Mégiscsak Fonyódról a legszebb a Balaton

fonyód, fonyódi móló
Vágólapra másolva!
A nagyobb balatoni településeket bemutató sorozatunkban már csak egyetlen fontos hely maradt hátra, amit viszont tényleg nem szabad kihagyni. Ez pedig a déli part nyugati felének legnagyobb települése, Fonyód. Innen indulnak a nagy katamaránok a túloldalon lévő Badacsonyba, itt található a Balaton leghosszabb mólója, a déli part talán egyik legjobb szabadstrandja és a legszebb panorámát mutató kilátója.
Vágólapra másolva!

1. rész: Ha Keszthelyre tart, ezeket ne hagyja ki!
2. rész: Badacsonyban nemcsak inni lehet, de érdemes
3. rész: Siófok belehúzhat, Füred az új élményközpont
4. rész: Csak azért is Siófok

Jelenlegi és egyben ex-kollégáimnak hála, az utóbbi hetekben viszonylag sokat fordultam meg Fonyódon, így nagyjából tudom, hogy mi merre található, legalábbis ami a fontosabb látnivalókat és a nevesebb kocsmákat illeti. Természetesen az elsőszámú attrakció itt is a Balaton, de sok más településsel szemben Fonyód hatalmas nagy előnye, hogy az összes strand ingyenes, ráadásul nem nyúlfarknyi kis partszakaszokról beszélünk, hanem mindkét irányban nagy, jól felszerelt plázsokról, óriási zöld területekkel, gyerekjátékokkal és egyéb nélkülözhetetlen szolgáltatóegységgel. Viszont két fejelgetés között, vagy éppen rossz idő esetén érdemes egy jó nagy sétát tenni a városban. Semmi komolyabbat, elég csak céltalanul, higgyék el érdemes.

Fácánosi palánkvártól a Présház étteremig
Ha szemből nézzük, Fonyód két meghatározó pontja két hegy, a Várhegy és a Sípos-hegy, amelyek egykoron a Balaton kialakulása előtt az északi part tanúhegyeihez tartozhattak. A két hegyre és a tóra támaszkodó település sokáig bevehetetlennek számított, amit csak erősített a környéken lévő sok láp és mocsár.

Forrás: Wikimedia Commons


A fonyódi sétát célszerű a két hegy irányába kezdeni. A Szent István utcán felfelé haladva elérkezünk az országban is egyedülállónak számító Fácánosi palánkvárig, amelyet egykor a ma is látható kettős várárok védett. A vár ma inkább játszótér, illetve nyári koncertek helyszíne, de eredeti funkciójára az évente megrendezett Hadijátékok emlékeztetnek.
Innen nem messze található Fonyód egyetlen megmaradt népi műemlék épülete, a 200 éves Présház étterem, amely nem mellesleg talán a legjobb vendéglátó egység a városban. Az épületet egy helyi földbirtokos család, a Lengyel-család építette a környező földbirtokok kiszolgálására.

A kilátóról az egész Balatont beláthatjuk
Ha innen a Sándor utcán visszaindulunk a Balaton irányába, a Sípos-hegyi kilátóig nem túlságosan megerőltető erdei ösvényeken juthatunk fel. A kilátó különlegessége, hogy a Balaton partjáról, erről a helyről láthatjuk be az egész tavat, egészen Keszthelytől Keneséig. Még a legnagyobb melegben is megéri felcaplatni ide, felejthetetlen a panoráma.

A kilátótól visszatérve a Kossuth-erdő érintésével Bartók Béla utcai villasor a következő állomás, ahol talán az egész Balaton legszebb villái állnak a magas parton. Az egyik ilyen a Fonyódi múzeumnak otthont adó egykori Velics-villa, ahol Szinyei Merse Pál 1916-ban és 1917-ben a nyarakat töltötte és kilenc képet festett a Balatonról és Fonyódról. A múzeumban egyébként a Balaton állat- és növényvilágát, a tó kultúrtörténetét és a város helytörténetét ismerheti meg a látogató. A múzeum előtt áll Zichy Béla mellszobra, aki a szomszédos Bélatelep egykori tulajdonosa és névadója.

A sétányról megintcsak a fantasztikus Badacsonyban és a környező tanúhegyekben gyönyörködhetünk, de érdemes átballagni az út túloldalára is, ahol a villák állnak. Egyik-másik elhanyagolt állapotban van, de a többségükre szépen vigyáznak, némelyik üdülőként működik, mások irigyelt magánházak. A villatelep 1894-ben épült ki és leginkább a budapesti nagypolgárság, gyáriparosok, orvosok, ügyvédek nyaralói voltak ezek.

Itt található a Balaton leghosszabb mólója
Innen lefelé indulva rövid séta után a bélatelepi vasútállomáshoz juthatunk, amely szintén különlegesség, ez az egyik legszebb, eredeti formában megmaradt vasútállomás a déli oldalon. A sínek túloldalán megint csak egy szabad strandot találunk, jó nagy zöld területtel, kevés emberrel. A bélatelepi strand ráadásul azért is kötelező program, mert szinte ez az egyetlen olyan déli parti strand, ahol már belátható időn belül elfogadható mélységű a víz, még az idei alacsony vízállás mellett is.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor


A strand felől a parti úton a fonyódi vasútállomásig érünk vissza, de előtte érdemes kisétálni a fonyódi mólóra. A bejáratnál néhány hete színpad épült, itt is koncerteket és előadásokat tartanak esténként. Maga a móló 1898-ban épült és a tervezője a szemközti Gulács-hegy merőleges középvonalára tervezte a műtárgyat. A mólót 1906-ban átépítették, hullámtörőt alakítottak ki és így jelenleg ez a Balaton leghosszabb, 464 méteres hosszúságú mólója. A móló melletti parkban áll Lányi Antalnak, a Balaton első átrepülőjének tiszteletére állított emlékoszlop, aki Badacsony és Fonyód között 1911. augusztus 28-án elsőként repülte át a tavat.