok és Borhét zárja augusztus 14-20. között.

Naponta ötször borbuszjárat hosztesszel

A helyi régiós buszjáratnak köszönhetően ezentúl senkinek nem kell bevállalni a sofőr hálátlan szerepét, ha a társaság badacsonyi borokkal akar megismerkedni. A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezésében indított buszjárat a főszezonban naponta 5 alkalommal jár, 7 településen, közel 50 km hosszú útvonalon. A buszon hosztesz fogadja és kalauzolja a vendégeket, aki bemutatja a települések nevezetességeit, az aktuális rendezvényeket és a megállókhoz kapcsolódó szolgáltatók kínálatát. A buszok két óránként követik egymást, a napijegy 1400 forintba kerül, a családok pedig 2500 forintos "családi napijegyet" válthatnak. A régiós buszjáratot az itt élők és itt nyaralók "helyi járatként" is igénybe vehetik a 350 forintos szakaszjeggyel, amely kerékpárjegyként is funkciónál, a 700 forintos vonaljegy pedig az egyik településtől a következő településig való utazásra alkalmas.