Emberevő leopárd Nepálban

leopárd vadászik, Lake Nakuru nemzeti park, Kenya
Vágólapra másolva!
Nepál egy eldugott szegletében egy leopárd tartja rettegésben az ott élőket, az elmúlt 15 hónapban már legkevesebb 15 ember haláláért lehet felelős.
Vágólapra másolva!

A nagymacska legutolsó zsákmánya egy négyéves kisfiú volt, akinek maradványait a dzsungelben fedezték fel a múlt hétvégén, nem messze a falujától. A CNN tudósítása szerint a leopárd áldozatainak kétharmada eddig 10 év alatti gyermek. Másik részük idősebb gyerek volt, de akadt köztük egy 29 éves nő is, aki egyedül sétált az erdőben.

Baitadi térségének tisztviselői úgy vélték, hogy a támadásokat egy, legfeljebb két leopárd hajtotta végre. Attól tartanak, hogy a ragadozóhoz köthető halálesetek száma ennél is magasabb lehet, mert a közeli Indiából is jelentettek hasonlókat az elmúlt hónapokban.

Forrás: AFP/hemis.fr/Denis Hout

A vadállatok vadászata szigorúan tilos Nepálban, így Baitadi lakói normál esetben nem lőhetik ki a leopárdot. A katmandui hatóságok azonban jelezték, ebben az esetben kivételt kell tenni. A CNN tudósítása szerint 3000 dolláros vérdíjat tűztek ki a vadállat fejére.

Nepálról általában a magas, hófödte hegyek jutnak az utazók eszébe, az alacsonyabban fekvő területeken azonban trópusi dzsungelek vannak, amelyekben elefántok, orrszarvúk, majmok és még tigrisek is élnek.

A nepáli Annapurna-körtúráról épp a napokban közölt az [origo] egy kétrészes útleírást. Ezek itt és itt olvashatók.