A szezon legjobb síhétvégéje jöhet

Snowboardosok mátraszentistváni síparkban, hódeszka
Vágólapra másolva!
Végre ideális körülményekre készülhetnek a síelők az előttünk álló hétvégén, most aztán biztos érdemes lesz becélozni a hazai terepeket. Az időjárás kitűnőnek ígérkezik, és még az sem kizárt, hogy az összes pálya és felvonó működik majd.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben folyamatosan érkeztek a mediterrán ciklonok, ezek azonban a komoly havazás mellett többször is felmelegedést, esőt hoztak. A sípályák állapota szinte folyamatosan változott, több síközpont is alig hogy kinyitott, már kénytelen volt bezárni.

Ez most végre változhat, a friss prognózisok szerint nagyjából egy hétig nyugalom várható. Az utolsó mediterrán ciklon csütörtökön érkezik, de csak délre hoz csapadékot. Be sem melegít annyira, hogy a hazai terepeken komolyan ronthassa a hóminőséget, ez után pedig a jövő hét közepéig hideg, csapadékmentes idő várható, ami ideális a síelők számára. Nappal is pár fokkal fagypont alatt maradhat a hőmérséklet, éjjel pedig kemény mínuszok várhatók. Hidegpárna kialakulása sem kizárt, ilyenkor különösen kellemes érzés a hegyekben élvezni a napsütést, miközben az alacsonyabb területeken köd van, homály.

Forrás: MTI/Komka Péter

A két legnagyobb hazai síközpont a múlt hétvégére időzítette színes-szagos fesztiválos hétvégéjét sok programmal, sztárfellépőkkel. Ezek a kiadott közlemények szerint persze kitűnően sikerültek, de a síelők komoly nehézségekkel szembesültek.

Mátraszentimrén a hét közepi áramszünet után vasárnap újabb következett, szerencsére ezt hamarabb elhárították, így nem veszett az egész nap kárba. De így is órákra leálltak a felvonók, és kényszerült abbahagyni a síelést több ezer ember. Eplényben a terep egyik büszkeségével, az ország egyetlen négyüléses felvonójával akadt technikai probléma, aminek következtében sokat kellett sorba állni. A következő hétvégét remélhetőleg nem tudja elrontani semmi. A mátrai áramszünetet okozó időjárási jelenségek (a szolgáltató az ónos esőre és a sok friss vizes hóra hivatkozott, ami szerintük természetesen vis maior) kizártnak tűnnek, és Eplényben is állítják, hogy megoldották a műszaki problémát.

Egyre több helyen indul be az élet

A hét közepén még igen változatos a síelhetőség a hazai terepeken, egyedül Mátraszentistván jelezte, hogy minden pálya és felvonó működik. Eplényben részüzem van, Sátoraljaújhelyen csak egy pálya működik. Bánkút a hétvégi nagyüzem után hétfőn az eső miatt bezárt, és egyelőre nem adott információt a pontos újranyitásról. Dobogókőn sem lehet jelenleg síelni, viszont csütörtökre ígérik a nyitást. Visegrád szerdán örömmel számolt be a friss hóról, két pálya és három felvonó üzemel, a hétvégére több is lehet. Kékestetőn is lehet hét közben síelni, a hétvégén pedig ott is nagyüzem várható a szokott rendben: a déli pálya aljáról síbuszok szállítják fel a tetőre a sportolókat.

A középtávú időjárási modellek a jövő hét második felére már melegedést jósolnak, jelen állás szerint az alacsonyabban fekvő pályákon olvadás jöhet. Ettől még kétségtelen, hogy a nagyobb terepek akkor is nyitva lesznek, de a most következő hétvége feltételei ideálisabbnak tűnnek. Persze ebből az is következik, hogy tömegre, sorba állásra is számítani lehet, ezért aki tud, inkább hétköznapokon induljon síelni.