Egy felfújható fehér sátorral takarták le a moszkvai Lenin-mauzóleumot, hogy a proletárforradalom vezére bebalzsamozott holttestének menetrend szerinti karbantartásával egy időben az épületet is felújítsák - számolt be az eseményről a Rosszija 24 orosz hírtelevízió.

A tervek szerint április végéig befejezik a munkát, amelyre a mauzóleum építése óta először szánták rá magukat a szakemberek, pedig a több mint nyolcvan éve álló Vörös téri építménynél már évekkel ezelőtt igen komoly problémák jelentkeztek. A tudósok már 1963-ban észlelték, hogy a több tonnás tégla és gránit mauzóleum délkeleti, a híres Szpasszkij-toronyra néző sarka süllyed. Nem tudni miért, de a szovjet vezetés nem reagált az "egyes számú objektum" állapotának romlására. Mostanára odáig fajult a helyzet, hogy meg kell oldani az épület teljes stabilizálását, és rendes szigetelést kell készíteni - nyilatkozta az állami televíziónak Szergej Gyevjatov, az orosz állami őrség tanácsadója.

Forrás: AFP/Natalia Kolesnikova

Az ok a Lenin-mauzóleum alatti ingoványos talajban keresendő. Az épület helyén valamikor egy harminc méter széles és 13 méter mély árok húzódott. Azután, hogy kiűzték Napóleon seregeit Moszkvából, törmelékkel fedték be az árkot. Az Alekszej Suszev tervezte épületet egy vasbeton födémre helyezték, de az alatta lévő törmelék megsüllyedt. Vele együtt a vasbeton födém is, amelyet azonban nem lehet kiemelni, viszont a problémát orvosolni kell - mondta Olga Galanyicseva, a felújítást végző főépítész.

Lenin bebalzsamozott holttestén is elvégzik a menetrendszerű karbantartást, amire másfél évenként kerül sor. A szakemberek a testet egy speciális elegybe mártják, de felmérik az állapotát is. Az épület felújítása nem érinti a szarkofágot, a mauzóleum gyásztermében megfelelő hőmérsékleten őrzik a holttestet - nyugtatta meg a Leninért esetleg aggódókat Gyevjatov, az állami őrség tanácsadója.

Forrás: AFP/Natalia Kolesnikova

A Lenin-mauzóleum ma műemlék, és a világörökség részeként védett zónában van. A fából készült első szarkofág 1924 januárjától csupán márciusig állt, majd az újabb, szintén fából épült mauzóleumot 1924-1930 között váltotta fel a ma is látható márványburkolatú épület, amelyet 1973-ban golyóálló borítással láttak el. 1953-1961 között Sztálin bebalzsamozott holttestét is a Vörös téren álló épületben őrizték.