Tihanyi túra a barlanglakásokhoz

A Tihanyi félszigeten található Közép-Európa egyik remetetelepe. Húsz méter magas bazalttufa falba vájt barlanglakások, stég, balaton
Vágólapra másolva!
Különleges kiránduláson vehetünk részt a Tihanyi-félsziget belsejében a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park szervezésében a Barátlakásokhoz, amely érinti az Óvárat, a Cyprián-forrást, és a kirándulás végén az is kiderül, létezik-e még a tihanyi visszhang.  
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Nagy Zoltán

A túra a félsziget keleti felén, a Hajóállomás - Ciprián-forrás - Barátlakások - Óvár - Visszhang-domb útvonalon halad végig és a szakavatott kísérők előadásában nemcsak a Balaton-part élővilágával, de a félsziget kialakulásával is megismerkedhetünk. Megtudhatjuk, mi az a tihanyi "kecskeköröm", megismerhetjük a középkori Barátlakások és lakóik történetét, az Óvár régészeti emlékeit és természetesen az út során szem elé kerülő növény- és állatfajokat is.

Az Óvár keleti oldalába, a húsz méter magas bazalttufa falba vájt barlanglakások feltehetően az I. András király által Tihanyba telepített bazilita szerzetesek építményei. A cellacsoportokból ma már csak három látható, a többit az 1952. évi sziklaomlás betemette. 1984-ben régészeti és geológiai feltárást végeztek, melynek során több csontváz is előkerült. 1994-ben a sziklafalat és a még meglevő cellákat stabilizálták. A félsziget egyetlen rétegforrása, az Orosz-kút, mely a közelben fakad, róluk kapta a nevét, bár ma gyakrabban használják a Cyprián-forrás elnevezést. A kirándulás végpontja a Visszhang-domb, ahol kiderül, vajon még mindig létezik-e a tihanyi visszhang.

A túra időtartama 3 óra, hossza nagyjából 2,5 kilométer és a kirándulás alatt 100 méteres szintkülönbséget kell csupán leküzdeni. A részvételi díj felnőtteknek 850, gyerekeknek 450 forint. A kirándulások 10 fő esetén indulnak el, és előzetes bejelentkezés szükséges részvételhez.