Fizetős strand lesz a kenesei parti sétányból

Kikötő a Balaton partján, Balatonkenesén.
Vágólapra másolva!
A néhány napja Balatonkenesén lezárt kb. 200 méteres, korábban szabadon látogatható partszakaszról tegnap döntött a helyi önkormányzat. A kerítést lebontják, a keneseiek visszakapják a partszakaszt, de ezentúl fizetniük kell a strandolásért.
Vágólapra másolva!

Az említett partszakasz néhány évvel ezelőtt fizetős strand volt, majd az előző városvezetés ezt megszüntette, és egy sétányt alakított ki a helyén. Néhány nappal ezelőttig azonban az emberek, akik nem akartak 550 forintot fizetni a közvetlen mellette lévő strand használatáért, ugyanúgy fürödtek ezen a partszakaszon is, noha a vízben nem volt kialakítva bejáró és vízi mentő sem garantálta a biztonságukat.
A lezárás azonnal a helyiek felháborodását váltotta ki, a civilek szerint pedig mindez azért történt, mert fizetőssé akarja tenni az önkormányzat a strandolást itt is. A drótkerítés tegnapi ottjártunkkor még mindig állt, igaz, néhány helyen megtépázva, az egyik éjszaka állítólag csípőfogóval tépték szét.

A kerítést lebontják, hogy újat húzzanak fel helyette
A balatonkenesei képviselő-testület tegnapi ülésén ugyanis úgy döntött, hogy lebontatja a július 5-én a parti sétány keskeny sávján felhúzott kerítést. A határozatról az Alsóréti Üdülő Egyesület elnöke tájékoztatta az MTI-t a képviselő-testület rendkívüli ülése után.

Horváth József elmondta: mintegy száz civil vett részt az ülésen, amelyen ezúttal nem bontakozott ki vita, a testület rövid idő alatt egyhangúlag úgy döntött, hogy korábbi határozatával szemben lebontatja a kerítést. Tömör István (Fidesz-KDNP), Balatonkenese polgármestere korábban az MTI-nek azt mondta: az érintett, bejáró nélküli partszakaszra, amely hivatalosan közpark, hiába helyezték ki a Fürödni tilos! táblát, sokan mégis ott fürödtek, ami már balesethez is vezetett. Horváth József szerint a kerítés ellen kibontakozó komoly civil ellenállásnak is köszönhető, hogy a testület visszavonta határozatát.

Az önkormányzat reményei szerint egy-két héten belül megtörténik a vízminőség-vizsgálat, fogadnak vízi mentőt, elhelyeznek egy strandlejárót, és fizetős strandként megnyithat ez a partszakasz is.