Fertő tó: kritikus a helyzet

Kritikusan alacsony a Fertő-tó vízszintje cikkhez
Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszak száraz időjárásának és a nagy melegnek köszönhetően kritikus szintre csökkent a Fertő tó vízszintje, de ha így folytatódik, a forró nyár és az intenzív párolgás következtében a helyzet tovább romolhat.
Vágólapra másolva!

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Fotó: Hirling Bálint [origo]

Az átlagos vízszint 20 centiméterrel marad az elmúlt évi alatt, s jelenleg - a medermélységtől függően - 50 és 150 centiméter között alakul. A szakemberek szerint az esetleges száraz, forró nyár, az intenzív párolgás következtében akár drámai is lehet a helyzet. Arra azért nem számítanak, hogy kiszárad Közép-Európa legnagyobb sztyepptava - ahogy legutóbb 1868-ban megtörtént -, de előfordulhat, hogy szükség lehet vízügyi beavatkozásra- írja a Turizmus Online.

Az alacsony vízállás miatt már korábban is megfogalmazódtak elképzelések a vízpótlásra. A vizsgálatok szerint erre a célra a Rába vízgyűjtő területe lenne alkalmas, már csak azért is, mert egykor a Répce és a Rábca vize is a Fertő-tóba ömlött. Ennek ellenére ehhez az eszközhöz ökológiai szempontok miatt csak végszükség esetén nyúlnának a szakemberek, ezért inkább a levezetőrendszer működtetésével igyekeznek vízszint emelését elősegíteni.

A Fertő tó és környéke hazánk és a külföldiek körében is népszerű úti célnak számít. Különösen a vitorlázók, a szörfösök, a fürdőzők, horgászok kedvelik, de sokan indulnak kerékpárral tókerülő túrára. A tavon speciális, a sekély vízszintnek megfelelő hajók is szállítják a vendégeket, a települések, ill. a partok között. Egy bizonyos vízszint alatt azonban akár ezek közlekedésében is zavarok lehetnek.