Cunami és villámlás testközelből

Futura Természettudományos Élményközpont, Mosonmagyaróvár, interaktív
Vágólapra másolva!
Fakírágy, hangyaboly és levágott fejek egy terített asztalon: ezek nem egy újabb horrorkiállítás látnivalói, hanem a múlt héten megnyílt mosonmagyaróvári Futura Interaktív Természettudományos Élményközpont eszközei. A kiállítás a Szigetköz élővilágát megjelenítve ismerteti meg a látogatókat a fizika és a természet törvényeivel, különféle technikai eszközök segítségével.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A FUTURA egy 300 éves gabonaraktár felújított és kibővített épületében, másfél milliárd forintos beruházással, európai uniós támogatással valósult meg. A látogatók 2012. augusztus 17-én vehették birtokba az összesen 2000 négyzetméteres kiállítóteret, amelynek négy szintje a négy őselem - a Víz, a Föld, a Levegő és a Tűz - témaköréhez kapcsolódó fizikai és természeti törvényeket mutatja be.

Fakírágy és villámszórás
Az alsó szint a vízé, itt megtudhatjuk, hogyan keletkezik egy örvény vagy a cunami, de megfigyelhető és szimulálható a mélytengeri vulkántevékenység is. A Szigetköz változatos élővilágát már egy 4 részből álló akvaterrárium rendszer ismerteti.
Az emeleten a földhöz kapcsolódó különböző fizikai jelenségek és a Szigetköz természeti környezete ismerhető meg játékos formában. Van Taposó labirintus és Fakírágy is, amelyre annak ellenére rá lehet feküdni, hogy 10 ezer szögből áll. Egy hangyaboly életébe is betekintést nyerhetünk, a Hangyavárban ugyanis igazi levélvágó hangyák élnek.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A levegő szintjén a suttogó tükör és talán az óriás orgona a legérdekesebb élményelem, a Tesla transzformátor segítségével viszont fél millió volt feszültségű villámokat idézhetünk elő. A tetőtérben sötétszobát rendeztek be, itt a tűz elem jegyében a fények és színek bemutatása a cél. A kissé morbid vonal itt is megjelenik: a különböző tükrök segítségével azt az illúziót kelthetjük, hogy egy megterített asztalon tálaljuk fel a velünk érkezők fejét. Ennél jóval hasznosabb a Camera Obscura és a napteleszkóp megismertetése.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A 40 négyzetméteres Mini Space World az űrkutatást modellezi. A terepasztalon a történelmi holdra szállás helyszíne található, de jelenlegi kísérleti leszállóhelyek és a jövő tervezett holdbázisai is megjelennek valósághű, interaktív formában. A Futura épülete két új, henger alakú épületrésszel gazdagodik még a közeljövőben. Az egyikben 100 fős előadóterem kap helyet, amely esténként planetáriumként is működhet majd, a másik időszaki kiállítótér lesz, ahol egy-egy kuriózumnak számító technikai eszköz, valamint a legújabb kutatások, találmányok ismerhetők meg.
További információért kattintson ide!