A hekk és a bor menő, a lehúzás nem

Balaton, turista, vélemény, szolgáltatás, étterem, program, tihany, kerékpár
Vágólapra másolva!
A külföldiek nagy része le van nyűgözve a Balatontól, másoknak elég egy alkalom, és soha többé nem akarnak visszajönni. A  magas árak és a rutinos lehúzás sokaknak meglepő, a lángos néha kiveri a biztosítékot, a szálláshelyekben sokan csalódnak, de a halászlé kifejezetten népszerű.   
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Van, aki minden nyáron ide jön a családjával, mások csak egy közép-kelet-európai körutazás alkalmával ejtik útba a tavat. A luxus színvonalhoz szokott vendégek csalódnak, a bevállalós, lazább turisták pedig általában csak az árakon akadnak ki. A Balaton megítéléséről készült szubjektív felmérésünk következik.

Meglepődnek az árakon és a lehúzáson
Astrud ötvenes éveiben járó holland nő, a férjével évről-évre visszajárnak a Balatonhoz. Lakókocsival érkeznek és tesznek egy kört a magyar tenger körül, aztán mennek tovább délre. Szeretik a tájat, a látványt, a vizet viszont csak a szabadstrandokon. Sokat bringáznak, odavannak a krumplis lángosért és a hekkért, de a balatoni borból is rendszeresen feltankolnak. Szerintük kedvesek itt az emberek, bár azon mindig meglepődnek, hogy milyen magasan pozicionáltak árak és néha megy a lehúzás is. De a hollandok kedélyállapotát ez sem zavarja meg túlságosan.

Timo (32) Finnországból érkezett, ösztöndíjjal tanul Budapesten. Május elején járt először a Balatonnál, és azonnal beleszeretett. "A víz már elég meleg volt nekem, így természetesen belementem, és ki se jöttem fél óráig" - mondja. Timo leginkább a táj szépségét, a part és a víz tisztaságát értékelte nagyon.

Míg sokan egy görögországi nyaralásra gyűjtenek egész évben, van, aki képes a Balaton miatt otthagyni egy szigetet, legalábbis néhány hétre. Kosztasz (32) tavaly járt először Siófokon, és azóta teljesen meg van őrülve a Balatonért. Szereti a vizet, a tájat és a strandkaját, de a gyönyörű magyar lányoktól jön igazán lázba. Számára ez maga a Kánaán. Idén eredetileg úgy tervezte a Soundra jön szórakozni, és bár ez nem jött össze, két hét múlva érkezik.

A bringaút, a hekk és a halászlé népszerű
A külföldiek élménybeszámolóiból és a különféle fórumbejegyzésekből az derül ki, hogy a természeti környezettel nagyon is meg vannak elégedve, de van olyan is, aki egyenesen Toszkánához hasonlítja a tó környékét. A balatoni bringakörút gyakorlatilag mindenkinél abszolút kedvenc. A családosok azért szeretik, mert gyerekekkel is biztonságos, és a látvány is elképesztő szépségű. Kedvelik a helyi borokat és a boros rendezvényeket, és szívesen térnek be ötletszerűen a Balaton környéki kisebb falvakba. Az északi partot érdekesebbnek találják, mint a népszerűbb délit, és sokan választják Tihanyt és Balatonfüredet úti célnak.

Az ide látogatók odavannak a halászléért, a hekkért és a keszegért, a lángos pedig olyan kötelező kör, mint nekünk Olaszországban a pizza vagy Spanyolországban a paella. Persze a kényesebb gyomrú turistáknál egy jó olajos lángos gyakran kiveri a biztosítékot, van, aki szerint "egy fokhagymás lángos elfogyasztása napokra távol tartja az embereket", ezért azt tanácsolják sorstársaiknak, hogy tartsanak maguknál fogkefét és fogkrémet.

Forrás: ORFK/H.Szabó Sándor

A szúnyogokra egyébként nincs panasz, inkább a part egyéb lakói okoznak néha pánikot. Egy Zágrábból érkezett Trip Advisor felhasználó egyszer kisebb sokkot kapott, amikor a vízben találkozott egy siklóval - csak később tudta meg, hogy a kígyó teljesen ártalmatlan.

Magas árak, gyenge szolgáltatás
A magasabb reálbérek ellenére a nyugatról érkező turisták igenis árérzékenyek. Minőséget várnak el a pénzükért cserébe, és ez az a pont, ami miatt gyakran csalódnak a magyar tengerben. A Balaton egyik "gyengéje" a szálláshelyek vegyes színvonala. A luxushotelek kényelméhez szokott vendégek eleve nehezen találnak olyan szállodákat, ami megfelel az igényeiknek, ráadásul arra figyelmeztetik a turistákat, hogy a szállásfoglalást nem lehet félvállról venni. Szinte mindenkinek van valamilyen rossz élménye az interneten lefoglalt szálláshelyekről. Olyan, mintha a szállásadók nem vennék észre, hogy ma már teljesen mások az igények, mint a zimmer frei hőskora idején, a nyolcvanas-kilencvenes években.

A turisták szerint a felszolgálók gyakran flegmák
A másik legrosszabbul teljesítő szektor a gasztronómia. A külföldiek utálják, ha sok pénzért rosszat kapnak, és ez sajnos elég gyakran előfordul. Nem véletlen, hogy a fórumokon a legtöbb negatív kritikát a spontán felkeresett csárdák és az éttermek kapják. A jó éttermekhez szokott, ínyenc turistáknak nagyon kiábrándító, ha az étel nem friss alapanyagokból, hanem előre lefagyasztott hozzávalókból készül.
Antje (47) szerint a büfék éttermi árakkal dolgoznak, pedig közük nincs ahhoz a színvonalhoz, a kiszolgálás pedig sokszor nem megfelelő, a felszolgálók gyakran flegmák. "Nagyon látszik, hogy a helyiek a rövid nyári szezon alatt akarják megkeresni az egész évre valót, és emiatt gyakran lehúzzák, átverik a vendégeket."

A büfések szerint a külföldiek türelmesebbek
Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan látják a külföldieket a strandokon dolgozók. Kiderült, hogy általában sokkal könnyebb esetek, mint a hazai vendégek. "Nem hisztiznek, ha hosszú a sor, türelmesebbek és vidámabbak" - meséli Eszter, aki sok éve dolgozik egy alsóörsi strand fagyizójában. "Valószínűleg úgy állnak hozzá, hogy ez Magyarország, tudják, mire számítsanak. A magyar vendégek viszont gyakran beszólnak, ha 2 percen belül nem készül el a jegeskávé, pedig látják, hogy arra sincs időm, hogy egy pillanatra leüljek"- teszi hozzá.

A Balaton vendégköre sokat változott az elmúlt években, és ehhez a szolgáltatók csak egy része alkalmazkodott igazán. Pedig az igények felmérése és ahhoz való alkalmazkodás sokat segítene abban, hogy a Balaton megfizethető, megbízható nyaralóhely maradjon.