Nyaralást szervezni a neten körülményes

Rendesen költünk luxushotelekben is, Balaton, Balatonfüred
Vágólapra másolva!
Némileg bajban van az a magyar turista, aki megpróbál lépést tartani a korral, és ezért arra gondol, hogy nyári balatoni szállásfoglalását majd a világhálón keresztül intézi. A neten ugyanis viszonylag kevés oldalt találtunk kiindulási pontként, így e tekintetben van még mit behozni. Aztán persze a foglalás előtt sem árt némi óvintézkedés, hogy biztosan a kiválasztott minőségű szállást kapjuk érkezéskor.
Vágólapra másolva!

Fotó: Magócsi Márton [origo]

Gondban lehet a magyar turista, ha a rég bevált módszer helyett - kettesben végigcsorogva a part menti falvakban, közben figyelve az út mellet zimmer frei táblákat lobogtató nénikéket - valami korszerűbb megoldással szeretne élni, és mondjuk online lefoglalni a balatoni szállást. Szállodák tekintetében valamivel jobb a helyzet, hiszen több olyan oldal is elérhető magyar nyelven, ahol könnyen, egyszerűen lehet hotelszobát foglalni a tó partján, de ha apartmant, vagy magánszobát szeretnénk foglalni már komolyabb akadályokba ütközünk.

Azért van gyűjtőoldal, ahol foglalni is lehet
A balatoni lehetőségek után kutatva a Google-ban többnyire egyes apartmanok, vagy települések honlapjait találjuk, de azért akad egy-két gyűjtőoldal, ahol tájékozódhatunk a lehetőségekről. A balatoniszallas.com oldalon például hat településen 57 szálláshely közül választhatunk, igaz lefoglalni már nem tudjuk közvetlenül. Az oldal előnye, hogy viszonylag részletes leírást ad a házakról, ugyanakkor, a foglaláshoz személyes kapcsolatfelvétel szükséges.

Az egyik legjobb, de távolról sem teljes hazai adatbázissal a Vendégváró.hu rendelkezik. A nyitólapon kiválaszthatjuk a szállás típusát és a kívánt régiót (Balaton) és máris megkapjuk a találatokat. A találati listát szűkíthetjük megyék szerint is, ha például csak a tó nyugati partján a Zala-megyei lehetőségekre vagyunk kíváncsiak.
Az egyes találatokra kattintva megtaláljuk a szálláshely részletes ismertetőjét, illetve a felszereltséget és a megközelítésre is találunk térképet, sőt még gps koordinátákat is. Ezen az oldalon minősíthetjük is a szállást, miután igénybevettük a szolgáltatást. Hasznos szolgáltatás, hogy egy külön dobozban a szállás jellemzőivel megegyező tulajdonságokat nyújtó, a közelben fekvő egyéb szálláshelyre is rákereshetünk.
A nyaralás tervezgetéséhez nagy segítség, hogy a szállástalálatok mellett az adott településen megtekintésre érdemes látnivalókat is megtaláljuk, sőt még éttermekre, programokra is kapunk tippeket. Bár az adott szálláshely címét, telefonszámát is feltüntetik, a legnagyobb hiányosság itt is az, hogy a foglaláshoz külön e-mailt kell írnunk, vagy telefonálnunk kell a szállásra, hogy igénybe vehetjük-e a kívánt időpontban a szolgáltatást.

A felhasználói - és főleg foglalási - szempontokból talán a leginkább használható oldal a Balaton-apartman.hu, ahol egy kicsit továbbfejlesztették a szállásfoglalást. A foglalás menetéről részletes, de nem megterhelően hosszú tájékoztatót is olvashatunk egy külön menüpontban. Az oldal hátránya talán az, hogy nem az összes, "csupán" tizenegy balatoni település szállásajánlatai közül válogathatunk, de ennek nyilvánvalóan - mint minden más hasonló szájtnál - szervezési korlátai vannak.

Mire ügyeljünk foglaláskor?
Ha szállást akarunk foglalni, általában 10 és 30 százaléknak megfelelő összeget kérhetnek el előlegként egy megadott bankszámlaszámra. Ennél többet nem érdemes előre utalni, számlánkat jobb, ha megérkezésünkkor egyenlítjük ki. Az összeg beérkezése után, a nyaralóhely tulajdonosa azonnal nyugtát, számlát, illetve aláírt részvételi jegyet (vouchert) küld a rendszeren keresztül a megadott e-mail címre. Ezt elegendő kinyomtatni és a szállás elfoglalásakor a tulajdonosnak bemutatni.

Talán többen is tapasztalhatták már, hogy a neten a szobáról, szállodáról készült fotók egészen más környezettel és felszereltséggel kecsegtettek, mint amit megérkezés után tapasztaltak. A nagyobb szállodaláncok, mint a Danubius, vagy a Hunguesthotels, de az önálló nagy szállodák honlapjain is, a valóságnak megfelelő képeket és információkat találunk a szobákról, de még ezeknél is érdemes a foglalás előtt e-mailben plusz információkat kérni a szolgáltatásokról. Ha pedig apartmant foglalunk, akkor szinte kötelező ez a biztonsági lépés.
Érdemes pontos tájékoztatást kérni az étkezésről is. Többször is előfordult már, hogy a vendég a kiválasztott szállodában szembesült azzal, hogy például a félpanziós ellátáshoz csak ásványvíz jár, a többi italért ugyanakkor fizetni kell. Ezt elkerülendő, kérdezzünk rá a részletekre!

Figyeljünk a SZÉP-kártyára
Nem árt tájékozódni az utazás előtt a SZÉP-kártyatulajdonosoknak sem, ugyanis a szezonkezdet után módosították a kártya felhasználhatóságát. Ez arra az esetre vonatkozik, ha a szállást valamely utazási irodán keresztül foglaljuk. Eszerint a jövőben az utazási irodák - szemben a szállodákkal, panziókkal - a kártyán található összegek közül csak a "szállás zsebet" terhelhetik, míg az étkezésre és szabadidős tevékenységre fordítható keretet nem. Ez sok esetben csak a helyszínen derül ki a kártyatulajdonosok számára, akik abban a hitben indulnak nyaralni, hogy a teljes költséget kifizethetik a kártyával. A megoldás, hogy indulás előtt előbb felkeresik a bankjukat, és az étkezésre, illetve a szabadidős tevékenységre fordítható "zseb" keretét átcsoportosítják szállás céljára.