Erotikus freskók a Colosseumban

Colosseum Róma
Vágólapra másolva!
Erotikus jeleneteket és gladiátorokat ábrázoló ókori freskókat fedeztek fel régészek a római Colosseumban. A tudósok régi graffitiket is találtak.
Vágólapra másolva!

Az élénk színű freskómaradványokra egy olyan folyosó falán bukkantak, amely a felújítás miatt jelenleg el van zárva a látogatók elől. Az olasz Repubblica című lap értesülései szerint a talált freskók a gladiátorok dicsőséges világát mutatják be babérral, nyílvesszőkkel, győzelmi koszorúkkal, illetve erotikus jelenetekkel. Hogy pontosan mit is ábrázolnak ezek a jelenetek, még nem lehet tudni.

Emellett a Colosseumnak ugyanezen a részén a 17. századból származó írásokat és olyan aláírásokat is találtak, amelyeket a gladiátorviadalokon járt nézők hagyhattak maguk után. "Bízunk benne, hogy találunk még további érdekes leleteket ezen a részen, de minden attól függ, hogy lesz-e elég forrásunk a felújítás folytatásához" - mondta az AFP-nek Rossella Rea, a Colosseum igazgatója.

Ezt a mintegy 60 méter hosszú folyosót - a rendbe hozott freskókkal - a tervek szerint 2014 nyarán nyitják meg a nagyközönség előtt. A Colosseum a világ egyik legfelkapottabb turistalátványossága. Az elmúlt évtizedben hatmillióra nőtt az éves látogatószám, ami igencsak megviseli az ókori építményt. Az elmúlt években apró darabokban hullottak le kövek a Colosseumról, miközben egyre kevesebb a pénz a helyreállításra.

Forrás: AFP/Photononstop