Gigantikus repteret épít Isztambul

Hagia Sophia, Istambul
Vágólapra másolva!
Az évi 150 millió utas fogadására alkalmas repülőtér első fázisa 2017-re lesz kész, összesen több mint 5 milliárd dollárba fog kerülni.
Vágólapra másolva!

Bár Isztambulnak két repülőtere is van (a tavaly 45 millió utast számláló Atatürk és a 15 milliós kapacitású Sabiha Gökcen), a törökök úgy döntöttek, hogy építenek egy sokkal nagyobb harmadikat is. Az összesen hat leszállópályás reptér 77 millió négyzetméternyi területen fog felépülni Isztambul közelében, és végső állapotában az évi 150 milliót is elérheti majd az utasforgalma. Összehasonlításképp, a jelenlegi legforgalmasabb légikikötőben, a Hartsfield-Jackson Atlanta nemzetközi repülőtéren több mint 90 millió utas fordul meg egy évben.

Forrás: AFP/Gardel Bertrand
A Hagia Szophia Isztambulban

"II. Mehmed, a hódító számára akkor kezdődött meg egy új korszak, amikor elfoglalta Konstantinápolyt (a mai Isztambult). Most Isztambul kitárja kapuit a jövő új korszaka előtt" - hozott fel egy történelmi példát a Financial Timesnak a török közlekedési miniszter, Binali Yildirim az új reptér építése kapcsán. Ráadásul nem az 5,6 milliárd dollárba kerülő reptér az egyetlen nagyszabású projekt, amely napirenden van Isztambulban: terveznek még például egy nagysebességű vasútvonalat Ankarába és egy harmadik hidat is a Boszporuszra. A reptér a tervek szerint négy fázisban fog felépülni. A projekt első üteme 2017-re lesz kész, abban az állapotában évi 90 millió utast tud majd fogadni. "Kétségtelen, hogy szükségünk van az új reptérre" - véli a miniszter.

Isztambul 2020-ban olimpiát szeretne rendezni, és Yildirim szerint ezek a tervek segíteni fognak majd a városnak a rendezésért vívott versenyben. Persze a Turkish Airlinesnak is jól fog jönni a reptér, hiszen az óriásira bővülő kapacitásnak köszönhetően új járatokat nyithat. A török légitársaság már most is 216 célállomásra repül, amivel a Telegraph adatai szerint hatodik a rangsorban a United, a Delta, az American, az Air France-KLM és a Lufthansa mögött.

Na de kié lesz a legnagyobb?

Bár a miniszter úgy nyilatkozott, hogy amikor teljesen elkészül, az isztambuli lesz a világ legnagyobb reptere, az FT rámutatott, hogy ez vélhetően túlzás. Az Egyesült Arab Emirátusok ugyanis már korábban belekezdett egy nagyszabású repülőtéri projektbe, és a hírek szerint az idén év végén - komoly csúszások után - át is adják majd Dubajban a két éve cargoszállítással foglalkozó Al Maktoum nemzetközi repülőtér első utasterminálját, amely - ha kiegészül a többivel a 2020-as évek közepére - évi 160 millió utas fogadására lesz majd alkalmas. Pekingben ugyanakkor egy 130 millió utast elbíró repteret építenek a kínaiak. Az azonban igaz, hogy Európában magasan az isztambuli lenne a legnagyobb légikikötő, ha elkészül.