A FUTURA élményközpont rázhatja fel Mosonmagyaróvár turizmusát

Futura Természettudományos Élményközpont, Mosonmagyaróvár, interaktív
Vágólapra másolva!
Egy hónap múlva már bárki kipróbálhatja a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont játékait Mosonmagyaróváron, ahová évi 80 ezer látogatót, köztük sok külföldi vendéget várnak. A négyemeletes és izgalmas szórakozási lehetőséget nyújtó élményközpont a nyugat-dunántúli város kiemelt turisztikai attrakciója lesz és megtudtuk, hogy hamarosan egy kalandpark is épülni fog a közelben a turisták örömére.
Vágólapra másolva!

Forrás: FUTURA/Fehérvizi Róbert
A sajtóbejárás alkalmából hátrányos helyzetű gyerekek próbálhatták ki a FUTURA játékait

"Egy kisváros nagy dobása" - így jellemezte a többségében európai uniós támogatásból megvalósuló, 1,5 milliárd forintos beruházást Mosonmagyaróvár polgármestere, Dr. Nagy István. Az élményközpontnak egy háromszáz éves, nagyon szépen átalakított magtárépület ad otthont, ahol négy emeleten a négy őselem, a föld, a víz, a levegő és a tűz köré építettek fel a kiállítást. A központban több mint ötvenféle játékos szemléltetőeszköz található, amelyek bár elsősorban a gyerekeknek szólnak, a kamaszok vagy a szülők is bátran belevethetik magukat a szórakozásba. A nagyközönség előtt egy négynapos fesztivál keretében, augusztus 17-én este nyitja meg kapuit a FUTURA, utána pedig hétfőtől-vasárnapig 10 és18 óra között várják majd a látogatókat. A jegyárakról itt találnak információkat.

Forrás: FUTURA
Az egykori magtár teljesen megújult

A legérdekesebb játékok között van az óriás orgona, amit lábbal tudunk megszólaltatni, a földrengést szimuláló fotel (ami elég vadul ráz, így evés után nem ajánlott kipróbálni), egy életnagyságú dunai kutató-tengeralattjáró vagy a napkitörést generáló szimulátor. De szintén izgalmas a maketten kialakított jövőbeli Holdbázis, ahol a sóbányákhoz hasonló módszerekkel bányásszák a holdkövet, de lehet monociklizni a magasban, kipróbálhatjuk magunkat egy repülőgép-szimulátoron és jókat nevethetünk a tükrös szobában. Az élményközponttal nem titkolt szándéka a településnek, hogy ismét népszerűvé tegye a természettudományos gondolkodást a fiatalok körében, ugyanakkor a turizmus szempontjából is átütő sikerre számítanak.

Forrás: FUTURA/Fehérvizi Róbert
Mindenki megtalálhatja a kedvére való játékot

Aktív turizmus, termálfürdők, Szigetköz

"Óriási lépés ez Mosonmagyaróvár életében. A 90-es években még sokkal élénkebb volt itt a turizmus, jellemzően osztrák, német bevásárló turistából volt sok, ám a 2000-es évekre ők elkoptak, és mostanra teljesen átalakult a vendégek köre" - kezdte értékelését Dr. Pető Péter, a város idegenforgalmi tanácsnoka. Az [origo] érdeklődésére elmondta, hogy az elmúlt három évben minimálisan emelkedett a vendégéjszakák száma Mosonmagyaróváron, de régóta tervben volt egy olyan attrakció kiemelése, ami a hátán cipelhetné a város turizmusát és elősegítené, hogy a Szigetköz a Nyugat-Dunántúl kiemelt desztinációja legyen. "Ezt a szerepet végül is a FUTURA kapta, ahol sok játék a Szigetköz élővilágának bemutatását célozza meg, és amely reményeink szerint egy napra vagy egész hétvégére is a városba tudja majd csábítani a turistákat" - mondta Pető.

Forrás: MTI/Németh Alíz
Gyerekek játszanak a Szigetközben

"Tavaly 129 ezer vendégéjszakánk volt, ami a régióban a nem fürdős helyekkel való összevetésben jónak mondható. Eddig gyakorlatilag a két termálfürdőtől (Flexum Termál- és Gyógyfürdő illetve Lipóti Termál- és Élményfürdő) függött Mosonmagyaróvár, amelyeknél 120-150 ezer vendég is megfordul egy évben. A fejlődés érdekében mindenképp szeretnénk építeni az átmenő turizmusra. Hatalmas potenciál rejlik benne, hiszen két nemzetközi repülőtér, a bécsi és a pozsonyi is elég közel van Mosonmagyaróvárhoz (76 illetve 40 km-re), így több százezres létszámban haladnak át a környéken német, holland, török és lengyel turisták is. Őket kellene itt tartani Mosonmagyaróváron egy-két napra, amiben a FUTURA segíthet, és hamarosan fel fog épülni a közelében egy színvonalas kalandpark is.

És persze az aktív turizmust is szeretnénk tovább fejleszteni, mert nagy reneszánsza van például a kerékpáros turizmusnak, márpedig Mosonmagyaróváron két nemzetközi kerékpáros útvonal halad át. A Szigetközben is a kisebb szolgáltatók ráépültek az aktív pihenésre. Többek közt lehetőség van terepen lovagolni, kenut bérelni (több száz kenut tudunk kiadni egyszerre), sárkányhajózni, fürdeni (több helyen is találhatunk szabadstrandokat), és persze kempingezni. De méltán híres a szigetközi pálinka illetve a helyi gasztronómia is.

Forrás: MTI/Matusz Károly
Evezés a Mosoni-Dunán, a Szigetközben

Ami a FUTURA hatását illeti, 80 ezer fölötti éves látogatói létszámot szeretnénk, és ennek érdekében folyamatosan meg is fog újulni a központ. A nyitáshoz közeledve elindult egyfajta teljesítménykényszer, és a város is belátta, hogy turizmusba bizony be kell fektetni; ezt korábban csak a vállalkozók tették meg. Folyamatosan kötjük az együttműködési szerződéseket, és külföldön, elsősorban Ausztriában és Szlovákiában is nagy erőkkel népszerűsítjük az élményközpontot" - magyarázta Pető.

A külföld felé nyitás azért is kulcsfontosságú, mert Tama Istvántól, a Magyar Turizmus Zrt. térségi marketingigazgatójától megtudtuk, hogy jelenleg alig-alig jönnek külföldiek Mosonmagyaróvárra vagy a Szigetközre. "Ennek az is az oka, hogy egyre több német család, amelyik régebben még eljött Magyarországra, most már inkább otthon marad, mert a német tavak a globális felmelegedés hatására 2-3 fokot melegedtek. Ráadásul Németországban elég komoly kampány is folyik a belföldi utazás népszerűsítésére, így nem egyszerű a helyzet." - mondta az [origo] kérdésére. Hozzátette, Szlovákiából és Csehországból még jönnek azért vendégek. "Mosonmagyaróvár tulajdonképpen Pozsony vonzáskörzetének is számít, hiszen csak 35 km-re vagyunk a szlovák fővárostól. És mivel Pozsonyban eléggé drága lett az élet, ezért sok szlovák itt is lakik nálunk."

Forrás: MTI/Szente Ákos
A vár épülete

Mosonmagyaróvár történelmi belvárosa egyébként nagyon szép, mindenképp érdemes tenni itt egy sétát. A város legfontosabb nevezetessége persze a termálfürdő, de láthatunk impozáns barokk épületeket, gyönyörű templomokat, szobrokat, parkos területeket és az egykori sörgyár illetve a vár épülete is igen érdekes. Emellett a Lajta folyó több ága is keresztülfolyik a városon, így jó néhány kisebb hidat is találunk a városban. Sokan járnak kerékpárral, és a Tourinform irodában minden segítséget megadnak a város vagy a közeli Szigetköz felfedezéséhez. Különösen az ide látogató családoknak ajánlják a Szigetköz Kártya kiváltását, amely 1500 forintba kerül, és mintegy nyolcvan féle kedvezmény igénybevételére jogosít fel. Budapestről autóval két órán belül le lehet érni Mosonmagyaróvárra az autópályán, szállást pedig itt lehet keresni.

A Nyugat-Dunántúl Budapest és a Balaton után 13 százalékos részesedéssel Magyarország harmadik legerősebb idegenforgalmi régiója - mondta Tama István. A régió legvonzóbb célpontja tavaly Bük volt, ahol 600 ezernél is több vendégéjszakát regisztráltak. A térségben öt év alatt negyedével emelkedett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma. A Nyugat-Dunántúlon tavaly 980 ezer vendég 2,6 millió éjszakát töltött el; az előbbi adat 5,7, az utóbbi 4,3 százalékos emelkedést jelent. A belföldi vendégek száma 1,3 százalékkal csökkent, míg a külföldieké 16 százalékkal nőtt.