Jól ment a hazai szállodáknak az év első felében

Vágólapra másolva!
Növekedett a szállodák szobaárbevétele Magyarországon az év első öt hónapjában a múlt évihez képest, de még így is csupán a 2007-2008. évi szinten van a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének értékelése szerint.
Vágólapra másolva!

A turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság legfrissebb felmérése alapján készített felmérés szerint 2012. január-május között országos szinten a szállodák bruttó szobaárbevétele 46,102 milliárd forint volt, ami 8,3 százalékkal magasabb az előző évinél, és 3,7 százalékkal haladja meg a 2008. évi 44,5 milliárd forintot. Budapesten az első öt hónapban a szállodák bruttó szobaárbevétele 25,106 milliárd forint volt. A Balatonon az idén január-májusban a szállodák összes bruttó szobaárbevétele 5,1 milliárd forintot tett ki, a múlt évinél 8,9 százalékkal magasabb volt, de 1,3 százalékkal elmarad a 2008. évi 5,2 milliárd forinttól.

A szövetség tájékoztatása szerint a beutazás szempontjából meghatározó tíz legnagyobb piac mindegyikénél - Ausztriát és Nagy-Britanniát leszámítva - nőtt a szállodai vendégéjszakák száma január-májusban, közülük kétszámjegyű volt az orosz, az olasz, a román, a spanyol és a cseh vendégéjszakák számának emelkedése. Nemzetközi összehasonlításban nézve az európai régiók között 2012 január-május között Kelet-Európában javult a legnagyobb mértékben a szállodák teljesítménye a forgalmat komplexen kifejező revpar-mutató (az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel)
alapján.

Az STR riportban szereplő 31 város között Budapest szállodái szobafoglaltságban a 27., nettó átlag szobaárban a 29. helyen végeztek 2012 január-május hónapokban.