Új kihívót kap az európai Disneyland

Vágólapra másolva!
Barcelona World néven gigantikus élménypark épül a katalán főváros mellett a már meglévő PortAventura mellé. A 4,5 milliárd eurós beruházás eredményeképpen évi 10 millió látogatóra számítanak, ami a tavaly Európában legnépszerűbb tematikus park, a párizsi Disneylandnek is komoly konkurenciát jelenthet.
Vágólapra másolva!

"A verseny, az verseny, és biztosra akarunk menni abban, hogy Katalónia a turizmus első számú fellegvára legyen" - nyilatkozta a katalán gazdasági miniszter annak kapcsán, hogy hamarosan egy gigantikus élménypark fog megépülni Barcelonától mintegy 100 kilométerre. Bár Katalónia - főleg Barcelonának és szép tengerpartjának köszönhetően - eddig is kedvelt célpontja volt a turistáknak, az új parkkal még több látogatót remélnek.

Ez nem is csoda, hiszen egy 4,5 milliárd eurós beruházásról van szó, amely a "Barcelona World" nevet viseli majd. A komplexumban hat tematikus park, hat szálloda (mintegy 12 ezer férőhellyel), kaszinók, éttermek színházak épülnek majd fel. A 826 hektáros területre szánt szórakoztatóközpont a már meglévő PortAventura élménypark mellett kap majd helyet. Egyébként az új park is tematikus lesz, méghozzá hat ország, illetve kontinens (Brazília, Kína, Európa, India, Oroszország, USA) köré fog épülni. A nyitás 2016 végén várható, és úgy számolnak, hogy évi tízmillió látogatót vonzhat majd a látványos komplexum, amelyet nem titkoltan a Madridban épülő Eurovegas kaszinóközpont vetélytársának szánnak a katalánok.

A válság jót tett az élményparkoknak

Tényleg megéri ekkora parkot építeni? Úgy tűnik, igen. Az AECOM éves jelentéséből is az derül ki, hogy válság ide vagy oda, az emberek szeretnek valamilyen téma köré épülő élményparkba járni. "2011 kicsit felemásan alakult a tematikus parkok piacán, de összességében a legnagyobb parkok jól teljesítettek. Az a helyzet, hogy az elmúlt három-négy évben a nehéz gazdasági helyzet jót tett a parkoknak Európa szerte, ami különösen a látogatottságban mutatkozott meg. Tavaly a top 20 parkot figyelembe véve összesen 2,8 százalékkal több vendég érkezett, ami a jelenlegi pénzügyi helyzetet figyelembe véve nem rossz teljesítmény" - elemezte a helyzetet az Economics igazgató helyettese, David Camp.

Forrás: AFP/Tommaso Di Girolamo
Élményparkra szívesen költünk (illusztráció)

Mint mondja, látszik, hogy az emberek egyre inkább megnézik, hogy mire költik a pénzüket, de azért egy rövid vakáció vagy pihenés még belefér. "A parkok persze igyekeznek alkalmazkodni ehhez a helyzethez, többek közt úgy, hogy különleges alkalmakat szerveznek, komplett utazási csomagokat ajánlanak, és szálláslehetőségeket kínálnak fel. Az ünnepnapokat is kihasználják, a Halloween például Európában is egyre népszerűbb, és ilyenkor nagyon sokan mennek a különböző tematikus parkokba. Sok élménypark pedig karácsonykor is nyitva tart" - értékelt az elemző.

Hozzátette, hogy néhány helyen látnak ugyan árengedményeket is, de a parkok elsősorban nem az olcsóbb belépőkkel próbálják továbbra is magukhoz csábítani a vendégeket. "Inkább arra mennek rá, hogy ugyanazért az árért több szolgáltatást, újdonságot nyújtsanak, mint korábban. És úgy tűnik, hogy az emberek tényleg jönnek is, így nincs szükség különösebb árengedményre".

Szállásra szükség van

"A legnépszerűbb parkok többsége már rendelkezik saját hotellel, szállodával, ami nagyon fontos tényező" - állítja David Camp. Ha egy élményparkba készülő vendég látja, hogy van lehetőség a környéken vásárlásra, illetve meg is tud szállni egy éjszakára, akkor egy pár órás látogatásból akár egy rövid vakáció is lehet. Márpedig a bevételek szempontjából ez kulcskérdés, hiszen elég csak belegondolni abba, hogy az a látogató, aki ott hagy 30-40 eurót néhány óra alatt a parkban, ennek többszörösét költheti el két vagy három nap alatt. Ráadásul kereslet is van az ilyen vakációkra, mert bár sok család kénytelen spórolni a nyaraláson, cserébe szívesen elmennek egy élményparkos hétvégére. "De csak akkor, ha van hol eltölteniük az éjszakát" - állítja a szakember.

TOP 10 tematikus park Európában a látogatottság alapján (2011)

1. Disneyland Park, Párizs (Franciaország)

Forrás: AFP/Thomas Samson

Nem meglepő módon, tavaly is toronymagasan a Disneyland volt a legnépszerűbb az összes tematikus park közül, mivel közel 11 millióan látogatták meg, négyszázezerrel többen, mint egy évvel korábban. Pedig a Disneyland nem olcsó, az egynapos felnőtt belépő 18 ezer, a gyerek pedig 16 ezer forintba kerül. A park idén ünnepelte húszéves évfordulóját. Ennek alkalmából több újdonsággal is előálltak, többek közt egy különleges esti műsorral Pán Péter és Csipkerózsika főszereplésével, illetve egy "mágikus parádéval" is.

2. Walt Disney Studios Park, Párizs
A Disneylandbe látogatók mintegy fele bekukkant a kulisszák mögé is a Stúdió Parkban, ahol a televíziózás és mozizás rejtelmeiből lehet ízelítőt kapni. Ez az a hely, ahol, ha csak néhány perc erejéig, de bárkiből filmsztár lehet.

3. Europa-Park, Rust (Németország)

Szeretne 2,5 másodperc alatt nulláról 100 km/h-s sebességre gyorsulni? Megmászni Svájc legmagasabb hegyeit? Hullámvasutazni a vízben? Akkor az Europa-Parkot érdemes felkeresnie, ahol földön, vízen és levegőben is garantált a szórakozás. Ráadásul még Európát is be lehet barangolni egyetlen nap alatt. A belépő olcsóbb, mint Disneylandbe, és érdekesség, hogy a gyerekek a szülinapjukon (12 éves korig) ingyen bemehetnek a francia határhoz közel fekvő parkba.

4. De Efteling, Kaatsheuvel (Hollandia)

Hollandia legnagyobb tematikus parkjában is felejthetetlen élmények várnak. A park legújabb attrakciója egy különleges zenés, fényjátékos vízi show műsor, ami egyedülálló Európában. De ki lehet próbálni a dupla, fasínes hullámvasutat, az óriás útvesztőt, és lehet beszélgetni a mesélő fával is.

5. Tivoli Gardens, Koppenhága (Dánia)

Forrás: AFP/Frank Fell

Nem kevesebb, mint 28 különböző attrakció, hullámvasút, óriáshinta közül lehet válogatni Koppenhága híres élményparkjában. Ráadásul a parkban különböző fellépők és műsorok is szórakoztatják a látogatókat: balettelőadások, pantomimesek, klasszikus zenei koncertek és péntek esténként rock koncertek vannak. És aki a Tivoliban jár, annak mindenképp látnia kell a park óriásakváriumában úszkáló mintegy 1600 halat is.

6. PortAventura, Salou (Spanyolország)

A katalán élménypark szomszédságában fog majd felépülni az új "Barcelona World", a látogatóknak addig be kell érniük a PortAventura nyújtotta élményekkel. Különösen látványos a régi amerikai vadnyugati város képét keltő világ, rengeteg épülettel, szobrokkal, dekorációval. A legnagyobb hullámvasutat, amelyet az egyik legborzongatóbbnak tartanak Európában, a Kína világában kell keresni. A park meglátogatását érdemes összevonni egy barcelonai városnézéssel, vagy akár nyaralás közben is át lehet ide ugrani.

7. Liseberg, Göteborg (Svédország)

Forrás: AFP/Martin Borg

Skandinávia legszórakoztatóbb parkjának tartja magát a svédországi Liseberg, amely a világ egyik legnagyobb és legfélelmetesebb faszerkezetű hullámvasútjával és 35 másik attrakcióval csábítja a látogatókat. Ráadásul a gasztronómiai élmények terén is jól áll a park, az elegáns étteremtől a popcornt és vattacukrot árusító bódékig mindent meg lehet találni. De gyönyörű virágoknak, fáknak és vízeséseknek sincs híján a park.

8. Gardaland, Castelnuovo del Garda (Olaszország)

Forrás: AFP/Tommaso Di Girolamo

Szeptemberben vasárnaponként és szerdánként kedvezményes áron, 24 euróért lehet belépőt váltani Olaszország kedvelt parkjába, a Gardalandba. Itt sem lehet unatkozni, a megfelelő adrenalinszintről olyan attrakciók gondoskodnak, mint a Kék Tornádó vagy a Mágikus Hegy. Különösen a gyerekeknek pedig az olyan előadások nyújthatnak felejthetetlen szórakozást, amelynek keretében bepillanthatnak Bikini Fenék híres-hírhedt lakójának, SpongyaBobnak a világába is.

9. Alton Towers, Staffordshire (Anglia)

Nagy-Britannia gyöngyszeme tavaly nem zárt annyira fényes szezont, de ettől még továbbra is a családi szórakozás egyik fellegvára. Több újdonsággal is készültek idén: a bátor jelentkezőket egy ijesztő, földalatti alatti kalandozásra csábítják, míg a kisebbeket a Jégkorszak című animációs film világa várja. De persze van hullámvasút is.

10. Legoland, Windsor (Anglia)

Forrás: AFP/Adrian Dennis

Aki játszott már életében legóval az tudja, mekkora örömöt tud nyújtani ez az összerakós játék egy gyereknek. Éppen ezért a Legoland elsősorban a gyerekeknek épült, akik igazi hősöknek érezhetik magukat egy olyan parkban, ahol minden legóból van. Sárkány, léggömb, a Tower Bridge miniatűr mása és sok minden más várja a kicsiket és nagyokat. Mintegy 55 millió legódarab alkotja a park látványosságait.