Pécset ajánlja a New York Times

Hunyadi János szobra a pécsi Széchenyi téren. A háttérben Gázi Kászim dzsámija
Hunyadi János szobra a pécsi Széchenyi téren. A háttérben Gázi Kászim dzsámija
Vágólapra másolva!
A neves amerikai lap 46 úti cél sorol fel, amelyet 2013-ban érdemesnek talál felkeresni. Közöttük szerepel Pécs is a 38. helyen, mégpedig osztrák-magyar városként.
Vágólapra másolva!

A New York Times online kiadása pénteken jelentette meg azoknak a helyeknek a listáját, amelyeket 2013-ban olvasóinak felkeresésre javasol. Ennek élén - aligha meglepő módon - Rio de Janeiro szerepel, ám a lap igyekezett olyan úti célokat is beválogatni, amelyek nem tűnnek elsőre kézenfekvő választásnak. Ilyen például a 2. helyezett Marseille vagy a 3. helyezett Nicaragua.

Magyar szempontból külön öröm, hogy - amellett, hogy egyáltalán szerepel a listán - ezúttal nem Budapest vagy a Balaton reprezentálja országunkat, hanem a baranyai megyeszékhely, Pécs. Az már kevésbé szívderítő, hogy az amerikai lap "osztrák-magyar" városként említi a horvát határtól "kőhajításnyi" távolságra lévő várost, amelyet azért tart különlegesnek, mert "mindig is a katolikus, muszlim és magyar-horvát kultúra kereszteződésében állt".

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

Az ismertető szerint a szűk utcákat különböző stílusú épületek szegélyezik, a 19. századi Habsburgok barokkjától egy oszmán fürdőig és a török megszállás egyéb emlékeiig. A lap emlékezet arra, hogy 2010-ben Pécset Európa kulturális fővárosává választották, megnyílt az ezer férőhelyes Kodály Koncertközpont és a Zsolnay Kulturális Negyed.