Beindult a szezon Székelyföldön

Vágólapra másolva!
Gyenge kezdés után váratlanul jól folytatódott az idei turistaszezon Székelyföldön. A magyarokat főleg a kulturális programok vonzzák a térségbe.
Vágólapra másolva!

"Aggasztó volt a szezon elején, hogy rendkívül kevés szállást foglaltak le előre, de azután a szokatlanul meleg nyár a hűvösebb székelyföldi hegyek közé vonzotta a turistákat" - mondta Daragus Attila, a Romániai Faluturizmus Szövetség alelnöke. Hozzátette, hogy a magyar turisták a különböző magyar kulturális, egyházi, közéleti események idején érkeznek nagy számban Székelyföldre. A csíksomlyói búcsú és a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor is nagyot lendít a térség turizmusán, de a testvértelepülési kapcsolatok is ösztönzik a magyarországi turisták látogatásait.

Forrás: [origo]
Marosvásárhely

"Ma már valamennyi székelyföldi településnek van két-három magyarországi testvértelepülése, és a nyári hónapokban valamennyi településen tartanak falunapokat, városünnepet. Ilyenkor megérkeznek a testvértelepülések küldöttségei, és az ünnepi evés-ivás után gyakorta a környéken is szétnéznek. Ez mind jót tesz az erdélyi turizmusnak" - állapította meg a turisztikai vállalkozó. Elmondta, hogy az idény elején többnyire magyarországi turisták töltötték meg a székelyföldi panziókat, az idény végére azonban a dél-romániai látogatók kerültek többségbe.

A székelyföldi turizmus sajátosságai között említette, hogy a turisták kis százaléka érkezik szervezett autóbuszos kirándulás keretében. A vendégek általában családonként, vagy kis csoportokban, személygépkocsikkal, kisbuszokkal jönnek, és két-három napot töltenek a vidéken. "Az ide látogatók úgy érzik, maguk is kiigazodnak, nincs szükségük idegenvezetőre" - mondta Daragus.

Azt is megemlítette, hogy a vendégek ritkán kérnek reggelit, és még ritkábban a félpanziós ellátást. Hozzátette: a Székelyföldön általában 50 és 150 lej (3170 és 9530 forint) közötti összeget kell fizetni a panziókban egy éjszakai szállásért. "Akik egyszer eljöttek, megismerték és megszerették a tájat, tavasszal és ősszel is gyakorta visszajárnak egy-egy hosszú hétvégére" - állapította meg. Hozzátette, a sípályaépítésekkel a téli turizmus is fejlődni kezdett a térségben.