A legjobb vadasparkok a Balatonnál

Nyári programok állatokkal, Veszprémi Állatkert, ausztráliai bébikrokodil Frankfurtban
Vágólapra másolva!
A balatoni utószezon időjárása tökéletesen alkalmas azokra a kirándulásokra, amelyeket a strandolások miatt kihagytunk. Így ha a túránk során oroszlánüvöltéssel vagy más vadállattól származó szokatlan hanggal találkoznánk, az már épp elég figyelmeztetés lehet arra, hogy igazán megállhatnánk, és tiszteletünket tehetnénk a környékbeli állatkertben.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Nagy Lajos
Ő Moritz, a Veszprémi Állatkert csimpánza



Állatkert a városban
A Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark hazánk legnagyobb hagyományokkal rendelkező vidéki állatkertje. A Balaton felé autózva érdemes leparkolni Veszprémben, mert a fellelhető állatokon és növényeken túl is igazán különleges ez az állatkert. Már csak azért is, mert az 1958. óta nyitva tartó park társadalmi összefogással valósult meg, mindössze öt hónap leforgása alatt. A park két nagy területen várja a látogatókat.

A festői szépségű Fejes-völgyi részen olyan hagyományos állatkerti állatok találhatók, mint a nagymacskák, az óriási kamcsatkai medvék, a sokszínű vízimadarak, de a gyerekeknek különösen nagy élményt jelentő madagaszkári félmajmok, a dzselada páviánok, az ormányosmedvék és a pandamackó is.
A Kölyökdzsungel játszóház és terrárium garantáltan kúszásra-mászásra ingerli a nyári melegben ellustult csemetéinket is megelevenedett környezetével.

Ha viszont afrikai látnivalókra szomjazunk, a másik területet, a Gulya-dombot keressük meg, ahol zebra, zsiráf és orrszarvú is látható, és a csimpánzok világába is betekintést nyerhetünk. Az állatkert a többnyelvű ismeretterjesztés mellett hangsúlyt fektet a természet- és állatvédelem fontosságára, a gyermekeket oktatóprogramokkal várja foglalkozásokra, szabadtéri környezetismeret és biológiaórákra, nyári táborokra. A teljesség igénye nélkül még néhány kuriózumnak számító állatot érdemes megemlíteni, csak hogy még nehezebb legyen nemet mondani a csábításra: bolíviai mókusmajom, dzselada pávián, ecsetfülű disznó, hópárduc, közönséges tapír, szibériai tigris, berber makákó, kétujjú lajhár, sivatagi róka és fekete gólya egyaránt arra vár, hogy megismerkedhessen minél több magyar családdal és külföldi vendégeikkel.

Afrika a Balaton partján
Valószínűleg a Balaton-part egyik legkedveltebb kikapcsolódási lehetősége kisgyermekes családok számára a balatonedericsi Afrika múzeum. Megalapítása a híres Afrika-kutató, vadász, néhai Dr. Nagy Endre érdeme, akinek ez a kastély sokáig vadászotthona volt.


Forrás: MTI/Varga György

Ha ellátogatunk a területre, olyan kuriózumokra akadhatunk, mint bennszülött használati tárgyak, harci eszközök, művészeti alkotások, vagy trófeák. A múzeumot egy kisebb állatkert veszi körül, ahol megtalálható - hazánk jellegzetes állatai mellett - az afrikai élővilág megannyi faja, pl. egy bivalycsorda, zebra, teve. A múzeumhoz közel, az erdő aljában hatalmas bekerített területen szarvasok és őzek élnek természetes környezetükben.

Vigyázat, krokodil!
Nem is egy, hanem mindjárt kilenc fajta! Méretük? 40 cm-től a 4 méteresig terjedő. Megijedni azért nem kell: állatkerti közegben lelhetők fel e fenevadak, méghozzá Balatonszárszón. Az 1300 négyzetméteres terrárium - amelynek neve Krokodil Zoo - krokodiloknak, óriáskígyóknak, egzotikus hüllőknek ad otthont. Krokodilok egyébként 200 millió éve élnek bolygónkon, a legsikeresebb túlélők Földünkön.

Szomorú hír, hogy a legtöbb krokodilfaj az elmúlt ötven évben a kihalás szélére jutott természetes élőhelyén, az ember hozta változások és a vadászat miatt. A Krokodil Zoo azért egyedülálló Magyarországon, mert ezekkel az állatokkal, illetve más védett hüllők tartásával és szaporításával, illetve bemutatásával foglalkozik, így felhívva a figyelmet a természetvédelem fontosságára.

Bivalyrezervátum és állatsimogató
No, nem egy helyszínen, de mindkét programszolgáltató a Balaton közelében található. A kápolnapusztai Bivalyrezervátumot talán keveseknek kell bemutatni, hiszen a méltán népszerű hely 250 élő bivalyáról híresült el. Az állatok megtekintésén túl a rezervátum lehetőséget ad a Kis-Balaton élővilágát bemutató kiállítás, a bivalytörténeti bemutató megtekintésére is, egy lenyűgöző, távcsöves séta keretein belül. Nagy élményt jelenthet kicsiknek és nagyoknak egyaránt a zalaköveskúti Állatpark és simogató, ahol nem mottó a "mindent a szemnek", a kéz is akcióba lendülhet.

Fotó: Ballai Vince [origo]


A parkban többek között törpe zebu, skótmarha, láma, négyszarvú juh, szürkemarha található; az állatok szelídek, és így: simogathatók. Gyenesdiás és Keszthely határában is ismerkedhetünk az állatokkal - a Festetics Imre Állatpark kifejezetten a magyar fajtákra szakosodik. Az érdeklődők így őshonos vadfajokkal, magyar kutyafajtákkal és háziállatokkal találkozhatnak az állat-bemutató során. A területen található kisállat simogató, valamint játszótér is.

Ha pedig úgy dönt, hogy az állatkertek után a Balaton környéki arborétumokat is szívesen végiglátogatná, itt egy kedvcsináló gyűjtést is talál a legszebb óriás kertekről.

Éjszakázoo pénteken az állatkertekben
Ezzel a címmel rendezik meg augusztus utolsó péntekén először a magyarországi állatkertek és vadasparkok éjszakáját. A szervezők célja, hogy a múzeumok éjszakájához hasonló népszerű hagyományt teremthessenek.

A Magyar Állatkertek Szövetsége kezdeményezésére a résztvevő állatkertek augusztus 31-én este 7 és 11 óra között is fogadják a látogatókat, akik egészen éjfélig nézhetik meg az éjszakai élet kínálta látnivalókat. Az eseményhez a balatoni vadasparkok ugyan nem, de a szövetség hat tagja csatlakozott: a győri, a debreceni, a miskolci, a jászberényi, a budapesti állatkert, a Budakeszi Vadaspark, de a Campona Tropicarium és a poroszlói Ökocentrum is részt vesz a programban. Minden állatkert más programot állított össze, ezért azt javasolják, hogy a meglátogatni kívánt intézmény honlapjáról mindenki előzetesen tájékozódjon.