Elutasítják a Wizz Air kézipoggyászdíját

Keresi a kibúvót a Wizz Air a Ryanair gyilkos szorításából, fapados háború
Vágólapra másolva!
A Wizz Air sikeresnek tartja az októberben bevezetett fizetős kézipoggyászrendszerét, de a TripAdvisor felmérése szerint a britek nem kérnek belőle.
Vágólapra másolva!

Az egyik legismertebb utazási oldal, a TripAdvisor megszavaztatta brit olvasóit arról, hogy mi a véleményük a fizetős kézipoggyászrendszerről, amelyet a Wizz Air vezetett be a közelmúltban. A szabályozás lényege, hogy csak olyan kézipoggyászt lehet díjmentesen felvinni a gépre, amelyik befér az ülés alá (ez számokban kifejezve a 42x32x25 cm-es maximális méretet jelenti). Az ennél nagyobb, de az 56x45x25 cm-es méretet és 10 kg-os súlyt nem meghaladó kézipoggyászokért 2750 forintot kell fizetni járatonként október 24-e óta. Cserébe csökkentek a jegyárak.

Forrás: Wikimedia Commons

A felmérésben részt vevő 11 500 brit utazó döntő többségének (73 százalék) olyannyira nem tetszik ez a szabályozás, hogy inkább választanának egy másik légitársaságot, csak hogy ne kelljen fizetni a kézipoggyászért. A válaszadók negyede pedig csak akkor szánna pénzt a kézipoggyászra, ha összességében olcsóbban jönne ki a jegyvásárlásból, mint egy másik társaságnál. Csak a maradék két százalék mondta azt, hogy nem bánja az extra költségeket.

Az [origo]-nak adott interjújában Váradi József vezérigazgató azzal érvelt a szabályozás mellett, hogy már nem fértek fel a poggyászok az utastérbe, és ezentúl legalább okosabban fognak csomagolni az emberek. Már a nyári próbaidő alatt is úgy látták a Wizz Airnél, hogy az új szabályozás tetszik az utasoknak, és kényelmesebbé is teszi az utazást. Váradi elmondta azt is, hogy a nagyobb súly pluszköltséget jelent a cégnek.

"Különdíjat fizettetni az utasokkal a nagyobb kézipoggyászokért igen érdekes lépés, de a brit utazók részéről egyértelműen negatív reakciókat váltott ki. Minden foglalás előtt érdemes utánajárni annak, hogy a feltüntetett jegyárak mellett kell-e valamilyen egyéb díjat is fizetni" - javasolja a TripAdvisor.

A Wizz Air legutóbbi tájékoztatása szerint kevesebb mint az utasaik 15 százaléka fizetett díjat a nagyobb kézipoggyászért a szabályzat bemutatása óta. Legnagyobb vetélytársánál, a Ryanairnél ingyen lehet felvinni a gépre a maximum 20x40x55 cm-es, 10 kg-os poggyászt, és a szintén fapados EasyJetnél sem kell külön fizetni a Wizz Air által díjkötelessé tett nagyobb méretű kézipoggyászért. A Wizz Air egyébként Budapestről csak egy angol városba, Londonba visz utasokat.