Rulettezők menthetik meg Spanyolországot

Vágólapra másolva!
Felpezsdülhet az élet Alcorcónban, a Madridtól 13 kilométerre fekvő, 170 ezer lelket számláló alvóvárosban, miután a napokban eldőlt, hogy a Las Vegas Sands (LVS) kaszinóüzemeltető cég a spanyol főváros mellett kívánja felépíteni gigantikus méretű európai komplexumát. A tervnek persze ott sem mindenki örül.
Vágólapra másolva!

Madrid és Barcelona jó ideje küzdött már egymással a projekt elnyeréséért, miután kiderült, hogy az LVS e két város valamelyikében szeretné felépíteni Las Vegas európai változatát. Nem véletlenül: a 17 milliárd eurós beruházás az ígéretek szerint negyedmillió új munkahelyet teremt - írja az El País. Márpedig ez óriási segítség lenne az országnak, amely az ingatlanlufi kipukkanása és a bankok tőkehelyzetének drámai romlása miatt az Európai Unió pénzügyi segítségére szorul, ráadásul az immár harmadik negyedéve zsugorodó gazdaságban minden negyedik ember állástalan.

Az LVS végül Madrid mellett döntött (bár a katalán főváros sem búslakodott sokáig, hiszen rögtön bejelentette saját tervét, a Barcelona World élménypark létrehozását). Sheldon Adelson, a cég elnök-vezérigazgatója ugyanakkor feltételeket is szabott az EuroVegas nevű komplexum felépítéséhez: egyrészt meg kell változtatni a törvényeket, hogy a vendégek a kaszinón belül is dohányozhassanak, másrészt lehetővé kell tenni, hogy az épületek a mostani szint fölé emelkedhessenek. Ezek a kérések talán még teljesíthetők is, ám a jelenlegi finanszírozási környezetben sokkal nehezebb lesz előteremteni a pénzügyi forrásokat, miután az LVS csak a költségek 35 százalékával akar beszállni a fejlesztésbe.

Forrás: Madrid Regionális Kormánya
Sheldon Adelson, az LVS elnök-vezérigazgatója (balra, elöl) megtekinti a Madrid melletti helyszínek közül legesélyesebb Alcorcón területét

Ha megépül az EuroVegas, az valóban hatalmas lesz. Összesen 12 szálloda épül majd, mindegyik 3 ezer szobával, kilenc közülük ötcsillagos. A tervezett hat kaszinóban több mint ezer asztalon lehet majd játszani, és 18 ezer félkarú rablóba lehet majd szórni a pénzt. Lesz még egy 15 ezer férőhelyes koncertterem, kilenc másik helyszín egyenként 1800 ülőhellyel, hét 850 fős színház, éttermek, bárok és diszkók 50 ezer ember számára, három golfpálya és 40 ezer parkolóhely. Összehasonlításképpen, Madrid ma 48 600 ötcsillagos szállodai szobával rendelkezik egy 50 kilométeres sugarú körben, valamint 47 golfpályája, 83 koncertterme és 52 színháza van a városhatáron belül, amelyek évente 2,6 millió embert vonzzanak.

Az LVS Madridban ugyanazt a jól bevált sémát akarja alkalmazni a fejlesztés során, mint a most Kínához tartozó volt portugál gyarmaton, Makaóban, amely Ázsia szerencsejáték-központja. Először egy kaszinót épít 1-2 milliárd dollárért, a többit pedig annak profitja függvényében. A teljes komplexum mintegy tíz év alatt épülne fel, 2025-re a madridi régió GDP-jének 4,5 százalékát állítaná elő, valamint megduplázná a Madridba látogatók jelenleg évi 4,6 milliós számát. A Boston Consulting Group által tavaly ősszel közzétett terv szerint a beruházás 20 százalékos megtérüléssel kecsegtet, de a cég hangsúlyozta, hogy az akkori tanulmány jóval optimistább növekedési előrejelzésekre alapozott. Kérdéses a maradék 65 százalék finanszírozási költsége is, mivel a spanyol bankoknak el kell fogadtatniuk a jegybankkal, hogy a projekt nem ingatlanfejlesztés, ami szankciók alá esne.

Sheldon Adelson a világ 14. leggazdagabb embere. Első kaszinóját 1995-ben vette Las Vegasban 1,5 milliárd dollárért, miután 862 millió dollárért eladta az általa 1979-ben alapított Comdexet, a világ legnagyobb számítógépvásárát. Az LVS jelenleg 45 milliárd dollárt ér. Tavalyi 1,27 milliárd dolláros nyereségének 55 százaléka már Makaóból származott, de Las Vegason kívül Szingapúrban is üzemeltet kaszinót. Összesen 20 ezer szállodai szobája és 40 ezer alkalmazottja van.


Sokan egyébként is szkeptikusak a beruházással kapcsolatban, vagy egyenesen ellenzik azt. A mérsékeltebb kritikusok szerint kizárt, hogy egy ilyen komplexum több mint 250 ezer munkahelyet teremtsen, ráadásul recepciósnak, pincérnek és krupiénak lenni nem lehet sikerrecept a sok fiatal munkanélküli számára. Az ellenzéki Egyesült Baloldal elnöke például azzal ítélte el a tervet, hogy annak "semmi köze a produktív és becsületes gazdasághoz", és "arra fecsérel forrásokat, hogy minél több szerencsejátékost állítson elő". Mások arra emlékeztetnek, hogy megismétlődhet az az ingatlanfejlesztési láz, amelynek kudarcát ma is lakatlan kísértetvárosok jelzik országszerte. Sokan pedig attól tartanak, hogy a kaszinókkal megjelenik majd a maffia és a prostitúció is.

Magyarországon botrányok és perek követik a kaszinóterveket

Magyarországon három nagy kaszinóprojektről lehetett hallani az elmúlt években, ám egyik sem valósult meg. A legnagyobb visszhangot a Velencei-tó partján építendő sukorói King City kapta, mivel egy hozzá kapcsolódó és utóbb semmisnek nyilvánított, 2008-as telekcsereügyletben az akkor miniszterelnök felelőssége is felmerült, ám Gyurcsány Ferenc végül nem lett vádlott. A Hard Rock International 2009-ben jelentette be, hogy a Supersberger Grouppal és az Asamer Grouppal együtt ötmilliárd eurós beruházást terveznek Szlovákia, Magyarország és Ausztria hármas határánál, Bezenyénél. Ezt a kormány is támogatta, ám a munka áll, a tulajdonosok pereskednek. Budapesten, a Hajógyári-sziget déli részén épült volna kaszinó a 2009-ben kiemelt projektté minősített Álomsziget részeként, ám azóta, hogy az ügyészség nyomozást rendelt el egy üzletrész-értékesítéssel kapcsolatban, nem lehet hallani a beruházásról.