Szörfözni és vitorlázni nem látóként

Balaton, vitorlázás, kerékpár, látássérült, program, Paradicsom Klub
Vágólapra másolva!
A vakok és gyengénlátók is aktív vendégek a Balatonon: bringáznak, túráznak, szórakoznak. Szövetségüknek állandó nyaralója van a tó partján, de akadnak számukra szervezett programok is. Azt mondják nagy szó, hogy akár vitorlásra is szállhatnak, pedig vannak köztük olyanok, akik bár külföldön, de rendszeresen szörföznek is.
Vágólapra másolva!

Forrás: Cserta Gábor
Forrás: Cserta Gábor

A Paradicsom Klub egyesület régóta szervez olyan programokat, sok más helyszín mellett főleg a Balatonon, ahová látássérülteket is várnak. A vízre három éve tudnak kimenni, azóta használnak rendszeresen egy vitorlást. Könnyebb így a dolguk, mint néhány éve, amikor először próbálkoztak hasonlóval. Akkor ugyanis több hónapos szervezés kellett ahhoz, hogy egy kisebb látássérült csapattal kipróbálják a vitorlázás élményét. Igaz, végül a tó egyik legszebb hajójára, a Siroccóra jutottak fel, meséli Árpásy Miklós, a klub vezetője.

Tudatlanságból eredő kirekesztés
Gyakran ütköznek falakba a szervezés során, de ilyenkor Miklós tapasztalata szerint nem rosszindulat a motiváció, hanem "tudatlanságból eredő kirekesztés". Ami egyébként csak olyan látóknál fordul elő, akik még nem vettek részt hasonló programon. Ezt a cikk írója is alátámaszthatja: a tandemtúrák, tapintható kiállítások, és más, vakokkal közös programok a segítőknek, kísérőknek gyakran nagyobb élményt jelentenek, mint a nem látóknak.

Forrás: Cserta Gábor
Forrás: Cserta Gábor

A balatoni vitorlázást a szervezők általában összekötik más programokkal, mert a hajón csak hatan férnek el, és a technikát főként a látóknak kell kezelnie. Míg néhány látássérült kifut a kikötőből, a többiek addig bicikliznek egyet, vagy egészen más dologgal foglalják el magukat, mert ahogy mondják, ismeretlen terepen lenni látássérültként elég unalmas. Így viszont mindig szükség van kísérőkre, ami ilyenkor általában a szervezőnek okoz fejtörést.

A versenyen érzik a szelet és a többi hajót
Ha verseny van, már egészen más a helyzet. Ott gyorsan kell a hajón mozogni, dönteni és cselekedni, ilyen helyzetben a látássérültek inkább csak vendégek a vitorláson. Érzik a szelet, sőt a többi hajó közeli jelenlétét is. Még olyan is van, aki gyakorlott, néhányan rendszeresen járnak például windszörfözni (!) Belgiumba. Ezt a sportot már önállóan, ám külsős segítséggel űzik, ilyenkor valaki a partról, vagy egy másik deszkáról mondja, hogy mit csináljanak és merre menjenek pontosan.

Egy látássérült versenynapja nem sokban tér el egy látó emberétől, a nap kisebb részét tölti ki a tényleges sport, inkább pihenéssel és múzeumlátogatással telik az idő. Idén a Paradicsom Klub eddig két versenyen indult el, és nagyon büszkék arra, hogy a badacsonyi pályaversenyen második helyezést értek el kategóriájukban, miközben sokkal jobb és gyorsabb hajókat előztek meg. Tervük, hogy még ebben a nyári szezonban két versenyre benevezzenek, de több kerékpáros program is előttük van még.

Forrás: Cserta Gábor
Forrás: Cserta Gábor

Az egyik ilyen versenyen Mózes Csaba is részt vett. A születése óta vak srác rendszeresen sportol, ezért az aktív part menti programokat, pörgős napokat szereti. Csaba gyakran lejár a Balatonra, de azt mondja, hogy kifejezetten látássérülteknek szervezett program kevés van, talán azért is, mert nehéz a szervezés, és a kísérők összeboronálása. A jó program legfontosabb eleme számára a jó társaság, és az, hogy mindig történjen valami. Ő a hajón is csak akkor érzi jól magát igazán, ha van szél és sebesség.

Vakon is körbetekerhető a Balaton
A kerékpáros túrák terén nagy a klub tapasztalata, sok saját szervezésű programjuk van, máskor tandemjeiket adják kölcsön. Utóbbira példa az a Júliusi Balatonkerülés, amit a Láss egyesület (Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete) szervezett az EALB (Europe Around Lake Balaton) keretében, ahol román, magyar, spanyol, német és francia látássérült és látó fiatalok tandemkerékpárokon kerülték meg a tavat egy hét alatt. "Nem kell egy ilyen programot nagyon másképp elképzelni, mint egy hagyományos, lassú tókerülést. Egy kicsit talán jobban oda kell figyelni a szervezőnek"- mondja Miklós.

Abba az egy hétbe pedig városnézés és még sok egyéb program is belefért: voltak kalandparkban, vitorláztak, túráztak, és persze lazíthattak a vízparton, vagy épp egy szórakozóhelyen.

Forrás: AFP/Fred Dufour
Forrás: AFP/Fred Dufour

A tandemet vezető látók nagyon élvezik a közös bringázást, sokszor bevallásuk szerint talán jobban is, mint azok, akiknek segítenek a kormányzásban. Valahol egy kicsit érthető is ez, hiszen sokszor a hátul ülő már a sokadik hasonló programján van túl, a kormányt kezelő látónak pedig ez az első ilyen élménye. Ilyenkor azonban minden látó ember szembesülhet azzal, hogy a látássérültek nagy része teljes értékű életet él, és sokan nagyon jó humorú, kifejezetten vidám emberek. Olyan emberek, akiknek problémái és örömei semmiben nem térnek el másokétól.

Artventúra kiállítás a Balaton vízén
Árpásy Miklós, a klub vezetője azonban nemcsak sportos programokat szervez. A környezetvédelem és a fenntartható fejlődés témáját feldolgozó Artventura nevű utazó, tapintható tárlata számos helyszínen járt már, most éppen azt tervezi, hogy a Balaton vízén is körbeviszi. Elsőre meredeknek tűnik, hogy strandokon, a másfél méteres bójánál köt majd ki a kiállítás, melyet fürdőruhában tekinthet és tapinthat majd meg a nagyérdemű, de végül is miért ne. A vakon szörfözés talán nem hangzik merésznek?