Vágólapra másolva!
Élvezze a fehér homokos tengerpartot és a Dunn's River vízesést Jamaicában, gyönyörködjön az izlandi gleccserlagúna jéghegyeiben, vagy töltsön pár éjszakát az indiai Udaipur Lake Palace szállodájában! Ha az idén 50 éves titkos ügynök, James Bond nyomdokaiban fedezi fel a világot, akkor nemcsak a filmélményein nosztalgiázhat, de gyönyörű helyekre is eljuthat.
Vágólapra másolva!

Jamaica

Forrás: AFP

Jamaica kihagyhatatlan helyszín a James Bond-rajongók számára, hiszen nemcsak hogy itt játszódik a Dr. No, hanem egyenesen a 007-es születésének helyszíne. Ian Fleming ugyanis Goldeneye névre keresztelt villájába zárkózva alkotta meg a tizennégy Bond-regényt. A Goldeneye ma már luxushotelként üzemel, ahol egy igazi 007-esnek járó kiszolgálásban lehet része a vendégeknek. A közeli James Bond strandon lehet élvezni a napsütést és a fehér homokos tengerpartot. Érdemes ellátogatni a világhíres Dunn's River vízeséshez is, amelynek vízében Bond és Honey Rider meg is mártózott. A mintegy 55 méter magas vízesés lépcsőzetesen zúdul le, sok kisebb lagúnát alkotva. Minden évben több ezer turista vág neki a megmászásának.

Jökulsárlón, Izland

Forrás: AFP

"Gleccserlagúna" - mindössze ezt jelenti izlandiul a furcsa hangzású Jökulsárlón, amely két Bond-filmben, az 1985-ös Halálvágtá-ban és a 2002-es Halj meg máskor autósüldözéses jelenetében is felbukkan. Varázslatos látványt nyújtanak a világoskék úszó jéghegyek a lagúnán, amely Izland délkeleti részén található. A 70-es évek óta a négyszeresére duzzadt lagúna jelenleg mintegy 18 négyzetkilométernyi területet borít be, és alig 1,5 kilométer választja el az Atlanti-óceántól. A 200 méter mély tavon május és szeptember között hajós kirándulásokat szerveznek a több ezer éves jéghegyek között, így testközelből is lehet élvezni Izland egyik legfőbb természeti csodáját.


Udaipur, India

Forrás: AFP

A Polipka nem feltétlenül a legemlékezetesebb Bond-film, viszont élvezetesen mutatta be a helyszínül szolgáló indiai várost, Udaipurt . A "Tavak városaként" is ismert Udaipur gazdag történelme és kulturális öröksége mellett már csak a "Lake Palace" miatt is megérhet egy utazást. Az 1740-es években, márványból épült nyári palota olyan látványt nyújt, mintha úszna a tavon. Persze valójában egy kis szigeten fekszik, és jelenleg luxusszállodaként működik. A szobák ára 670 dollárról indul egy éjszakára, cserébe a vendégek élvezhetik a hangulatos belső udvarokat és csobbanhatnak a mangófákkal körülvett medencében.


Meteorák, Görögország

Forrás: AFP

A Meteorák Görögország egyik legismertebb látványossága. Ezek a bizánci kolostorok ugyanis egytől egyig különleges formájú és irtó magas sziklaoszlopok peremére épültek. Messziről szinte olyan, mintha a kolostorok a 100-150 méter magas sziklatömbök természetes végződései lennének. Bár annak idején a biztonság és az elszigeteltség miatt építkeztek ide, ma már a huszonnégy kolostorból néhány látogatható, így a világ minden tájáról érkeznek turisták. A Meteorákhoz legközelebb eső város egyébként Kalambaka, de akár Athénból is lehet csatlakozni vezetett túrákhoz. Az egyik legismertebb kolostor a Szentháromság, amely az 1981-es Szigorúan bizalmas fináléjában bukkan fel.


Himedzsi várkastély, Japán

Forrás: AFP

A Csak kétszer élsz-ben a Bondot alakító Sean Connery legalább annyira halhatatlan, mint a japánok emblematikus építménye, a Himedzsi várkastély, amely a filmben is fontos helyszínként jelenik meg. A középkorban épült kastély a japán építészet egyik gyöngyszeme, falait éghetetlen, fehér agyaggal tapasztották be, ez a legnagyobb és leglátogatottabb Japánban. Hogy mennyire masszív építményről van szó, jól mutatja, hogy bár Himedzsi városát a második világháború alatt szinte teljesen lebombázták, a kastély épen maradt.

Schilthorn, Svájc

Forrás: AFP

Nem akármilyen érzés lehet közel háromezer méteres magasságból 360 fokban belátni az egész tájat. Márpedig a berni Alpok csúcsáról, a Schiltornról tiszta időben még a Mont Blanc-t és a Fekete-erdőt is észre lehet venni. Ide hozta el a nézőket az 1969-es Őfelsége titkosszolgálatában, amelyben először és utoljára George Lazenby alakította Bondot. A hegycsúcson lévő étterem, amelyet a filmből is ismerhetünk, Fleming 1964-es novellája után kapta a Piz Gloria nevet. Nem akármilyen kihívás a csúcs megmászása, de jó hír, hogy felvonóval Gimmelwaldból vagy Mürrenből is fel lehet jutni.


Baku, Azerbajdzsán

Forrás: AFP/Mladen Antonov

Néhány hónappal ezelőtt sosem látott rivaldafénybe került Baku és Azerbajdzsán az Eurovíziós Dalfesztiválnak köszönhetően. Ahogy arról beszámoltunk, az azeriek mindent megtettek azért, hogy lenyűgözzék a tévénézőket és a turistákat, mivel egyik legfőbb céljuk, hogy végre a nyugatiakat is az országba csábítsák. A főváros, Baku rengeteget fejlődött az elmúlt néhány évben, több ötcsillagos szállodát is átadtak, ugyanakkor sok olyan régi, klasszikus palotát is találni, amelyek különleges hangulatot kölcsönöznek a városnak. A színes kultúra, a finom konyha és a Kaszpi-tenger közelsége miatt is egyre vonzóbb célpont lehet, bár nem egy olcsó hely. Nem felejtkezhetünk el az olajmezőkről sem, amelyek az 1999-es A világ nem elég-ben is megjelennek. Akárcsak Elektra bakui palotája vagy a kaszinó, igaz, ezeket nem az eredeti helyszíneken forgatták.


San Francisco, USA

Forrás: Wikemedia Commons

Az USA nyugati felének egyik legforgalmasabb és legismertebb turistalátványossága a Fisherman's Wharf, vagyis a kikötő, amely nagyjából San Francisco északi, tengerpart felőli részét foglalja magába. Nevét arról kapta, hogy még az aranyláz idején olasz halászok telepedtek le ezen a részen. Rengeteg múzeumot, furcsa boltokat, híres éttermeket (például az úszó Forbes Island) és rengeteg turistacsoportot lehet itt találni. A vízparti piacokat is érdemes felkeresni: az Anchorage, a Cannery, a Ghirardelli Square vagy éppen a PIER 39. felejthetetlen élményt nyújt a látogatóknak. A kikötő legkedveltebb lakói a tengeri fókák, amelyek százával pihennek a nekik kialakított stégeken, közvetlenül a parton. James Bondnak tetszett a hely, legalábbis örömmel találkozott itt a CIA ügynök Chuck Lee-vel a Halálvágtá-ban.