Egy viharjelző a zsebben sosem árt

balatoni vihar, villámok a Badacsonynál
Vágólapra másolva!
Bár hazánk minden hajózható taván fények jelzik a veszélyes időjárást, az ingyenesen mobilra letölthető "Tavihar" alkalmazás segítségével ezek a viharjelzések egyetlen mozdulattal követhetők, ahol a riasztás is beállítható.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Horváth Mónika

Több neten elérhető viharjelző is segít manapság azoknak, akik strandolás vagy hajózás előtt az időjárásról szeretnének tájékozódni. A Balaton aktuális időjárási helyzetét, a viharok közeledtét, valamint a szélirányt nyomon követhetjük a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság folyamatosan frissülő oldalán, de az alkalmazás már okostelefonra is letölthető. Azonban nemcsak a Balaton, de Magyarország összes hajózható tavainak viharveszélyeiről is informálódhatunk, és akár jelzést is kaphatunk a riasztásról.

A vízen és víz mellett dolgozók, sportolók, pihenők és a környéken élők gyorsabb és hatékonyabb informálása érdekében készült el a "Tavihar" névre hallgató, ingyenesen letölthető program. A jelenleg még béta verziójú widget egyelőre csupán Android-alapú okostelefonokon és tableteken működik. A kismértékű adatforgalmat igénylő alkalmazás futtatásához, megjeleníthető adatainak frissüléséhez folyamatos internetkapcsolat szükséges- írja az iho.hu. A program segítségével személyre szabhatjuk a kívánt információt, amelyeket ezáltal folyamatosan nyomon követhetünk.

Azonban nemcsak a vízen, de a szárazföldi túrázásoknál is jól jöhet az okostelefonos alkalmazások segítsége, a legjobb appokat kirándulóknak ebben a gyűjtésben találja.