50 ezrünkbe kerülhet a bányatavi fürdés

Dunaharaszti bányató, tiltott fürdőzés, veszélyes fürdőzés, tilosban való fürdőzés
Vágólapra másolva!
Sokan a strandbelépő árára vagy a nagyobb tavainkhoz való utazás költségeire hivatkoznak, amikor bányatavakban keresik a hűsölés lehetőségét. Pedig ezeken a helyeken a víz hirtelen mélyül, kellemetlenül hideg, és a minőségét sem ellenőrzik. Aki a tiltás ellenére mégis bemerészkedik a fürdőzésre alkalmatlan bányatavakba, akár ötvenezres pénzbírsággal is számolhat. 
Vágólapra másolva!

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A nyár népszerűvé teszi ezeket a bányatavakat, sokan járnak fürdőzni, megmártózni a kánikulában a hideg vízben. Ez a program nemcsak azért közkedvelt, mert szép környezetben várja a látogatókat, de tény, hogy ingyen van. A meggondolatlanság, az alapvető szabályok be nem tartása azonban szinte minden évben halálos balesetekkel jár.

Mert ezek a fürdőzések tényleg nem veszélytelenek, ezért fürdeni is csak az erre kijelölt részeken szabad. Hazánkban mintegy 1000 bányató található, ebből a főváros környékén kb. 30 van, amelyek közül hatban lehet legálisan fürdeni ( Délegyháza, Dunaharaszti, Gyömrő, Pócsmegyer, Dunavarsány és Veresegyház). Az Omszki-tó területén már csak a vízisípálya használható legálisan, de fürdeni tilos benne.

A rendőrség, ha valakit tetten ér a tiltott helyen való strandolás közben, 50 000 forintig terjedő pénzbírsággal sújthat. A bányatavak legfőbb veszélye, hogy hirtelen mélyülnek és az átlagosnál jóval hidegebbek. Nincs vízimentő-szolgálat, így baj esetén a szakszerű segítségnyújtásra sem lehet számítani. A tiltott helyeken ráadásul nem ellenőrzik a vízminőséget, így a fertőzésveszéllyel is számolni kell.