Majdnem lezuhant egy Ryanair-gép

Ryanair légitársaság, fapados, repülőgép, Boeing 737-800 típusú repülőgépe a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
Vágólapra másolva!
Egy Manchesterből induló Ryanair-gép pilótái a késést akarták behozni, amikor a gép zuhanni kezdett - számolt be az esetről egy vizsgálat kapcsán a brit Independent.
Vágólapra másolva!

A Boeing 737 típusú repülőgép 141 utassal a fedélzetén tartott Memmingenbe még szeptemberben, amikor néhány kilométerre a Memmingeni repülőtértől kis híján a földhöz csapódott. A pilóták egy rendhagyó manővert akartak végrehajtani, hogy behozzanak egy közel harminc perces késést - írja a lap a német légi biztonsági szolgálat által elvégzett vizsgálatra hivatkozva, amelyről a német Spiegel számolt be először.

Forrás: AFP

Mintegy 8 kilométerre a Memmingeni repülőtértől a gép túl gyorsan kezdett ereszkedni, aminek vélhetően az volt az oka, hogy nem megfelelően állították be a robotpilótát. Kiderült, hogy volt olyan pillanat, amikor mindössze 150 méterrel a talaj felett volt a gép, holott még néhány kilométer hátra volt a reptérig. A Spiegel szerint a pilóták épphogy csak fel tudták húzni a gépet, meg is szólalt a talaj közelségére figyelmeztető hang a pilótafülkében.

Miután sikerült visszahúzni a gépet a megfelelő magasságra, a tervezettel ellentétben a gép egy másik szögből közelítette meg a kifutópályát, hogy gyorsabban érjenek a kapukhoz. Az Independent a Spiegelre hivatkozva azt írja, a pilóták beismerték, hogy a késés miatt vállalkoztak a manőverre.

A Ryanair nem beszél balesetről. "A Ryanair Manchesterből Memmingenbe tartó járata szeptember 23-án váratlanul erős hátszelet kapott, ezért a pilóták a légitársaság működési szabályzatának megfelelően úgy döntöttek, hogy átstartolást végeznek. Miután ezt megkezdték, megszólaltak a figyelmeztető jelzések, a pilóták végrehajtották az átstartolást, és nem sokkal később rendben landoltak" - nyilatkozta a cég szóvívője.

Azt elismerte a Ryanair, hogy az esetet az Ír Légügyi Hatóságnak is jelentették, és még zajlik a vizsgálat.