Egy jó sikoly most Norvégiába repítheti

National Gallery of Victoria,  Edvard Munch sikoly c. műve, Madeline Wilson
Vágólapra másolva!
A norvég turisztikai hivatal a világ leghosszabb virtuális sikolyával szeretné ünnepelni az ország ismert festője, Edvard Munch születésének 150. évfordulóját.
Vágólapra másolva!

A projekt keretében arra invitálják az embereket, hogy osszák meg saját sikolyos élményeiket azáltal, hogy feltöltik videóikat a Visit Norway oldalán. Nem véletlen, hogy egy ilyen szokatlan ötlettel álltak elő a norvégok, hiszen Munch leghíresebb festménye a világszerte jól ismert Sikoly.

Forrás: AFP/William West
A Sikoly

Munch 1863 decemberében született, ő volt az expresszionizmus egyik első képviselője, művészetét a szorongás, az elvágyódás és a pesszimizmus jellemezte. A Sikolyból négy különböző változatot is készített, 2004-ben az egyiket ellopták az oslói Munch Múzeumból, de két évvel később viszonylag jó állapotban előkerült. Hogy mennyire értékesek ezek a képek, azt jó mutatja, hogy közel 120 millió dolláros rekordáron kelt el a Sikoly utolsó, még magánkézben lévő verziója.

"A videó legyen rövid és kellemes, egy néhány másodperces sikoly bőven elég" - szól a jó tanács azoknak, akik szeretnék megosztani sikolyukat a világgal. A legjobbnak ítélt sikolyok egyébként belekerülnek majd a meglévő videóba, amelyen már jó sok sikoly látható és persze hallható különböző látványos, norvégiai helyszíneken. Ráadásul a beküldők között hetente egy norvégiai utat is kisorsolnak.