Eleget tankolnak a Ryanair gépei?

Vágólapra másolva!
A spanyol és az ír légügyi hatóság vizsgálatot indított a Ryanairnél azok után, hogy a fapados légitársaság több gépének is kényszerleszállást kellett végrehajtania a közelmúltban spanyolországi reptereken. Az ír pilóták szerint a cég arra ösztönzi a személyzetet, hogy csak a szabályokban előírt legkevesebb üzemanyag-mennyiséggel repüljenek. A Ryanair visszautasítja a vádakat.  
Vágólapra másolva!

A Telegraph beszámolója szerint legutóbb múlt vasárnap, a Ryanair Párizsból Tenerifére tartó járatát kellett Madridba irányítani műszaki okok miatt, míg egy nappal előtte a barcelonai El Prat repülőtéren kellett kényszerből leszállnia egy Ryanair-gépnek. De nyáron is történtek hasonló esetek, a Telegraph megemlíti, hogy július 26-án az ír légitársaság három járatának kellett leszállnia Valenciában, mert az üzemanyagszintjük túl alacsony volt.

Forrás: AFP

A júlusi eseteknél a Ryanair a rossz időjárási viszonyokra hivatkozott, és megerősítette, hogy a gépei biztonságosak, és teljes mértékben betartják az Európai Uniós előírásokat. Ugyanakkor az ír pilótákat tömörítő szervezet, az IALPA azzal vádolta a Ryanairt, hogy az arra ösztönzi a személyzetet, hogy csak a szabályokban előírt legkevesebb üzemanyag-mennyiséggel repüljenek. A repülésbiztonsági ügyekért felelős spanyol miniszter pedig szigorúbb biztonsági rendszer bevezetését sürgetett a fapados légitársaságoknál. A Ryanair visszautasította az IALPA feltételezését, és azzal vádolta meg a spanyol légügyi hatóságokat, hogy hamis információkat közöltek a problémás esetek kapcsán. A Ryanair vádjaival a spanyol illetékesek nem értettek egyet.

A helyzet tisztázása érdekében a héten a Ryanair megbeszélésre hívta Dublinba az ír légügyi hatóságot és a spanyol közlekedési minisztert. Itt döntöttek a közös kivizsgálás ügyében, amely elsősorban a legutóbbi esetre, a már említett párizsi járatra fog koncentrálni, de a hatóságok a korábbi eseteknek is utána fognak nézni. Az ír hatóság beszámolójából egyébként kiderül, hogy szigorúan ellenőrzik a Ryanair működését, és a fapados társaság biztonsági normái megfelelnek a legbiztonságosabb európai légitársaságokénak.

A Ryanairrel Budapestről is több spanyolországi városba lehet repülni, téli menetrendjében pedig összesen 25 úti cél elérhető közvetlenül a budapesti reptérről.