A strandolók kifogták, majd megették

40 halász emléknap, 2012. augusztus 3-5, Vonyarcvashegy, Forrás: BHNP Zrt. MEDIA
Vágólapra másolva!
Nemcsak remek balatoni halat ehettek azok, akik ellátogattak a hétvégén a balatonparti Vonyarcvashegyre, de a 40 halász legendájának emléket állító rendezvényen halászléfőző versenyen is összemérhették tudásukat. A strandhalászat pedig oly annyira jól sikerült, hogy a fürdőzők már csak azért is örömmel húzták a halászok által kivetett hálót, hogy aztán a kifogott keszegeket jól megsüssék.
Vágólapra másolva!

Forrás: BHNP Zrt. MEDIA

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a hétvégén tartotta a 40 halász emléknapját, ahol az egyik leglátványosabb program az volt, amikor a strandolók segítségével feszítették ki a halász hálót. A háló húzása már önmagában is különleges eseménynek számított, hiszen ezzel a módszerrel ma már nem halásznak a Balatonban. A strandolók mindenesetre nagyon élvezték a hálóhúzást, aminek eredményeként kosárnyi keszeg került a partra. A 40 halász emléknapja alkalmából rendezett halászléfőző verseny és kóstoló is nagy sikert aratott.

A háromszáz éves legenda
Azt beszélik Vonyarcvashegyen, hogy 1729 telén negyven halász rekedt egy leszakadt jégtáblán, majd balszerencséjük a tó közepe felé sodorta őket. A fagyhalálra készülő halászok megfogadták, hogy ha megmenekülnek, építtetnek egy kápolnát a dombon. Szerencséjük volt: a szél megfordult, és partra segítette őket.
Így meséli a hagyomány hazánk egyetlen halászkápolnájának, a vonyarcvashegyi Szent Mihály kápolna születését - ezt ünneplik már huszadik alkalommal zeneszóval és vigassággal a balatonparti városban. A Balaton megkoszorúzását ezen a hétvégén is a Szent Mihály-dombról nézhette a közönség, majd egy emlékmisén is részt vehettek a kápolnában.