Nyáron is kalandra csábítanak az olasz hegyek

Vágólapra másolva!
Aki megunta már a tengerpartot vagy egyszerűen csak aktív utazásra, kikapcsolódásra vágyik, annak tökéletes úti cél lehet Olaszországban a Friuli Venezia Giulia régió hegyvidéki része. Gyönyörű hegyvonulatok, türkiz színű tavak, és megannyi izgalmas sportolási lehetőség várja itt a turistákat a nyári hónapokban is. A régió turisztikai hivatala jóvoltából egy tanulmányi út keretében tettünk látogatást.
Vágólapra másolva!

Friuli Venezia Giuliát Olaszország észak-keleti részén találjuk, ahol természet szépsége abszolút magával ragadó. A régió közel felét hegyvidék teszi ki, de láthatunk dombokat, síkságokat és tengerparti részt is. Bár az ide érkező turistákat magas színvonalú hotelek, éttermek és egyéb szolgáltatások várják, nincs túlépítve a környék, így nagyon jól át lehet élni a természet közelségét. Friuli határos Ausztriával és Szlovéniával, és autóval is megközelíthető távolságra van Magyaroszágtól. Persze a határ mentén erőteljesen érezhető a kulturális és nyelvi sokszínűség is, ami még érdekesebbé teszi Friulit. Bátran vágjunk bele akár egy hosszabb utazásba is a környéken, csak legyen nálunk térkép (vagy GPS) és megfelelő öltözet a túrázáshoz.

Egy türkiz színű tó

Forrás: [origo]
Barcis nagyon szép

Négynapos kirándulásunkat egyből egy mesés helyen, Barcisban kezdtük, amely mintegy másfél órányi autóútra van Velencétől (a régió székhelyétől, Trieszttől pedig két órányira). A települést a róla elnevezett mesterséges tó tette népszerűvé a turisták körében. A tó zöldeskék, átlátszó vízében akár fürdeni is lehet, bár ott jártunkkor elég hideg volt, úgyhogy nem mártóztunk bele. Viszont ilyenkor is lehet horgászni, evezni, kajakozni és feltétlenül ajánlott tenni egy nagy sétát körülötte. Szépen kialakították a tó körül az utat, a közeli erdőkben pedig van lehetőség trekking- és biciklitúrákra is.

Maga a település elég kicsi, de hangulatos, tulajdonképpen egy üdülővárosról van szó. Bár sokan nem is a tóban fürdenek, hanem a közeli folyómedrekben, ahol általában elég kevés víz folydogál. Csak kiterítik a törülközőket a kavicsos részen, és megmártóznak a nagyon tiszta és sekély vízben. Óriási érzés egyébként strandolni úgy, hogy bármerre nézünk is, mindenütt kétezer méteres hegyek vesznek körül.

Mesés vidék egy tragédia árnyékában

Forrás: [origo]
Erto és Casso: két falu, egy közösség

Utunkat tovább folytatva Barcistól 25 km-re, északra találunk két olyan falut, amelyek közel 50 évvel ezelőtt egy tragédia nyomán váltak ismertté. Erto és Casso a dolomitok ölelésében, gyönyörű helyen fekszik, de a természeti erők - és emberi mulasztás - áldozatául esett.

Forrás: [origo]
A Monte Toc omlása okozta a tragédiát

Friuliban ugyanis sok vízgátat építettek fel az 1900-as években azért, hogy energiát nyerjenek. Erto és Casso közelében is elkészült egy gát, a Vajont Dam, azonban utólag kiderült, rossz döntésnek bizonyult az építkezés: 1963 októberében a szemközti Monte Toc egy része leomlott, és az irtózatos mennyiségű törmelék miatt az összegyűlt víz átcsapott a gáton, elpusztítva több települést, köztük Ertót és Cassót.

Forrás: [origo]
Casso szinte kihalt

A tragédiának mintegy 2000 halálos áldozata volt, és még ma is jól látszik a leomlott hegyoldal. Érthető módon sokan elköltöztek az érintett településekről, Cassónak például ma már csak 18 lakosa van, így jobban hasonlít egy szellemvárosra, mint egy élő falura. Pedig hangulatos és érdekes Casso, a házai abból pirosas kőből épültek, ami a környék sajátossága.

Erto és Casso a Friuli Dolomitok Természeti Park (Parco Naturale Dolomiti Friulane) területén fekszik, amely az UNESCO Világörökségének is része, sokan járnak ide kirándulni. Végigcsináltunk egy rövid túrát, és a táj fantasztikusan szép, emellett jól ki vannak építve a különböző nehézségű és hosszúságú turistaútvonalak. Túravezetőnktől megtudtuk, hogy a katasztrófa után teljesen megváltozott a táj az érintett részeken, mivel a hegy törmeléke és víz mindent elborított. Mindenképp ajánlott túracipőt hozni még egy könnyed kiránduláshoz is, mert több helyen is meredek lehet az út.

Forrás: [origo]
A Vajont Dam, a világ egyik legnagyobb gátja - a tragédia óta nem használják

A gátat is egészen közelről meg lehet nézni, mert a tetején van egy kiépített átjáró, ahol bárki végigmehet, csak jegyet kell hozzá váltani 5 euróért. (Július 28-tól szeptemberig mindennap szerveznek ilyen túrát, július 27-ig hétvégenként). Ez a körülbelül 40 perces túra meglehetősen népszerű, túravezetőnk elmondása szerint volt olyan év, amikor 100 ezer turista is megfordult a gátnál. Akit pedig részletesen is érdekel a tragédia háttere, annak ajánljuk az Ertóban berendezett kiállítást, ahol sok fotó és illusztráció segítségével elevenítik fel a történteket. A helyiek sem felejtették el persze a tragédiát, inkább csak elfogadták és továbbléptek. Ez a környék egyszerre lenyűgöző és megrendítő.

Csak természetesen!

Maradva a park területén, az Ertóhoz közeli Clautban kifejezetten a turisták számára hozták létre a Tree Village (Erdő Falu) nevű parkot, ami az első ilyen jellegű kezdeményezés Olaszországban. Nevét arról kapta, hogy kis házakat építették a fák köré - és építik jelenleg is -, így elsősorban a természetbarátoknak ajánlott itt megszállni. "Az ötlet onnan jött a falu kialakítására, hogy sok olasz gyerek álmodozik arról, hogy ilyen kis faházban aludjon. Az én fiam is ki akarta próbálni, ezért elkezdtem építeni" - mesélte a falu ötletgazdája, Grava Renzo, aki egyben a túravezetőnk is volt.

Forrás: [origo]
A Tree Village házikói

Jelenleg nyolc ilyen kis ház van készen (amelyek tényleg csak alvóhelyként szolgálnak), de a tervek szerint jövő nyáron már húsz ház, medence és egy fürdőegység várja majd a turistákat. A "falu" a Val Settimana nevű völgy mentén, egy hegyoldalban fekszik 700 méterre a tengerszint felett, és csodás panoráma nyílik a környékre. Az ide érkező turistáknak különböző csomagokat ajánlanak: meg lehet szállni éjszakára (amihez a falu biokertjéből elkészített reggeli is jár), de a szállás mellé - vagy anélkül - lehet kérni vezetett túrákat a környéken. Kezdők is nyugodtan próbára tehetik magukat, a túravezetők ugyanis megmutatják a különböző eszközök (például túrabotok) helyes használatát is. Aki pedig komfortosabb szállásra vágyik, annak Clautban érdemes körülnézni.

Forrás: [origo]
Ilyen a kilátás a Tree Village-ből

A völgyben húzódó folyómederben változó mennyiségű víz csörgedezik. Van, ahol elegendő víz van a gyerekek egyik nagy kedvencéhez, a hydrospeedhez, máshol viszont épp csak bokáig ér a kristálytiszta víz. Utóbbi mennyiség épp megfelelő a felüdüléshez vagy a Kneipp-terápia kipróbálásához. Mindössze le kell venni a cipőnket és beleállni a 8-10 fokos, átlátszóan tiszta vízbe. Aztán amikor nagyon hidegnek érezzük már a vizet, akkor keresni kell egy napsütötte, száraz követ, ahol fel lehet megelegíteni a lábunkat. Mi is kipróbáltuk ezt a módszert, és tényleg nagyon gyorsan fel lehet frissülni, így egy hosszabb túra közben javasolt megállni és belemenni egy kicsit a vízbe.

Forrás: [origo]
A vízben is lehet túrázni

Ami a vezetett túrákat illeti, a Friuli Dolomitok Természeti Park területén több helyen (például Ertóban, Clautban) is találunk információs pontokat, ahol lehet érdeklődni a túrák felől vagy épp kérhetünk útbaigazítást és térképeket. De két közeli városban, Pordenonéban és Piancavallóban is lehet jelentkezni túrákra (nordic walking, kirándulás, trekking, hegymászás, kenutúra), általában 5 és 25 euró között van a részvételi díj.

Egy elszigelt közösség: Sauris

Forrás: [origo]
Sauris látképe

A nemzeti parkot magunk mögött hagyva ellátogattunk Saurisba, amely Friuli egyik legkisebb (körülbelül 400 lakosa van), de legmagasabban fekvő települése is egyben. Az osztrák határhoz közel találjuk, és még most is őrzi viszonylagos elszigeteltségét. Sauris egyik érdekessége, hogy egy német gyökerekkel bíró közösségről van szó, a legenda szerint a 13-14. század körül alapíthatták német katonák, akik háború elől menekültek ide. Lakói egy régies, német dialektust beszélnek (saurano), sajátos stílusban építkeznek, és finom sört (zahre) illetve nagyon szép kovácsoltvas dísztárgyakat készítenek. Jelenleg egy mesebeli kis alpesi falura hasonlít, és igen kedvelt a turisták körében. Saját nyelvüket az idősebbek még ma is használják, és a helyi iskolában is tanítják második nyelvként. Itt is számtalan lehetőség van az aktív pihenésre, ugyanis a nordic walking túráktól a főzőtanfolyamon át a jógáig mindenki találhat magának elfoglaltságot.

Forrás: [origo]
Egy tipikus saurisi ház

Szintén Sauris sajátosságának mondható egy újfajta szállástípus, az albergo diffuso meghonosítása. Ennek lényege, hogy a vendégek minden olyan szolgáltatást élvezhetnek, amit egy szálloda nyújthat, miközben autentikus, sauri házakban laknak. A falu egy része tele van olyan tradicionális házakkal, amelyeket kiadnak a turistáknak. A projekt egyik célja, hogy megmutassák az érkező vendégeknek Sauris kulturáját és a hegyvidéki élet sajátosságait. A szálláshely egyik munkatársától megtudtuk, olyannyira népszerűek, hogy aki júliusban szeretne ide jönni, annak legalább fél évre előre le kell adnia a foglalást. A házak négy-nyolc személyesek, és jelenleg 420 ággyal rendelkezik összesen a szálláshely. Egy éjszakáért 23-26 euró körül kell fizetni egy személynek.

Forrás: [origo]
Egy mesterséges tó Sauris közelében

Tarvisio nem csak télen szép

Tarvisio a síelők egyik kedvelt célpontja Olaszországban, kevesen tudják viszont, hogy nem csak a téli hónapokban érdemes ellátogatni ide. Nagyon közel vagyunk az osztrák és a szlovén határhoz is, így ne lepődjünk meg, hogy sok információ három nyelven (olasz, német, szlovén) is ki van mindenhol írva. Utunk során a Monte Lussari hegyet másztuk meg, bár nem gyalogosan, hanem idő szűkében a kabinos felvonó segítségével. Így a mintegy 1000 méteres szintkülönbséget negyedóra alatt letudtuk, és közben gyönyörködhettünk a szebbnél szebb hegyek látványában. (Azt mondják, a távot a tapasztalt túrázók egy órán belül teljesíthetik).

Forrás: [origo]
A Monte Lussari tetején

Fent már várt ránk aktuális túravezetőnk, aki szlovén születésű és már hosszú évek óta vezet túrákat a környéken. Minket is körbevezetett a Monte Lussari tetején, ahol egy híres szentély (Il santuario del Monte Lussari) is találnak a látogatók. De lehet különböző szuveníreket is vásárolni itt fent vagy betérni valamelyik vendéglőbe egy pohár borra, aperitivóra.

Forrás: [origo]
A felvonóról be lehet látni az egész környéket

Tarvisióban nyáron lehet lovagolni, hegyikerékpározni, túrázni, de van kalandpark is. És ha már erre felé járunk, érdemes ellátogatni a Júliai-Előalpok Parkba (Parco Naturale delle Prealpi Giulie) is, ami olyan 60 km-re, délre van Tarvisiótól: itt a túrázás keretében alaposan meg lehet ismerni a környékbeli hegyek növény-és állatvilágát is. Tarvisio egyébként igazi turistaparadicsom, így sokféle kategóriájú szálláshely vagy kemping közül lehet válogatni.

Amit még érdemes tudni

Az aktív pihenés mellett azért a lazulásra, sőt gyógyulásra is van lehetőség Friuliban. Elég csak felkeresni Arta Termét, amely elsősorban termálvizéről híres. Egy modern és szépen kialakított wellness- és gyógyfürdő várja a látogatókat, ahol számtalan gyógyászati kezelést is végeznek. Mondani sem kell, hogy egy nehezebb túra után mennyire jól tud esni egy kis fürdőzés.

Aki minél több szervezett programon szeretne részt venni, annak ajánlott kiváltani a régió turisztikai kártyáját, ami sokféle kedvezményt biztosít. Többek között ingyenes lehet vele használni több kabinos felvonót (például a Monte Lussarin vagy a Sella Neveán), a tömegközlekedési eszközöket Udinében és Lignanóban, meglátogatni a fontosabb múzeumokat és részt venni egyes túrákon. Emellett kedvezményeket biztosít a fürdők, parkok, egyéb fizetős túrák során. És nem is drága, a 48 órás kártya 15 euróba kerül, míg az egyhetes 29 euróba, és az információs pontokon vagy a szálláshelyeken is lehet kérni.

Mindenképp érdemes belekóstolni Friuli gasztronómia különlegességeibe is. Bármilyen étteremben járunk, csak kérdezni kell a pincéreket, hogy milyen fogásokat javasolnak a helyi specialitások közül. Nekem különösen ízlett a frico, egy sajtos finomság illetve a különböző, töltött raviolik. De ki lehet emelni a saurisi prosciuttót és a különböző vadhúsok széles választékát is.

Ami az utazást illeti, ha nagyobb távolságokat akarunk bejárni, akkor célszerű autóval nekivágni Friulinak. A szlovén határ közelében lévő Tarvisio olyan 600 km-re van Budapesttől, vagyis még egy hosszú hétvége sem kivitelezhetetlen ide. Barcis vagy Erto és Casso még egy 100 km-rel távolabb van Magyarország felől érkezve, de az utak jól ki vannak építve. Lehet persze jönni repülővel is, például Velencébe, ahonnan kocsival lehet nekivágni a hegyeknek. A reptéren lehet autót kölcsönözni, ugyan ez igaz Udinére vagy Triesztre. Szállást pedig lehet keresni a booking.com-on vagy itt is. Az árak változóak, de három csillagos szállodában lehet már találni szobát 35-40 euróért (például Hotel Celis, Barcisban), amihez bőséges, olaszos reggeli is jár.

Forrás: Friuli Venezia Giulia
A biciklis túrák is népszerűek

Tudom ajánlani ezt a régiót mindenkinek, aki szereti a természetet, az aktív kikapcsolódást és az izgalmas túrákat. Az út előtt nem árt kicsit felfrissíteni angol vagy német nyelvtudásunkat sem. Olaszul tudók persze előnyben, mert bár a szállodákban, éttermekben általában beszélnek legalább alapszinten valamelyik világnyelven, a helyiek már kevésbé, pedig nagyon vendégszeretőek és barátságosak, érdemes elbeszélgetni velük.

További információkat a régióról itt találnak.