Újabb turisztikai projektről döntöttek Tibetben

Vágólapra másolva!
Kulturális- és témaparkot építenek Tibet székvárosában, Lhászában, és a turistacsalogató beruházásra 4,7 milliárd dollárnak megfelelő jüant fognak költeni.  
Vágólapra másolva!

A látványosságokkal beépített parkot 800 hektárra tervezik, egy a Lhásza belvárosától két kilométerre található faluba - jelentette be Ma Hszin-ming (Ma Xinming), a város polgármester-helyettese. A tervekről szólva elárulta, hogy a szórakoztató és ismeretterjesztő létesítményben lesznek például olyan elemek, amelyek Li Si-min (Li Shimin), a Tang-dinasztia császárának 16 éves lányáról, Vencsengről (Wencheng) és annak hitveséről, Songtsan Gambo tibeti uralkodóról szólnak. A lány gazdag hozományát 3 ezer kilométeren át utaztatták; története a különböző etnikumok közötti barátság jelképe lett.

Forrás: AFP
A Potala-palota Lhászában

A parkban helyet kap a "művészet városa", ahol egyebek mellett tibeti kézműves termékeket, gyógyszereket állítanak ki, és külön régiót alkot majd a "népszokások városa", ahol a látogatók a helyi (tibeti) élet jellegzetességeiből kaphatnak ízelítőt. A területen üzleti- és lakónegyedeket is kialakítanak.Peking, a helyi kormányzat, illetve a szomszédos Kuangtung (Guangdong) tartomány milliárdokat készül a tibeti turizmusba, illetve az ehhez szükséges infrastrukturális fejlesztésekbe fektetni. A dél-kínai Kuangtung a közelmúltban jelentette be, hogy egy nemzetközi turisztikai város és 22 mintafalu létrehozására több mint 400 millió jüant (14,5 milliárd forint) különítettek el.

A város terveit a Tibet délkeleti részében, Lhászától körülbelül 200 kilométerre lévő Nyingcsi prefektúra területére álmodták, amely híres érintetlen erdőségeiről, havas hegyeiről, folyóiról és legelőiről. A szakemberek és a vállalkozók potenciális turistaparadicsomként tartják számon. Három éven belül 22 további mintafalu megépítésére készülnek.

2011-ben csaknem 8,5 millió kíai turista és 271 ezer külföldi kereste fel Tibetet. A tibeti turisztikai hivatal az idén 10 millió látogatóra és 12 milliárd jüan (434 milliárd forint) bevételre számít. Előrejelzések szerint Tibet 2015-re évi 15 millió turistát fogadhat.