Csapdákkal fogják a vaddisznókat a Balatonnál

vaddisznó, vaddisznó-vadászat, 
Egy vadkan a Pilisi Parkerdő Zrt. Gyarmatpusztai Erdészete egyik vadföldjén
Vágólapra másolva!
Robbanásszerűen szaporodik a vaddisznóállomány, a Balaton térségében ráadásul az aszályos időjárás is ront a helyzeten, ugyanis a szomjazó állatok a víz közelségét keresik. Ezért Szigligeten csapdákkal csökkentik a vaddisznóállományt. 
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Kovács Attila

Fischer József, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálat-vezetője elmondta, hogy hivatásos vadászai csapdákkal 16 vaddisznót - kocákat és malacokat - fogtak be az elmúlt napokban a szigligeti Majális-tetőn és Antal-hegyen.
Az évnek ebben az időszakában különösen nagy jelentősége van az élővad-befogásos állománycsökkentésnek, mert a megnövekedett turistaforgalom következtében kialakult balesetveszély miatt fegyveres vadászat nem folytatható a lakott települések közvetlen közelében - magyarázta a természetvédelmi szakember.

A száraz idő miatt mennek a partra
Hozzátette: a vaddisznóállomány robbanásszerűen szaporodik, a Balaton térségében még a rendkívül aszályos időjárás is ront a helyzeten, ugyanis a szomjazó állatok természetes ösztönüktől hajtva keresik a víz közelségét.
A vaddisznók gyakran szedegetik a fákról lehullott gyümölcsöket, dézsmálják a veteményeket, szőlőültetvényeket, vagy éppen az ingatlantulajdonosok által felelőtlenül a telek végébe kihordott "zöld hulladékot", de sokan etetik is a vadat - osztotta meg tapasztalatait az MTI-vel az őrszolgálat vezetője.

Fischer József hozzátette: a vaddisznók létszámának visszaszorítása természetvédelmi szempontból is kiemelt feladat, hiszen a mindenevő állat veszélyezteti a földön fészkelő madarak sikeres költését, valamint túrásával a rétek, vizes élőhelyek védett növényeit is.