Párban izzadtunk a törökfürdőben

Hamam teszt, hamam, törökfürdő, aquasziget, wellness, kezelés
Vágólapra másolva!
Félhomály, kellemes meleg és olívahabos testmasszázs minden oldalról. A hamam nemcsak a megtisztulásról és a méregtelenítésről szól: ellazítja a testet, energiával tölt fel és kiemel egy kis időre a hétköznapokból. Az esztergomi Aquaszigetben próbáltuk ki a kétórás rituálét, ahol a szaunakultúra valóban működik, ezért a nudizókon sem lepődtünk meg. 
Vágólapra másolva!

Egyre több hazai luxusszálloda és wellnessközpont bővíti a szolgáltatásait tradicionális törökfürdővel. A hamam nem tartozik az olcsóbb kezelések közé, de kíváncsiak voltunk, mi történik az autentikus kőlapokon, és megéri-e rászánni több órát egy wellnesshétvégéből.

Forrás: Aquasziget

A nudizókon sem illik meglepődni
Egy hamamra nem lehet csak úgy beesni, időpontot kell kérni, hiszen a kezelés, vagyis inkább rituálé kb. két órát vesz igénybe, és egyszerre csak két ember vehet részt benne. Hétvégén elég nagy a forgalom, így érdemes jó előre lefoglalni az időpontot. Általában háromféle szolgáltatás csomag közül lehet választani. A testradírozás, az olívaszappanos testmosás és az olívahabos hátmasszázs alap, ehhez opcionálisan választható a teljes testmasszázs és a frissítő fejmosás is. Az ár a pihenő részlegben bekészített frissítő teát és gyümölcsöt is tartalmazza.

Az Aquaszigetben vehetünk olyan belépőt is, amely csak a hamamra szól, de ha kétezer forinttal többet is hajlandóak vagyunk kifizetni, a wellnessrészleg szaunáit, medencéit és pihenőit is használhatjuk. A fürdő Wellness Világa azon kevés hazai helyek egyike, ahol a szaunakultúra valóban létezik, és akár ruha nélkül is flangálhatunk a területen. A nudizás természetesen nem kötelező, de senki ne lepődjön meg, ha a vendégek egy része nem tekeri magára a recepción kapott lepedőt és törülközőt.

A kőmedencétől a szerájig
A hamamban félhomály, kellemes meleg és pára fogad minket. Piros-fehér kockás terítőt kapunk a derekunkra, a fürdőnadrág és a bikinialsó maradhat, felül viszont célszerűbb mindent levenni. A tradicionális hamam három helyiségből áll. Az első egy kifejezetten forró helyiség, hagyományos nevén hararet, ahol kissé megszeppenve várakozunk az abroszban, és ahol kisebb medencék, szökőkutak helyezkednek el körben, középen pedig egy nagy, szögletes, lapos kő található. Majd innen a valamivel enyhébb, csak simán melegnek nevezhető helyiségbe, a kezelőbe megyünk, a harmadik állomásunk pedig a hideg helyiség lesz, ez a pihenő.

Forrás: AFP

A helyiségekben egyszerre mindig csak két embert kezelnek. Szinte mindenki párosával jön, nem kell attól tartanunk, hogy egy vadidegennel kell osztoznunk a kőágyon. Egy pohár meleg almateával indítunk, aztán locsolgatni kezdjük magunkat meleg vízzel. Erre azért van szükség, mert így kitágulnak a pórusok, felpuhul a bőr és könnyebben ráhangolódunk az előttünk álló kezeléssorozatra. Ezután a fűtött, terjedelmes kőlapra fekszünk, és a masszőrök folytatják tovább a locsolgatást. Ennél a fázisnál igazán könnyű elbóbiskolni, de szerencsére még a horkolásos szakasz előtt gyengéden felkeltenek, és átkísérnek a kezelőhelyiségbe.

Minden oldalról masszírozták a testünket
Két egymás melletti kőágyra fekszünk, a testradírozást a masszőrök tökéletes összhangban végzik. Az arc és a haj sem marad szárazon, a sminket érdemes elfelejteni. A masszőrök vödröket hoznak és felhabosítják az olívaszappant, kis textilzsákokba töltik, majd ezeket húzogatják egy darabig a testünkön. Így állítólag megszabadítanak minket az elhalt hámsejtektől, de később azt is megtudjuk, hogy ennek hatására bőrünk fellélegzik, és ez a fajta kezelés az anyagcserénket is serkenti majd. Aztán nem sokkal ezután az izmok fellazítása következik: a testmasszázs háton fekve kezdődik, de a hasat sem hagyják ki a masszőrök. (Mint minden más kezelés előtt, a hamam előtt sem érdemes teleenni magunkat).

Tetőtől talpig habban úszunk, és kifejezetten rosszul érint minket, amikor a lemosás után el kell hagyni a helyiséget. Köntöst kapunk és bizonytalan léptekkel átlejtünk a hímzett párnákkal és földre helyezett matracokkal berendezett pihenőbe, amit itt szerájnak hívnak. Gyümölcsöt és hideg almateát kapunk, fél óránk van, hogy kipihenjük a rituálét. A pillanatnyi fáradtság eltűnik, összeszedettebbnek, frissebbnek érezzük magunkat, a bőrünk pedig olyan puha, mint egy babáé. A leadási határidők sem izgatnak annyira. Szívünk szerint a hamamot minden stresszes munkakörnél beépítenénk a juttatások közé, havonta legalább egyszer.

A hamam szó az arab hamm (hő) szóból ered. Látogatása a muzulmán vallásban nemcsak egyszerű tisztálkodás, hanem rituális megtisztulás is. Tradicionálisan a péntek a tisztasági fürdő napja. A nők és a férfiak természetesen nem fürdőzhetnek együtt a hamamban. Ezt már a régi időkben is úgy oldották meg, hogy teljesen különálló fürdőrészeket építettek, illetve különböző napokon látogatták a fürdőt.

A padlót és a falakat forró vízzel vagy termálvízzel fűtötték, és bizonyos időközönként fel is locsolták a padlót, hogy mindig magas legyen a páratartalom. A hamam annak idején fontos helyszíne volt a társadalmi érintkezésnek. Étel, ital, táncosok és költők szórakoztatták a megtisztult vendégeket a pihenőben, fontos társadalmi kapcsolatok alakultak ki.