Nyaraljon pajtában, aludjon szalmaágyban!

nyaralás, balaton, fertő-tó, nyugalom, csendes, eldugott, kemping
Vágólapra másolva!
Van, akinek pörgés és tömeg kell ahhoz, hogy teljesen el tudja engedni magát, mások viszont csak tökéletes nyugalomban tudnak kikapcsolódni. Az életkorral és a munkakör stresszfaktorával egyenes arányban nő azok száma, akik inkább utóbbira szavaznak. Összegyűjtöttünk néhány helyet, ahol igazán le lehet lassulni.
Vágólapra másolva!

Forrás: Anna's Farmhouse

"A munkám a pörgésről szól, egy hangos, tizenöt fős iroda kellős közepén ülök, ahol félpercenként csörögnek a telefonok, ahol ötpercenként tárcsázok egy számot, ahol kétpercenként szólítják az embert különféle feladatok kapcsán, ahol leadási határidők vannak, ahol folyamatosan képben kell lenni, ahol folyamatosan csinálni kell valami" - meséli Dóri (30). "Reggel 9-kor leülsz a gép elé, 6-kor meg felkelsz, a nap végén esetleg mész a konditerembe vagy felpattansz a bringára és tekersz mint egy őrült, hogy valahogy kiadd magadból a napi ideget. Nem csoda, ha nyáron olyan pihenésre vágyom, ahol nincs mobil, se monitor, se világháló".

Lassuljunk le!
A nyugodt pihenés természetesen nem jelent egyet a semmittevéssel vagy az unalommal. Lehet egy program nagyon is aktív, és ha irodai körülményekhez szoktunk, egy bringázással, túrázással vagy főzéssel töltött nap is fárasztó lehet. Az ilyen típusú nyaralás esetén egyre többen választják az önellátást, a helyi piacok, termelők felfedezése, a közös főzés önmagában is élmény, ráadásul a költségvetést sem terheli meg annyira, mint minden nap más étterembe autózni. Persze mindez csak úgy működik, ha a laptop otthon marad, és a telefont sem kapcsoljuk be minden reggel.

Lemenni a térképről
Balatonhenye a Balatontól mindössze 8 kilométerre, a Henyei-hegy keleti lábánál fekszik. Egy festői szépségű zsákfalu a Balaton-felvidéken, ahova még a távolsági buszok is csak naponta néhány alkalommal járnak. Ideális helyszín lehet, ha a vakációt a természetben vagy csendes, eldugott strandokon szeretnénk eltölteni. A kéktúra útvonalát követve néhány órás sétával eljuthatunk Kapolcsra vagy Szentbékkállára, a vacsorához pedig az egyik közeli termelői piacon is beszerezhetjük a hozzávalókat. Napi 20 ezer forintért találunk hatfős családi házat tágas kerttel.

Sokan a Művészetek Völgye idején szeretnek bele a résztvevő falvak hangulatába, a kivételes panorámába és a fesztivál idején kívül is ide járnak vissza feltöltődni. Tény, hogy Kapolcs, Taliándörögd, Monostorapáti, Pula és Vigántpetend egy nyugodt nyaraláshoz is tökéletes helyszín, főleg, ha sikerül átvenni a rohanás után a helyiek tempóját. A Taliándörögd külterületén található Napfény Kempingbe sem csak a fesztivál idején érdemes beköltözni. Itt úgy lehet természetközelben pihenni, hogy közben nem kell lemondani a kényelemről - aki nem vállalja be a sátrazást, a faházakban is foglalhat szállást, lehet bográcsozni, kirándulni, bringatúrát szervezni, közös konyha és zuhanyzók állnak a kempingezők rendelkezésére.

Szalmaágy és pincetúra
Buzsák mindössze 10 km-re található a Balatontól, mégis olyan, mintha egy másik világba érkeznénk. Aki nyugodt fürdőzésre vágyik a zsúfolt balatoni strandok helyett, mártózhat egyet az 5 km-re lévő Kék-tóban, hűvösebb időben pedig kipróbálhatja a település határában található csisztapusztai termálfürdőt.

Forrás: Anna's Farmhouse


Az Anna's Farmhouse elvarázsolt miliőjében elég eltölteni néhány napot, hogy úgy érezzük, megállt az idő. A 8 fős házban 4 szoba, 2 fürdőszoba, egy kényelmes társalgó, egy téli és egy nyári konyha található, az egyik szobában pedig igazi szalmaágy van. A Szalmaházban, ami tulajdonképpen egy teaházzá alakított pajta, esténként filmeket vetítenek, a közeli pincesoron pedig 60 pince borait lehet megkóstolni.

Pincészetek és hajnali madárles
Egyre több borászcsalád kínál vendégszobákat és étkezést is a borkóstolók mellé, bizonyos pincészetek pedig különálló vendégházakat, vagy kisebb hoteleket emeltek a birtokra. Egy borok iránt érdeklődő vendégnek igazi boldogság, ha részt vehet néhány órára a szőlőművelésben, vagy ha esténként egy borász választja ki az italt a vacsorához. Ha a felkapottabb boros szálláshelyek már foglaltak, érdemes egy kis kutatómunkát végezni a kedvenc borvidékünk területén - a kevésbé híres pincészetek is rejtegetnek kincseket.

Forrás: MTI/Nagy Zoltán

A Fertő-tó körüli települések közül szinte mindegyik a nyugalom szigete. Sarród, Fertőszéplak és Csapod ideális kiindulópontok a Fertő-Hanság Nemzeti Park felfedezéséhez, hajnali madárlesekhez és romantikus kenutúrákhoz. A strandolás mellett lovagolni, biciklitúrázni is lehet, és a környék borospincéihez is érdemes látogatást tenni.

Intézményesített lelassulás

A slow life-nak, a lelassult életformának egyre több követője van, és egy nemzetközi szervezet is alakult a stresszmentesebb, nyugodtabb életmódért. Az International Institute of Not Doing Much (IINDM) "alapprogramja" szerint a multitasking, az állandó kényszer arra, hogy mindig csináljunk valamit, semmi jóra nem vezet és az egészségi állapotunkra sincs jó hatással. A szervezet alapítói úgy vélik, a boldogság érdekében az élet minden területén vissza kell venni a tempóból.