A strandok többsége átment a vizsgán

Kevesebb medencés fürdőben strandolhatunk, stég,
Vágólapra másolva!
Szezon eleji jelentés készült a hazai szabadtéri medencés fürdőhelyekről, amelyből kiderült, hogy az idén kevesebb strand tudott kinyitni, és bár ezek döntő többsége szabályosan működött, a pezsgőmedencékkel komoly problémák is előfordultak. Az ellenőrök egész nyáron járják a fürdőket, és szigorúan ellenőriznek mindent.  
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Kollányi Péter

A medencés fürdőhelyek működéséről az Országos Tisztifőorvosi Hivatal készített szezon eleji összesítést A május végéig beérkezett adatok szerint a strandok döntő többsége szabályosan működött. Az üzemeltetőknek előírt kötelessége az úgynevezett önellenőrzés, de emellett a megyei népegészségügyi szakigazgatási szervek, és a kistérségi intézetek is hatósági ellenőrzéseket végeznek. A vizsgálatok során arra törekednek, hogy a fürdőhelyeket akkor ellenőrizzék, amikor sok a vendég.

Idén kevesebb fürdőben strandolhatunk

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal összesítése alapján a korábbi évekhez képest tíz százalékkal kevesebb, összesen 548 db medencés közfürdő üzemel az idén, ebből 321 db fürdő csak szezonális jelleggel működik. A fürdők felét már az idény előtt ellenőrizték, a június második felében nyitó egységek esetében pedig jelenleg is zajlanak a vizsgálatok.

Az esetek 75 százalékában az üzemeltetők megfeleltek a közegészségügyi előírásoknak, az egységek 11 százalékánál azonban egyszerre több kifogásolnivalót is találtak a felügyelők. Visszatérő probléma volt, hogy a dohányzóhelyeket nem megfelelően jelölték ki, de kémiai biztonsági és vegyszertárolási hiányosságokra, az üzemnaplóval kapcsolatos szabálytalanságokra is fény derült. A medencevíz bakteriológiai vizsgálatai alapján az előző évekhez hasonlóan az idén is az ún. töltő-ürítő medencék esetében volt rosszabb a minőség. Míg a töltő-ürítő medencék 62%-a, addig a vízforgatós medencék 71%-a kapott megfelelő minősítést. A létesítmények többsége azonban ma már az utóbbi, korszerűbb technológiát alkalmazza.

Éjszakai fürdőzés viszont egyre több hely tervez

Az ellenőrzött szabadtéri medencéknél a szezon előtti javítási, karbantartási munkákat általában elvégezték (gépészeti berendezések felülvizsgálata, gépházak rendbetétele, szükséges festési, mázolási munkák elvégzése, szűrőrácsok pótlása, cseréje, vizes helyiségek felújítása, csempe- és burkolathiányok megszüntetése, parkosított területek és közlekedő utak rendbetétele). Az úszómesteri felügyelet a tapasztalatok szerint a legtöbb fürdőben folyamatosan biztosított, az elsősegélynyújtó helyek állapota, felszereltsége megfelelő. Az előző évekhez képest több helyen terveznek éjszakai fürdőzést. Ezeknél az egységeknél azt is vizsgálják, hogy megoldott-e a medencék megvilágítása, illetve külön figyelnek a folyamatos uszodamesteri felügyelet meglétére.

A pezsgőfürdők helytelen üzemeltetése fertőzéshez vezethet

Az ellenőrzések során komoly hiányosságokat tapasztaltak a pezsgőmedencék üzemeltetésével kapcsolatosan. Előfordul, hogy hétvégéken a medencék kapacitását lényegesen túllépik, az üzemeltetési szabályzatban jóváhagyott terhelési értékeket nem tartják be. A nem megfelelő üzemeltetés Legionella fertőzéshez is vezethet. Arra is akadt példa, hogy súlyos szabálysértés miatt fürdőt kellett bezáratni.

Az ellenőrzésekről minden esetben jegyzőkönyv készül, ha kifogást találnak, azt ebben rögzítik. Egyúttal felszólítják az üzemeltetőt a hiányosságok pótlására, melyet a tapasztalatok szerint a vállalt határidőre általában orvosolnak is. A megyei népegészségügyi szakigazgatási szervek, illetve a kistérségi intézetek szükséges esetben utóellenőrzést végeznek.

A medencék tisztaságának megőrzéséhez a vendégek is nagyban hozzájárulhatnak azzal, ha - a szabályoknak megfelelően - fürdőzés előtt minden esetben lezuhanyoznak és használják a lábmosót. Lázas, beteg ember a strandokat ne látogassa. A szülők fordítsanak gondot gyermekeikre, soha ne hagyják őket felügyelet nélkül. Felhevült testtel senki se ugorjon a vízbe.