Baj van a Tu-204-es repülőkkel

Repülőgép baleset Moszkvában
Vágólapra másolva!
Az orosz repülésügyi hatóság felfüggeszti a december végén Vnukovónál széttört Tu-204-es repülőgépet üzemeltető Red Wings légitársaság engedélyét - közölte pénteken a légitársaság tulajdonosa.
Vágólapra másolva!

Alekszandr Lebegyev orosz milliárdos az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy szerinte az intézkedés nem megalapozott, a hatóság a légitársaság bizonytalan pénzügyi helyzetére hivatkozik. A tulajdonos szerint a cég helyzete még jobb is, mint más légitársaságoké, és azt sem ismerte el, hogy a december 29-én a moszkvai Vnukovo repülőtér leszállópályájáról kicsúszott és széttört Tu-204-es súlyos balesete indokolná a Red Wings működési engedélyének felfüggesztését.

Forrás: AFP/Natalia Kolesnikova
A képre kattintva tekintse meg galériánkat!

A moszkvai székhelyű államközi légügyi bizottság - amely 12 volt szovjet utódállam polgári repülési ügyeit felügyeli - néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy a szakértői vizsgálatok szerint a hajtóművi fékberendezések mondták fel a szolgálatot. A légitársaság ellenőrzése során azt is megállapították, hogy még öt hasonló eset történt a cég Tu-204-es gépeivel; az egyik alig egy órával a Csehországból visszatért gép balesete előtt, ugyancsak Vnukovón. A szövetségi nyomozó hivatal még nem zárta le a szerencsétlenség miatt indított eljárást - közölte Vlagyimir Markin szóvivő az Interfaxszal.

A Red Wings Tu-204-es repülőgépe december 29-én nem tudott megállni a leszállópályán, és a betonkerítést átszakítva kicsúszott a kijevi országutat a reptértől elválasztó árokba, miközben háromfelé szakadt. A repülőgép orra az autópályára esett. A csehországi Pardubicéből visszatérő járat nyolctagú személyzetéből csak hárman élték túl a tragédiát, a kapitány, a másodpilóta és a fedélzeti mérnök, valamint két utaskísérő meghalt. Egy autós is megsérült, akinek a gépkocsiját a repülőgép egyik kereke találta el.

Az alábbi videót egy autós rögzítette a balesetről.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=YwPWLFM1lCvP0jPc

Az Alekszandr Lebegyev tulajdonában lévő légitársaságot 1999-ben alapították. A cég a tizenöt vezető orosz légitársaság egyike, a Tu-204-es repülőgépek legnagyobb megrendelője.