Észak-Afrika most veszélyes lehet

Hafré-piramis
Vágólapra másolva!
Arra kéri a Külügyminisztérium konzuli szolgálata az Egyiptomba készülő vagy ott tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy az arab tavasz eseményeinek második évfordulója, január 25. közeledtével legyenek különösen körültekintőek.Veszélyesnek tartják a Budapest-Bamako-ralit is.
Vágólapra másolva!

A konzuli szolgálat honlapján szerdán közzétett figyelmeztetésben azt javasolják a pénteken az országban tartózkodó magyaroknak, hogy biztonságuk érdekében kerüljék a tömegmegmozdulásokat, és ha ilyet látnak, a lehető legrövidebb időn belül hagyják el a helyszínt. Ne készítsenek fényképet sem a tüntetőkről, sem a rendvédelmi erőkről, még mobiltelefonnal sem, és folyamatosan kövessék nyomon az eseményekről tudósító híradásokat.

Amennyiben hivatalos ügyintézés miatt kívánják felkeresni az egyiptomi belügyminisztérium idegenrendészeti hivatalának a kairói Tahrír téren található központját, javasolják, előzetesen érdeklődjenek telefonon az intézménynél, hogy biztonságos-e annak megközelítése.

Emlékeztettek arra, a korábbi tüntetések jellemzően nem irányultak külföldiek ellen. Megjegyezték, ha a magyarok bejelentkeznek a kairói nagykövetségen, az megkönnyítheti a kapcsolatfelvételt az esetlegesen vészhelyzetbe került állampolgárokkal, és segítheti a konzuli védelem biztosítását.

A Budapest-Bamako-rali is veszélyes

A Külügyminisztérium emellett rendkívül veszélyesnek tartja a 2013. évi Budapest-Bamako-rali megrendezését és javasolja annak lemondását vagy elhalasztását. A közelmúltban, Észak-Maliban megindult terror-ellenes katonai műveletekre, az Algériában lezajlott túszejtő akcióra, és általában a térség biztonsági helyzetének növekvő instabilitására tekintettel a tárca nyomatékosan felszólítja a szervezőket, hogy vizsgálják felül az ez évi rally megrendezhetőségét, illetve a résztvevőket, hogy fontolják meg ismét indulásukat.

A rally útvonalába eső térségben zajló katonai műveletek, az ott végrehajtott terrorista cselekmények új, a korábbiaknál lényegesen nagyobb veszélyhelyzetet teremtettek, ami különösen a térségben tartózkodó külföldi állampolgárokat érinti. A legutóbbi algériai túszejtő akció is megmutatta, hogy a terroristák célja nem csupán az áldozatok foglyul ejtése, hanem az elrettentés és figyelemfelkeltés érdekében az emberi életek kioltása is. A rendkívül mozgékony terrorista csoportok számára különösen vonzó célpontok lehetnek a nagy létszámú, rangos nemzetközi verseny résztvevői.

Magyarországnak, Marokkót leszámítva, egyetlen északnyugat-afrikai országban sincs diplomáciai, vagy konzuli képviselete, ezért az állampolgárok konzuli védelme jelentős nehézségekbe ütközik.