Retrostrandot találtunk a Balaton partján

Roham Libidó Strand, strand, teszt, roham libidó strand, Balatonvilágos, kemping, büfé
Vágólapra másolva!
A balatonvilágosi Roham Libidó Strand egy igazán különleges hely. Egy kicsit bohém, egy kicsit retro, ami abból is adódik, hogy művészek üzemeltetik. Így találkoztunk 30 évvel ezelőtti állapotokkal, hekket sütő festőművésszel és színesre festett épületekkel. A víz sekély, a sör olcsó, a kemping pedig ingyenes. Sátorral érkeztünk, elmondjuk, hogy éreztük magunkat.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

A Roham Libidó Strand Balatonvilágos területén található, de a balatonaligai vasútállomáshoz van közelebb. Ha leszálltunk a vonatról, Balatonvilágos irányába (a restivel ellentétesen) induljunk az állomásról, de aki tanácstalan, figyelje az aszfaltot, a rohamos logók elvezetnek egészen a strandig. Az aligai állomás után a vasúti sín mellett kell haladni egy darabig, aztán lépcsőkön ereszkedhetünk le a part irányába. A bringásokra is gondoltak, mindenhol vannak rámpák, még ha nem is a legjobb állapotban. Balatonakarattyáról egy laza félórás tekeréssel lehet eljutni a szabad strandra - a 30 percben benne van az is, hogy a kilátásban egyszerűen kötelező gyönyörködni. (Az út a víz feletti fennsíknak csaknem a peremén halad.)

A hangulatos strand mindössze néhány telek méretű, ahol fűzfák adják az árnyékot, egy kisebb stég a lehetőséget a pihenésre, és van egy színes, balatoni táborokat idéző épület, ami a büfét, a zuhanyzót és a mosdókat foglalja magában. Valójában tökéletes hely, ha tömegektől mentes, nyugis helyet keresünk a nyárutóra.

Kellett egy hely a sörhasaknak
A Roham Libidó Strand most a második szezonjának végéhez közeledik. A névválasztás nem véletlen, a strand üzemeltetése a Roham irodalmi és művészeti magazin, és az azonos nevű kávézó és galéria alkotócsoportjához kötődik. A 2005 óta működő, ingyenes magazin székhelye jelenleg a budapesti Vas utca 16. szám alatti Roham Bár, amely kiállítások, koncertek, dj-s bulik, irodalmi estek helyszíne. A 2005-ben "agresszív fantasy-ként" debütáló magazin programjai egyre több olvasót vonzottak, a kezdetektől fogva a célok között szerepelt a közösségteremtés is, így ez a strand már csak egy következő lépés volt.

Forrás: [origo]

"Felbátorodtunk, és elhatároztuk, hogy kiveszünk egy kempinget" - meséli Korchma Zsombor, aki a Roham magazin szerkesztője, kiadója, a bár csaposa és vezetője, és a Roham Libidó Strand üzemeltetője is egy személyben. A kemping nem jött össze, de Zsombor tudomást szerzett a szabad strandról, és kibérelte a balatonvilágosi önkormányzattól.
Gyerekkorában is itt töltötte a nyarakat, és ez most sem változott: feleségével, Rékával és két kisfiával minden júniusban leköltözik a családi nyaralóba. "A következő tíz évben amúgy is itt bandázunk a gyerekekkel, gondoltuk, miért ne csinálhatnák egy Roham strandot" - mondja Zsombor. "Kellett egy hely, ahol a nagyszülőktől a gyerekekig mindenki jól érzi magát. Aki másféle kikapcsolódásra vágyik, elmehet Siófokra vagy Füredre, de a sörhasaknak is kell egy hely, ahol lebarnulhatnak."

A tavalyi szezon a bulik jegyében telt, minden hétvégén volt valamilyen rendezvény. A környékbeliek persze nem mindig bírták a kiképzést, különösen a szomszédban lakó idős házaspárnál szakadt el többször is a cérna. Az idén ezért visszavettek a tempóból és a hangerőből, így a tavalyihoz hasonló őrületes partik elmaradtak. A zenét jelenleg egy sima CD-lejátszó szolgáltatja, viszont addig vannak nyitva, amíg a strandon van vendég. Sokszor még éjfél után is beesik pár helyi arc és nyaraló vendég, ezért ha kell, akár hajnalig is nyitva tartanak. Jövőre viszont terveik szerint újra felpörögnek, három nagyobb buli szervezésén dolgoznak, és szeretnék ideköltöztetni a minden évben esedékes Trash Fesztivált is.

A biciklivel érkezők kedvezményt kapnak
Éjszakai pörgés ide vagy oda, a Roham Libidó strand abszolút kellemes hely napközben is. A víz sekély, a strandon nincs tömeg, a naplemente pedig már a giccshatárt súrolja, annyira tökéletes. A büfé épületét a Roham grafikus csapata festette ki, és van itt minden, ami a nem erőltetett retró fílinghez kell. Nem hiányzik a csocsóasztal sem, a ping-pong asztal azonban nem bírta ki a tavalyi nyár szélsőséges időjárását, jövőre várható az utódja. Kiépített játszótér és homokozó ugyan nincs, de a gyerekek látszólag nagyon jól elvannak a sekély vízű parton is.

Forrás: Roham Libidó Strand

A büfé a hagyományos strandkaja-kínálatot hozza, de minden, amit megkóstoltunk, finomabb volt, mint amire számítottunk. A hekket egy itt vakációzó festőművész süti, a fogás mégis maga mögé utasít sok balatoni próbálkozást, a héjában sült fűszeres krumpli pedig egyszerűen kihagyhatatlan a fröccs mellé. (Réka egyébként hajnali egykor is hajlandó volt elkészíteni.)

Az idén a Rohamosok mindenképp szerettek volna a gasztronómiai vonalon erősíteni, ami valóban meg is látszik. Az árak ugyanakkor nem húzósak: a hekk kenyérrel 1490 forintba kerül, egy hamburgerért 600 forintot, a sült hagymás hot dogért 390 forintot kérnek. A dobozos sör 400, egy dl bor 160 forintba kerül. Aki bringával érkezik, mindenből kap 10 százalék kedvezményt. A büfé ablakától nem messze külön rekeszekben találtunk eladásra szánt régi bakeliteket, filmes fotókat, használt könyveket és nem használt rohamos pólókat is.

A melegvíz hamar elfogy, de a kemping ingyenes
Sátorral érkeztünk, mivel lelkiismeretes strandtesztelők vagyunk. Zsomborék csak egyet kértek, hogy ne a legfeltűnőbb helyre verjük fel sátrunkat. Tavaly ugyanis előfordult, hogy 50 sátrat vertek fel a vendégek itt egy hétvégén, és ez nagyon nem tetszett a már korábban említett szomszédoknak. A zuhanyzóban állítólag szokott lenni meleg víz, most nem volt, viszont népes pókcsalád nézte végig a gyors tisztálkodásunkat.

A kempingezés egyébként ingyenes, ami már önmagában is egy újabb érv, hogy jövőre betervezzük a helyet a nyári programok közé. Már csak azért is, mert a szokásos nagyvárosi forgalom zaja helyett vízimadarak hangjára ébredtünk reggel, a Balaton pedig sokkal szebb és tisztább (és persze hidegebb) kora délelőtt. Itt gyakorlatilag egy dolgot nem lehet: kutyát fürdetni, a strand bejáratánál lévő tábla szerint.

Forrás: [origo]

A Roham Libidó Strand a tervek szerint szeptember végéig nyitva tart, így jó szívvel ajánljuk mindenkinek, aki még lazulna egyet a nyárutón vagy a vénasszonyok nyarán. A strand költséghatékony és kellemes opció lehet egy hétvége eltöltésére. Belépő nincs és nem is lesz, és akárcsak a magazin, itt minden program ingyenes. A kérdésre, hogy megéri-e ez egész - az önkormányzatnak fizetendő bérleti díj mellett - csak ennyi a válasz: "Mániákusak vagyunk. Minden sör és hamburger árából egy kicsi a magazinra megy".