Idegen fajok inváziója a Balatonban

2012.07.04. 7:29

Kutatások, tudományos kísérletek és idegen állatfajok: első kézből szerezhet információt a Balaton ökológiai állapotáról, aki részt vesz a Balatoni Limnológiai Intézet Nyílt Napján július 6-án, Tihanyban.

Valószínűleg mindenkiben felmerült már a kérdés, hogy pontosan mit is tartalmaz a Balaton vize, és milyen élőlények tartózkodnak rajtunk kívül a vízben. A Balatoni Limnológiai Intézet Nyílt Napján nemcsak ezekre a kérdésekre kaphatunk választ, hanem sok minden megtudhatunk a tó lakóiról az idegesítő árvaszúnyogoktól a vízinövényekig.

Forrás: MTI/Nagy Lajos

A tó ökológiai állapotával és a víz összetételével kapcsolatban is naprakészek leszünk, ha részt veszünk a különböző programokon és a laboratóriumi bemutatókon. A Balaton partján kialakított bemutatóhelyeken közelebbről is megismerhetjük a parti öv élővilágát és a különféle vizsgálatokhoz használt műszereket.

Aki tényleg szeretné tudni, milyen szabad szemmel nem látható lények népesítik a tavat, a laboratóriumban megnézheti  a mikroszkopikus állati és növényi szervezeteket. Az intézet munkatársai betekintést engednek a kutatásokba, az elektron- és fénymikroszkópos bemutatók mellett élettani kísérleteknek is tanúi lehetünk.

Forrás: MTI/Nagy Lajos

A tihanyi Limnológiai Kutatóintézet Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter kezdeményezésére épült. Az MTA 1927. szeptember ötödikén felavatott intézménye túlnyomó részt alapkutatásokat végez, valamint számos olyan tudományos igényű kutatást, amely segít ökológiailag megalapozni a Balaton védelmét.

A Nyílt Nap reggel 9-kor kezdődik és délután 4 óráig tart. Az intézet a hajóállomás mellett található (Klebelsberg Kunó u. 3).