Kevés, de jó minőségű a Velencei-tó víze

Gárdony, Velencei tó, strand
Vágólapra másolva!
A szabályozási minimum alatt van mintegy 15-18 centiméterrel, így 115 centiméteres a Velencei-tó vízszintje, de a víz minősége kiváló. A vízmennyiség csökkenése annak ellenére következett be, hogy tavasszal 4,7 millió köbméter vizet engedtek a tóba. A tó növényzetére ugyanakkor kedvező hatással van a sekély vízállás.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A jó vízminőséget jelzi, hogy az alacsony vízállás ellenére sem jelentek meg a tóban a zöld algák - mondta az MTI-nek Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató helyettese. A sekély víz nem akadályozza a fürdőzést, a sportolást és a hajózást sem, bár a nagyobb merülésű hajók vezetése fokozott figyelmet igényel, és előfordult, hogy a tónak azokon a részein, ahol alacsonyabb a vízmélység, elakadt néhány nagyobb vitorlás.
A Balatoni vízállás kapcsán néhány napja épp Fonyód közelében jelezték, hogy néhány vitorlás már nem tud kiállni a kikötőből, ráadásul ott az iszapot sem kotorják, és a mostani 57 centiméter mélységű vízben bizony a kevésbé tapasztalt hajósok megfeneklenek.

A nádasoknak jót tesz az alacsony vízállás
A műszaki igazgató helyettes a "kellemetlenségek" között említette, hogy a Velencei-tó sekély vízállása miatt a kikötőkből ki- és oda beálló hajók a szokottnál jobban felkavarják a tómeder iszapját, továbbá, hogy a strandolók is "rövidebb úton", gyorsabban érnek el a tónak ahhoz a részéhez, amit lágy iszap borít. Ezen a szakaszon azonban úszva gyorsan át lehet "kelni".
A tó növényzetére- elsősorban a nádállományra - kedvező hatással van a sekély vízállás, a vízszintingadozás ugyanis általában felfrissíti a nádasokat. A halak és a tó szárnyas lakói - a vízi madarak- sem sínylették meg, hogy kevesebb a víz a tóban.

A tó vízszintjének a szabályozási minimum alá csökkenése annak ellenére következett be, hogy tavasszal - április 3-tól május 14-ig - a tározókból 4,7 millió köbméter vizet engedtek a Velencei-tóba. Kevésbé aszályos időben ez a mennyiség 20 centiméterrel emelte volna meg a tó akkori vízszintjét, a korán jött meleg hatására megnőtt párolgás miatt viszont csak 10 centiméteres volt a vízszint növekedése.

A Velencei- tóban nem példanélküli az alacsony vízállás - volt idő, amikor a tó "kiszáradásától" is tartottak - de az aszályos és csapadékos évek váltakozásával általában pozitívan alakul a tó vízháztartása.