Már lehet strandolni Párizsban

Vágólapra másolva!
Augusztus 19-ig a francia fővárosban is bárki átélheti a tengerpart hangulatát a Párizsi Plázs rendezvény keretében, amelyet immáron tiznegyedik alkalommal rendeznek meg.
Vágólapra másolva!

Javában dúl a nyár Párizsban, és a helyiek illetve a turisták nagy örömére idén is homokos parttá változott a rakpart egy része, ahol pálmafák, napernyők, napozóágyak, fagyiárusok és számtalan programlehetőség várja a pihenni vágyókat.

Forrás: AFP/Ana Arevalo

Most két helyszínen, a Szajna partján, a Voie Georges Pompidou-n, illetve a La Villette Basinnél alakították ki a Párizsi Plázst. A Szajna-parti strand kedvéért az út egy részét lezárták a forgalom elől és sétálóucává alakították. A mintegy 1000 méteres szakaszon minden a tengerparti hangulatot idézi, és a napozástól a sportoláson át a csónakázásig sokféle kikapcsolódási lehetőség közül lehet választani. Újdonságként a vállalkozó kedvűek kipróbálhatják a minigolfot, és a gyerekre is külön gondoltak a szervezők. Több metróállomásról (Louvre-Rivoli, a Pont-Neuf, Châtelet, Hőtel-de-Ville) is könnyen megközelíthető a plázs.

Forrás: AFP/Ana Arevalo

A másik stranddá alakított helyszín is izgalmas, mivel a Bassin de la Villette Párizs legnagyobb mesterséges tava, ahol bele lehet ülni a legkülönbözőbb vízijárművek egyikébe. Többek közt evezhetünk, kajakozhatunk vagy vízibiciklizhetünk is. Egy rövid pihenésre vagy akár egész napos programként is be lehet iktatni a standolást, ráadásul ingyenes a belépés, és a programokért sem kell fizetni. Így többet lehet költeni fagyira vagy hűsítő italokra. Arra viszont számítani kell, hogy a plázs igen népszerű, ezért a Francia Idegenforgalmi Hivatal azt ajánlja, hogy aki szeretné elkerülni a legnagyobb tömeget, az reggel vagy este látogasson el a plázsra.

Forrás: AFP/Ana Arevalo

A párizsi strandok augusztus 19-ig minden nap reggel 8 és éjfél között látogathatóak, további információk itt.

A Párizsi Plázs 2012 számokban:
- 2 helyszínen, 2 km-nyi szakaszon alakították ki
- körülbelül 4 ezer tonna homokot használtak fel
- 44 pálmafa árnyéka alatt lehet pihenni
- 45 hajó lesz a strandoknál a kis csónakoktól a vízibiciklin át a kenuig
- 11 kiszolgáló egység várja a vendégeket, köztük éttermek és fagyirárusok
- 15 ezer órányi felügyelet
- 55 hostess