Lebegve gyógyulni a vízen - ez a watsu terápia

Lebegés a vízfelszínen (watsu)
Vágólapra másolva!
A víz felszínén való ringatózás pihentet, ellazít és nyugtat. Ha pedig ezt szakember segítségével tesszük, még gyógyít is. Ha a Dagály strandon járunk, érdemes Szabó Erika watsu terapeuta rendelését is megnézni. A kezei fölé kerülő embernek nincs más dolga, mint élvezni a meleg víz ölelését, és hagyni, hogy a szakember speciális enyhe nyomásokkal kioldja testéből a dolgos hetek minden stresszét, nyűgét-baját. 
Vágólapra másolva!

Forrás: Kőhalmi Tamás

Masszázs a meleg vízben
A Watsu különleges vízi terápia, hivatalos nevén vízi shiatsu, megalkotója Harold Dull terapeuta, hazánkban Noll Andrea indította el 2007-ben az első hivatalos szakember-képzést.
"A shiatsu masszázs alapja a test bizonyos akupresszúrás pontjainak nyomása, kezelése. A shiatsu masszázs vízben továbbfejlesztett változata a Watsu. Mára kiderült ugyanis, hogy a nyújtások és a masszázselemek erőteljesebben hatnak a testre meleg vízben, mint szárazföldön." - tudtuk meg Szabó Erikától, aki elsők között végezte el a Watsu és az Aquawellness tanfolyamot Magyarországon. A Watsu-terápia akkor hatásos, ha a szakember és a vízben lebegő ember között létrejön egyfajta harmónia, amely során akár a test öngyógyító folyamatai is beindulhatnak.

A lebegéshez nem kell tudni úszni
A különleges, egy órás masszázs 34-35 fokos vízben zajlik, ami a test határtalanság érzetével segíti a teljes ellazulást. Kb. 100-120 centiméter mély vízben dolgozunk. A terápia azoknak is ajánlott, akik nem tudnak úszni, vagy félnek a víztől. Számukra a víziszony enyhítésére is hatékony megoldás lehet a Watsu. Sokan vannak, akik ilyenkor teljes ellazulásról, kikapcsolásról, szinte gondolatmentes jelenlétről számolnak be - mondja Erika, mindenesetre tudományosan igazolt tény, hogy a Watsu csökkenti a test fájdalmait, ezért kiemelten ajánlott ízületi-, izom-, és reumatikus panaszok, gerincbántalmak kezelésére.

A Dagály platánfái alatt is van rendelés
"A technikát minden korosztálynak javasoljuk, a kisbabákat azonban nem egyértelműen Watsu-ztatjuk, őket inkább csak ringatjuk a vízfelszínen. Sok ember jön hozzánk, akik hálásak azért, mert megtapasztalják azt, hogyan enyhülnek a terápia során a fájdalmaik. De stressz és szorongás csökkentésére is nagyszerű lehetőség a Watsu."
Erika elsősorban a budapesti Dagály-strandon "rendel", azt mondja, a nagy vízfelület, a hatalmas platánfák alatti tágas tér ideális a terápiához. A gödi strand is kedvenc helyei közé tartozik. Aki tehát a nyarat regenerálódásra kívánja fordítani, annak hatékony megoldás lehet egy-egy vízi relaxáció beiktatása a mindennapokba - garantáltan könnyed, felszabadító élmény testnek és léleknek egyaránt.