Hegykő, a Fertő-tó apró csodája

Hegykő, turizmus, Fertő-Hanság nemzeti park, termálfürdő
Vágólapra másolva!
Van egy rejtett kincse Magyarországnak, amiről fura módon az idelátogató külföldiek többet hallottak, mint mi, itt élő magyarok. Ez nem más, mint Hegykő - egy apró település, isteni adottságokkal: melegvizű gyógyfürdővel, kedélyes vendéglátással, különleges földrajzi helyzettel és barátságos árakkal.
Vágólapra másolva!

Forrás: Hegykő.hu

Kenutúra a nádasban és a vasfüggöny egy darabja
A település Magyarország nyugati csücskében, a Fertő-tó közelében, pontosabban attól délre fekszik. Áthalad rajta a Fertő-tavi bringaútvonal, úgyhogy a sportosoknak egyaránt jó start és végpont lehet a hely egy tókerülő túrán. Mi egyértelműen javasoljuk, hogy a kimerítő tekerés után itt pihenjen meg a fáradt biciklista.

Aztán itt van még a Fertő-Hanság Nemzeti Park is, ahol különböző érdekes ökotúrákkal várják az érdeklődőket, úgyhogy a növendék David Attenborough-k és Gerrald Durrelok hajnali madárlestől, a nádasbeli kenutúrán át, a makrofotós túrákig egy sor érdekes szervezett programon vehetnek részt a szinte érintetlen természetben.

A Vasfüggöny Emlékhelyre pedig azoknak érdemes ellátogatni (2 kilométeres séta Hegykőről), akiket a közelmúlt történelme érdekel. Itt ugyanis meghagytak egy darabot abból a szögesdrótból, aknamezőből meg műszaki zárból, ami elválasztotta egymástól a rothadó kapitalista Ausztriát, meg a diadalmas szocialista Magyar Népköztársaságot.

A hegykői termálvíz és az iszap kombója gyógyít
Hegykő legfőbb attrakciója a különleges termál. Különleges, mert a maga alig 40 éves múltjával elég fiatalnak számít a nagy, tradicionális fürdők között. A Sá-Ra Termálfürdő télen-nyáron nyitva van, így a másfél kilométer mélyről felszínre törő, különlegesen magas ásványianyag-tartalmú és ezáltal gyógyhatású vízében bárki, bármikor megmártózhat - mégis elsősorban az idelátogató német és osztrák turisták élnek a lehetőséggel, akik kifejezetten azért utaznak Magyarországra, hogy a hegykői termálban dagonyázhassanak.

Nem is csoda, hiszen az 55 fokos gyógyvíz számos betegség tüneteit enyhíti, főleg csonttörések, ficamok, rándulások, zúzódások fájdalmát mulasztja el. A fürdő 1250 forintos belépője nyilván aprópénz az euróban kiosztott nyugdíjakhoz képest, de talán a magyar utazó bukszája is elviseli egy-két alkalommal.

A fürdő egyéb szolgáltatásait (mint például az iszappakolást, masszázst) is érdemes kipróbálni, állítólag teljesen újjászületik, aki egy kiadós hegykői ázás után még iszappakolást is kap.

Forrás: Hegykő.hu

Kemencés cipóval és házi sörrel szeretik a vendéget
Ami Hegykőt oly különlegessé teszi remek fürdőjén és a táj természeti adottságain túl, az a környék lakóinak barátságos, vendégszerető hozzáállása: messze földön híres például a fertőhomoki Pajtakocsma, amit már 2004-ben az év tájházának választottak.

Itt a házigazdák ropogós, a pajta kemencéjében sült cipóval, friss rétessel, házi sörrel és illatos borokkal kínálják a vendégeket. És ha már a környék ínyencségeinél tartunk, szombatonként helyi termelői piacot tartanak a Széchenyi Ödön Park kanyargós sétaútjain, úgyhogy aki zamatos zöldségeket, gyümölcsöket, bort, mézet és pékárut szeretne kóstolni, annak érdemes várni a szombatra.

Rengeteg szálláshely akad
Hegykőn több jó minőségű szállást is találhatunk, szám szerint 2 kempinget, 4 panziót és 15 apartmanházat, de Hegykő saját honlapján öt oldalon keresztül mutatják be a szálláshelyeket. Így a nagy kínálatban valószínűleg mindenki megtalálja az igényeinek és az anyagi helyzetének megfelelő legjobb helyet.

Forrás: Hegykő.hu

A meteorológiai nyárnak a mai nappal vége, ide azonban akár télen is érdemes ellátogatni. Nyáron hűvös ásványvízzel töltött medencék, a téli hóesésben a forró, nyitott termálmedence csalogatja a vendégeket. Úgyhogy tessék elővenni a naptárat, és a következő szabad hétvégéhez nagybetűkkel odakarcolni: UTAZUNK HEGYKŐRE!