Itt futhat össze a világ bankvezéreivel

Colmar házai, franciaország
Vágólapra másolva!
Három ország határán állni érdekes élmény. De mennyire más, ha Lappföldön vagyunk, és a finnül igen viccesen hangzó kolmen valtakunnan rajapyykki tóparti határkövétől tekintünk szét a svéd, a norvég és a finn hegyek irányába, mint ha egy repülőtér közepén kell eldöntenünk, hogy Franciaország, Németország vagy Svájc irányába hagyjuk-e el az épületet.
Vágólapra másolva!

Az EuroAirport önmagában is különleges: alapvetően a svájci Bázel reptere, de francia területen fekszik. A személyzet is elsősorban franciául kommunikál, noha Bázel német nyelvű város. A téli menetrend életbe lépése óta az easyJet járatain Budapestről is olcsón elérhető ez a különleges reptér, s bármelyik irányba is indul innen az utas, nagy élmények várják.

Forrás: www.media.basel.com
Bázel madártávlatból

Ha a svájci kijáratot választjuk, Bázel központjába 15 perc alatt ér be a busz. Itt még pályaudvarból is kettő van egymás mellett: a svájci és a francia. Plusz a német, a Rajna túloldalán. A folyó Budapesthez hasonlóan osztja ketté a várost, azzal a különbséggel, hogy leír egy jókora kanyart.

Ahol Ben Bernanke is gyakran megfordul

A dupla vasútállomástól villamossal néhány perc alatt, gyalog 15-20 perc alatt lehet elérni az óvárost, közben érinthetjük a világ legrégebbi pénzügyi intézménye, a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) székházát. A világ nemzeti bankjainak bankja, a pénzintézetek főfelügyelője egy kör alakú épületben székel, és a helyiek szerint minden hónapban feltűnik itt szupertitkos látogatáson az amerikai jegybankelnök, Ben Bernanke is - érdekes dolgok történhetnek a falai között.

Pár utcával odébb Jonathan Borofsky kalapáló embert mintázó, folyamatosan mozgó szobra kelt feltűnést. Mint több más városban, itt is a keményen dolgozó emberekre hívja fel a figyelmet, de persze sok minden mást bele lehet képzelni.

Az óvárosba lépve teljesen más világba csöppenünk. Több mint 700 éves házak, mindnek neve van, szinte az összes saját ivókúttal rendelkezik. Ide nem kell palackot hozni, bárki megkóstolhatja a vizet, ha megszomjazik. Ha nyitott kaput találunk, lépjünk be, nagyon szép tágas belső udvarokat találunk.

Forrás: www.media.basel.com
Bázel belvárosában több száz éves épületek között sétálhatunk

Bázelben negyven múzeum működik, ha lefelé sétálunk a főtér irányába, megtalálhatjuk a legkisebbet. A farmerzsebmúzeum lényegében csak egy ablak, bárki bármi kiállítanivalót felajánlhat, ott jártunkkor épp söröskupaktárlat volt látható.

Az óvárosból kilépve feltűnik a másik Bázel, a mindig épülő-szépülő nagyváros, ahol világhírű építészek tervei alapján húzzák fel a legmodernebb épületeket. Bázel nagyon gazdag, olyan sikeres gyógyszercégek laknak itt, mint a Novartis és a Roche. A helyiek azonban büszkék rá, hogy sosem kérkednek a gazdagságukkal, szerintük keményen megdolgoznak a sikerért. Jellemző, hogy jelenleg azt tartják a legnagyobb problémának, hogy sok bevándorló érkezik, és hogy állítólag románokból álló bandák betörései miatt romlik a közbiztonság.

Elzászi borospincék mélyén

Aki Franciaország felé veszi az irányt a reptérről és szereti a jó bort, hamar rákanyarodhat az elzászi borútra. E mellett néhány kilométerenként követik egymást a bájos kis falvak, illetve a kellemes borospincék. Legfőképp a rizling és a muskotály népszerű, de összesen hét féle tőkefajta van, melyek a termőföld jellegétől függően ajándékozzák meg a borászokat eltérő ízű szőlővel.

Forrás: AFP/Gérard Labriet
Elzászi szőlőbirtok Haut-Rhinben

Aki nem nagy boros, meg se álljon Colmar városáig. A legjobb borokat itt is meg lehet persze kóstolni, azt viszont mindenki döntse el maga, hogy mennyire túlzott George Duhamel francia író akkor, amikor a világ legszebb városának nevezte Colmart. Mahathir maláj miniszterelnök is annyira le volt nyűgözve, hogy Kuala Lumpurtól 40 kilométerre felépítette a város trópusi mását.

Elzász harmadik legnagyobb városának 67 ezer lakója van, és valóban magával ragadó hely. Elég csak céltalanul bolyongani a világörökség részét képező óváros favázas középkori házai között, vagy épp a Kis Velence csatornáinak partján, de a Bartholdi Múzeumot sem szabad kihagyni. Frederic Bartholdi leghíresebb műve a New York-i Szabadság-szobor, szülővárosában méltó módon emlékeznek meg róla.

Forrás: www.ot-colmar.fr
Colmar elbűvölő utcái sok turistát vonzanak

Colmar nagyrészt annak köszönheti sokszínűségét és egyedi báját, hogy néhány évszázad alatt ötször csatolták új országhoz. Az elzászi nyelvet, mely leginkább a svájci német dialektushoz hasonlít, ma is sokan beszélik, de az arány erősen csökken. A szülők nem érzik fontosnak, hogy gyermekeiket megtanítsák rá, a tinédzserek körében már csak alig több mint 10 százalék beszéli az elzászit. Ennek ellenére a helyiek elsősorban elzászinak, másodsorban pedig európainak vallják magukat.

Németország legrégibb éttermében

Ha Colmarból elindulunk kelet felé, majd átkelünk a Rajnán, Németország legzöldebb városába jutunk. Freiburg nagyon büszke arra, hogy az egész országban itt álltak át a legnagyobb mértékben a környezetbarát energiaforrások használatára. Igen magas itt az életszínvonal, a történelmi városközpont pedig, benne a székesegyházzal, nagyon szép.

Sok háznak van külön története. A székesegyház melletti egyik épület például úgy menekült meg a második világháború idején a leégéstől, hogy épp a bombázás idején hoztak sört az étterembe, és azzal oltották a lángokat. Itt található Németország legrégebbi étterme is, amely a Fogadó a vörös medvéhez nevet viseli.

Forrás: Ács Gábor
Freiburg látképe a székesegyházzal

Érdekesség, hogy szinte minden utcában kis csermely csörgedez, 15-20 centis árokban. Aki nem figyel, és rosszul lép, könnyen bokáját törheti, a helyiek szerint azonban ez nem Amerika: itt még ilyen esetben senki sem nyert kártérítési pert. A helyi hagyományok szerint ugyanakkor az a férfi, aki véletlenül belecsobban a vízbe, helyi lányt fog elvenni. Sajnos a beválásra nincs sok bizonyíték: Gerhard Schröder exkancellár például látványosan beleesett ittjártakor, mégsem cserélte le helyi fehérnépre ötödik feleségét.

Freiburgban nem szabad kihagyni az Augustinermuseumot, melybe folyamatosan érkeznek újabb és újabb alkotások. A székesegyház korábbi szobrai közül itt laknak a négy méter magas próféták, itt láthatók a környék legismertebb festőinek és szobrászainak művei, valamint egy 1700-as évekből származó orgona is.

A három város közül egyértelműen Bázelben a legmagasabb az árszínvonal: egy átlagos étteremben elfogyasztott vacsorát nem úszunk meg 10-12 ezer forint alatt. Németországban és Franciaországban sokkal barátibbak az árak, a kispénzűek 12-15 euróért turistamenüt is találnak. A minőségi szállások mindenhol 100 euró felett kezdődnek, de Bázelen kívül a központoktól távolabb fekvő panziókban 60-70 euróért már alvóhelyet lehet találni. A városok között sűrűn közlekedő vonatokkal, illetve buszokkal lehet közlekedni, aki néhány napos városlátogatásra érkezik, felesleges autót bérelnie.