Három legális fürdőhely a Duna-parton

Fürdőhelyek a Dunánál,strand, Duna, Kisoroszi, Dunabogdány
Vágólapra másolva!
Budapesten tilos a Dunában fürdeni, és a legtöbb fővárosi ember el sem tudja képzelni, hogy a vízbe merészkedjen. Pedig a folyó északra eső szakaszán a víz minősége kiváló, hőmérséklete kifejezetten kellemes. Habár legális és komfortos fürdési lehetőség alig akad, azért mi most mutatunk hármat. 
Vágólapra másolva!

Forrás: Fortepan

A Balaton zsúfolt, messze van a fővárostól, a kánikula idején 30 fokos vize pedig nem frissít eléggé. Kézenfekvő lenne, hogy a budapestiek a Dunában hűtsék le magukat, csakhogy a folyónak nem jó a PR-ja. Ami érthető, már csak azért is, hiszen a városban az utóbbi évekig igen szennyezett volt a víz, és bár a helyzet sokat javult azóta, a dunai fürdésről a legtöbb budapestinek a balesetek és a fulladások jutnak az eszébe. A város területén ráadásul tilos a fürdés, a bátrabbak azonban, akik kifejezetten veszélyes módon a Margitszigetnél csobbannak, életüket és pénzüket is kockáztatják.

A víz tiszta, de nem veszélytelen
A fővárostól északra Duna fóbiáról egyáltalán nem beszélhetünk. Szinte nincs olyan település, melynek lakosai ne járnának le fürdeni a folyóhoz. Évtizedek (ha nem századok) hagyományai jelölték ki a szabadstrandokat, ahol generációk óta szól a rádió, fogy az otthonról hozott szendvics, és ázik az egész család a vízben. Nagy valószínűséggel illegálisan.

A Duna vize ezen a szakaszon kiváló minőségű, ezzel nincs probléma. A szabály azonban szabály, márpedig ez úgy szól, hogy belterületen csak a kijelölt helyen szabad fürdeni. Ilyet viszont alig találunk, hiszen létesítése és fenntartása igen drága, akadálymentes vécétől bólyákon át a fürdőmesterig, sok mindent kell hozzá biztosítani. A külterület érdekes módon más megítélés alá esik, ott bárki saját felelősségére fürödhet.

A szabályozás ellenére gyakorlatilag bárhol megmártózhatunk, senki nem fog ránk szólni. Ennek azonban megvannak a maga veszélyei, főleg azok számára, akik nem ismerik a folyó adott szakaszát. A szentendrei Postás strand például ugyan már nevében is megjeleníti, hogy kedvelt fürdőhely, pedig az itt összeszűkülő folyó számos veszélyes örvényt rejt, ahogy Tahitótfalu hídja mellett is rengetegen fürdőznek, pedig a pillérek igen veszélyesek.

Akkor hova menjünk?
Például a Dunakanyar kapujának nevezett Gödre. A Duna egész hazai főágában a gödi az egyetlen legális szabadstrand, már amennyiben tényleg átadták hivatalosan is, a település ezt június végére ígérte. A beruházás már tavaly befejeződött, már csak az engedélyekre vártak, a zuhanyzót, kulturált vécét, játszóteret és a pancsoló sokaságot saját szemünkkel is láttuk. Sőt, finom hekket és csapolt sört is fogyasztottunk egészen közel a vízhez, tényleg semmi nem hiányzik a boldogsághoz.

A vadregényes helyszín kedvelőinek: Homoksziget
Aki több romantikára és természetre vágyik, 10 perc séta innen a Homoksziget, a helyiek kedvenc partszakasza. Ami már külterületnek minősül, így itt is legális a strandolás. A hely varázsához tartozik, hogy csak úgy közelíthető meg, ha átgázolunk egy kisebb folyóágon, és megpróbáljuk telefonunkat nem a vízbe ejteni, amíg a cuccunkat a fejünk fölé emelve küzdünk a sodrással. Már az itteni látvány kárpótol fáradozásainkért, a kényelmes, homokos partról nem is beszélve.

De mehetünk panorámás szabadstrandra is
Dunabogdány volt az első település a Dunakanyarban, mely 2009-ben hivatalos szabadstrandot nyitott. Népszerű is lett a hely, ami a part, a település és az infrastruktúra érdeme egyszerre. A folyónak ezt a szakaszát talán már reklámozni sem kell, legalábbis abból ítélve, hogy néha milyen sokan vannak itt.
A homokos part felkeresése mellett szól a túlpart látványa, és maga Bogdány is. A falu és fekvése egyaránt mesés, a környék kirándulóhelyeit is érdemes felkeresni fürdés előtt vagy után. És az éttermeket, melyek közül kettőnek is jó a híre, az egyik például a közelben tenyésztett és itt felszolgált friss pisztráng miatt népszerű.

Forrás: Wikipedia

Vagy akár tábort is verhetünk a parton
A környék legszebb strandja mégsem ez, hanem a közelben található Kisoroszi Szigetcsúcs partja. Autóval ide nem lehet behajtani, mert természetvédelmi terület, de megéri a séta már csak a fák és a part látványa miatt is. A vízhez érve az egyik oldalon a visegrádi várat és a hegyeket, a másikon a Börzsönyt láthatjuk, ilyen panorámát más dunai strand nem kínál.
A Szigetcsúcs táborozóhely is, a sátorállítás némi pénzbe kerül, a fürdés ingyenes. A vizesblokk szerény, büfé a tábor bejáratánál, minden más a közeli faluban. Inkább a nomád életmódot kedvelőknek ajánlott helyszín, nekik hosszabb távra is.

A folyóban fürdés, a sodrás és az esetleges örvények miatt, sehol nem veszélytelen. Aki nem jó úszó, maradjon a part közvetlen közelében, a gyerekekre tényleg mindig figyelni kell. A víz soha nem melegszik úgy fel, mint a Balatonon, ezért felhevülve nem ajánlatos beleugrani. Mert bár a Duna néhol kiváló fürdőhely, használatának megvannak a maga szabályai.