Száraz ruha, árnyék vagy ágynyugalom

velencei tó, strand
Vágólapra másolva!
A kánikulai hőség sokakat csábít a vízpartra, a napvédelem mellett azonban fontos, hogy megelőzzük az esetleges fertőzéseket, de még jobb, ha a napszúrást is.
Vágólapra másolva!

A mesterségesen kialakított fürdőkben, medencékben ugyan rendszeresen ellenőrzik a vízminőséget, ez még nem feltétlen jelent teljes biztonságot, méginkább igaz ez a természetes vizekre. A fürdőruha műszálas anyaga, a nedves közeg remek táptalajt biztosít a baktériumok és gombák számára. Ezért vízből kijövet érdemes a parton töltött idő során a nedves fürdőruhát szárazra cserélni, és fontos, hogy legyen nálunk tiszta pamuttörülköző, amellyel a hajlatainkat is szárazon tarthatjuk.

A déli időszakban mindenképpen válasszuk az árnyékot, igyunk sok folyadékot, és használjunk napkrémet, kendőt, kalapot, bármilyen fejfedőt. A webbeteg.hu egészségügyi portál szerint, ha a napszúrás tünetei mégis jelentkeznének - kábultság, erős szomjúságérzet, szédülés, fejfájás, hányinger, hányás, gyengeség, esetleg eszméletvesztés-, dőljünk le árnyékos, hűvös, kényelmes helyen, 30 fokos szögben megemelt felsőtesttel. Apránként kortyolgassunk hideg vizet, de sokat segít a langyos zuhany, vagy a hideg borogatás is. Fontos, hogy az alkoholt, de még jobb, ha a koffeint is kerüljük a tartós kánikulai napokon. Enyhe esetben otthoni, hűvös, fénytől védett szobában 2-3 napos ágynyugalom javasolt, de ha a tünetek nem javulnak, orvosi segítség szükséges.