Kisgyerekkel sem kihívás a nyaralás

bababarát üdülés - STÉG strandoló család
Vágólapra másolva!
Bár sokak szerint kisgyerekkel komfortosan nyaralni lehetetlen küldetés, a családi nyaralás szervezéséhez gyakorlatilag ma már tényleg minden információt megtalálunk a neten. A szálláshelyek egy része bababarát verziót is kínál, az üdülőhelyek EU-szabványos játszóterekkel felszereltek, persze azért nézzünk utána alaposan, hogy tényleg azt kapjuk e, amire számítunk.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP

Nem árt azonban, ha első körben elfogadjuk, egy kisebb gyerek még egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy milyen úticélt választanak a szülei. Neki csak az a fontos, hogy azokkal legyen együtt, akik számára a biztonságot jelentik. A néhány hónapos vagy egy-kétéves baba nem fog az első tengerparti nyaralására emlékezni; a későbbi sztorizások persze jelenthetnek utólag nagy élményt a helyszínnel és elsősorban az együttléttel kapcsolatban.

Bárhova megyünk, legyen gyerekprogram a közelben
Bármilyen furán hangzik, talán az alig egy év körüli babák képesek a legegyüttműködőbb partnerek lenni a csavargásokhoz. Számukra a babakocsiban vagy a hordozókendőben való nézelődés tökéletes kikapcsolódást jelent. Kizárólagos igénye az édesanya illata, testi közelsége és persze a táplálék - ehhez képest például az, hogy milyen helyszínre visszük, valószínűleg hidegen hagyja.

Az örökmozgó, még csak négykézlábasan vagy totyogósan közlekedő gyerekekkel már komolyabb kihívás a csatangolás, és ugyanez igaz a már saját lábukon járókra is. Ez utóbbi korosztály már saját igényekkel bír, azaz érdemes a felnőtt programhelyszínek közelében felfedezni a lehetséges játszótereket, vagy fagyizókat, mielőtt letelepednénk, nyugalmat remélve. Ha magunkkal visszük csemeténket egy baráti csevegésre, fontos, hogy kölcsönös jóllétünk érdekében teret biztosítsunk számára a szaladgálásra, játékra. Máskülönben hamar elunja magát, és a távozás lehetőségét kezdi fontolgatni, egyre kitörőbb hangerővel.

Ez igaz akkor is, ha egy kicsit mozgalmasabb nap után vagyunk, a pihenés biztosítására alkalmas terep ilyenkor is elengedhetetlen. Ténylegesen bababarát hotelekben korrekt ellátásban részesülhetünk - e szállodákban ugyanis eleve adott a gyermekfelügyelet, a játszószoba, a szülőket is mentesíteni tudó izgalmas gyerkőc-programok sora. Persze megoldás lehet az is, hogy például a nagyszülőket meginvitáljuk a családi nyaralásra, hiszen számukra örömforrás, ha egy-egy órára rájuk bízzuk imádott unokájukat.

A Balaton többnyire bababarát
Ha rászánjuk magunkat a kisgyermekes nyaralásra, nem árt első körben arról tájékozódnunk, hogy a szálláshelyünk bizonyos feltételekkel bír-e, a későbbi kihívások elkerülése érdekében. Elengedhetetlen megtudni például azt, hogy a választott hotelben van-e kiságy, etetőszék, bili, babakocsi, játék, homokozó, esetleg gyermekmedence. Az általunk megkérdezett szülők tapasztalatai többnyire megnyugtatók, állítólag egyre több szálláshely figyel az efféle igényekre, így az anyukák, apukák számára is pihentetővé tud válni a nyaralás: sok helyszínen már speciális szabadidős programokkal is kényeztetik a gyerekeket.

A balatoni szálláshelyek többsége is felkészült a kicsik fogadására, és ugyanez elmondható a strandokról. Ezek többsége aprókavicsos, telepített fűben gazdag, így a mezítlábas szaladgálásnak ideális terepei. Az üdülőhelyek EU-szabvány alapján épített játszóterekkel felszereltek. Ha pedig a szülők fogékonyak a strandoláson túli Balaton-parti lehetőségekre, és azokat gyermekükkel együtt szeretnék megélni, kiváló közös élményt kínálhatnak a várlátogatások (pl. Szigliget, Sümeg), vagy az állatkertbe való kirándulások (pl. Veszprém, balatonedericsi Afrika-park, a tengeri akvárium Zamárdiban). Amennyiben a szülők kiegyensúlyozottak, örömmel élik meg a közös programokat, az a gyerekeket is inspirálja - mert ugyan mi lehet kellemesebb, mint egy árnyas parkban megélt fogócska anyuval és apuval?