Újra divat a balatoni kertmozi

balatoni kertmozi, illusztráció, stég,
Vágólapra másolva!
Újra reneszánszukat élik a balatoni kertmozik, bár a szabadtéri filmszínházak száma évek óta változatlan. A tavalyi állapotokhoz képest eggyel csökkent a még működő kertmozik száma, de sokan már csak a nosztalgikus élmény miatt is szívesen töltenek egy estét pokrócba burkolózva a nézőtéren.  
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP

A Balaton környékén évek óta változatlan számban üzemelnek a kertmozik: a déli parton összesen három településen, Balatonlellén, Zamárdiban és Balatonszemesen működik kertmozi, az északi parton pedig Csopakon, Balatonalmádiban, Balatonakarattyán, Fövenyesen, Akaliban, Révfülöpön és Vonyarcvashegyen.

Kezdenek visszatérni a nézők a kertmozikba
A balatonakarattyai kertmozi ugyan legutóbbi ott jártunkkor meglehetősen romos állapotban volt, és a helyi ingatlaniroda tulajdonosa kérdésünkre elmondta, hogy folyamatosan próbálják értékesíteni a létesítményt, különös tekintettel a jó állapotú gépteremre.
A megkérdezett üzemeltetők arról is beszéltek, hogy az elmúlt években nagyjából stagnált a nézők száma a balatoni kertmozikban. 2010-ben és 2011-ben a viszonylag rossz időjárás miatt erős volt a visszaesés, de a 2009-es év például jónak volt mondható. Idén a szezonkezdeti jó időjárásnak köszönhetően visszatértek a nézők a kertmozikba.

Kb.700 forintos jegyárra kell számítani
Az pedig, hogy milyen filmeket mutathatnak be a balatoni kertmozik, függ az üzemeltetők döntésétől, de tény az is, hogy a legtöbb filmet egy meglévő kópiaállományból válogatják ki. Az üzemeltetők ugyanis nem közvetlenül a filmtulajdonosoktól vásárolják, kölcsönzik a filmeket, hanem úgynevezett film-elosztókkal állnak kapcsolatban, akik az összekötő kapcsot jelentik a nagy forgalmazók és az üzemeltetők között. A szerény nyereséget a nagyfilmek hozzák, de a merítésbe belekerül olyan film is, ami bizony veszteséggel megy.

A sikerfilmeket először a nagy multimozik mutathatják be, és a piramis legalján lévő kertmozik csak jóval később juthatnak hozzájuk. A kertmozik egy nagyobb filmet általában egy napra kölcsönöznek ki. A kölcsönzési díj forgalmazónként változik, általában van egy minimális összeg, amit mindenképpen ki kell fizetni és ezen felül a bevétel bizonyos részét, nem ritkán 45-50 százalékát kell visszaadni a forgalmazóknak. Ha előadásonként 50-60 néző összegyűlik, akkor már a 700-750 forintos jegyárak mellett szolidan nyereséges lehet a film, de természetesen az időjárás mindig döntő. Bár sok az osztrák, holland turista, a balatoni kertmozikat többségében hazaiak látogatják, köszönhetően talán annak is, hogy egyre több filmet szinkronizálnak.

Sokan csak az élményért járnak ide
Aztán, csak hogy a választékról is írhassunk: a révfülöpi Szigeti Kertmoziban holnap este a Csatahajó című akciófilmet vetítik, szombaton pedig az Életrevalók francia vígjátékot. A fövenyes kertmozi A vasladyvel készül péntek este, szombaton este kilenckor pedig a MIB Sötét Zsaruk 3. részét mutatják be, de Balatonakaliban ma este a Barney és a nők filmjáték lesz műsoron. Bárhova is tartanánk, érdemes ezen az oldalon körülnézni, ahol néhány balatoni kertmozi havi műsora megtalálható.

Persze a többség a kertmozikban nyilvánvalóan nem a filmes újdonságokat keresi, egyszerűen csak a nosztalga, a hangulat kedvéért jár oda. A kertmoziknak ugyanis még mindig megvan a maguk bája, a pokrócba burkolózó, kempingszékes, vagy földönfekvő, matracos élményével együtt.